You are here

Αντιδράσεις για σύνδεση εμβολίων με «καπιταλισμό»

24/03/2021 13:54

Αντιδράσεις από πολιτικούς της αντιπολίτευσης έχει προκαλέσει στη Βρετανία η φράση του Πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον σε τηλεδιάσκεψη με Συντηρητικούς βουλευτές ότι «ο λόγος που έχουμε την επιτυχία με τα εμβόλια είναι λόγω του καπιταλισμού, λόγω της απληστίας».

Σύμφωνα με τη Sun που αποκάλυψε το διάλογο, ο κ. Τζόνσον αμέσως είπε ότι αποσύρει το σχόλιό του, αστειευόμενος μάλιστα ότι μπορεί να διαρρεύσει στον Τύπο.

Πολιτικοί της αντιπολίτευσης έκαναν λόγο για «ανόητο σχόλιο», τονίζοντας ότι η επιτυχία των εμβολίων οφείλεται στους επιστήμονες.

Πολλοί σχολιαστές επίσης συνδέουν τη φράση του πρωθυπουργού περί «απληστίας» με την εξασφάλιση εκατομμυρίων δόσεων των εμβολίων σε αντιπαραβολή με τις ελλείψεις στην ΕΕ.

Βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος που συμμετείχαν στην τηλεδιάσκεψη έχουν πει ότι στη φράση έχει αποδοθεί διαφορετικό νόημα από αυτό που εννοούσε ο κ. Τζόνσον. Ωστόσο, ορισμένοι από αυτούς έχουν πει πως ο πρωθυπουργός αστειευόταν  χλευάζοντας την αντίθεση της αριστεράς προς τις μεγάλες επιχειρήσεις και άλλοι ότι σχολίαζε πως η επιθυμία των φαρμακοβιομηχανιών για κέρδος ήταν αυτή που συνέβαλε στη γρήγορη ανάπτυξη των εμβολίων κατά του κορωνοϊού.

Όλοι τους απορρίπτουν πάντως οποιαδήποτε σύνδεση του σχολίου με τη συνεχιζόμενη αντιπαράθεση με την ΕΕ γύρω από τις προμήθειες εμβολίων.

Η αποκάλυψη της Sun έρχεται ενώ η βρετανική Κυβέρνηση είναι εν αναμονή αποφάσεων των Βρυξελλών για πιθανούς περιορισμούς στις εξαγωγές εμβολίων από την ΕΕ.

Η Υπουργός Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ μίλησε για την ανάγκη διεθνούς συνεργασίας ώστε να επιτευχθεί παγκόσμια πρόοδος στο εμβολιαστικό πρόγραμμα.

Υπερασπίστηκε επίσης τον Πρωθυπουργό Τζόνσον για το σχόλιό του, λέγοντας ότι ο κ. Τζόνσον «πάντα αναγνώριζε το ρόλο των φαρμακευτικών εταιρειών καθώς και της επιστήμης και της τεχνολογίας» στην επιτυχία του εμβολιαστικού προγράμματος.