You are here

Αντιδράσεις για την αύξηση φόρων

05/01/2011 09:10
Απαραίτητη για να αντιμετωπιστεί το δημοσιονομικό έλλειμμα χαρακτήρισε ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, Τζορτζ Οσμπορν την αύξηση του ΦΠΑ στη Βρετανία, που τέθηκε σε εφαρμογή με την έναρξη του νέου έτους.

Οι επικριτές του προειδοποιούν πως η αύξηση του ΦΠΑ στο 20% από 17,5% στα περισσότερα καταναλωτικά αγαθά και υπηρεσίες θα επιβραδύνουν την οικονομική ανάπτυξη. «Οι εναλλακτικές λύσεις που είχαμε, την αύξηση του φόρου εισοδήματος ή αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές, θα είχαν πολύ πιο καταστροφικές συνέπειες στην οικονομία», εξήγησε ο κ. Οσμπορν σε συνέντευξή του στο BBC Radio.

Οι Εργατικοί

Το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα υποστηρίζει πως η κυβέρνηση πρέπει να αποσύρει την αύξηση του ΦΠΑ και να αυξήσει τις ασφαλιστικές εισφορές, δηλαδή προτείνει φόρο στην απασχόληση. «Το Ινστιτούτο Προσωπικού και Ανάπτυξης εκτιμά πως η αύξηση του ΦΠΑ θα κοστίσει περί τις 250.000 θέσεις εργασίας, ενώ μία αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές θα κόστιζε μόνον 75.000 θέσεις εργασίας», δήλωσε το στέλεχος των Εργατικών Αλαν Τζόνσον. Ο κ. Οσμπορν απήντησε πως κάτι τέτοιο θα επηρέαζε την ανταγωνιστικότητα της βρετανικής οικονομίας.

Σύμφωνα με επίσημους υπολογισμούς, η αύξηση του ΦΠΑ θα αποφέρει ετησίως επιπλέον έσοδα 13 δισ. στερλινών (20 δισ. δολαρίων) έως το έτος 2015. Το οικονομικό έτος που ξεκινά τον Απρίλιο, τα έσοδα από την αύξηση αυτή θα καλύψουν το 17% των συνολικών εσόδων του κράτους.