You are here

Αντιμέτωποι με ανταρσίες και παραιτήσεις οι Μέι και Κόρμπιν

22/02/2019 12:14

Επιστολή με την οποία προειδοποιούν την κυβέρνηση ότι προτίθενται να στηρίξουν την παράταση της διαδικασίας εξόδου από την ΕΕ πέρα από την 29η Μαρτίου, απηύθυναν οι επικεφαλής ομάδας μετριοπαθών βουλευτών του Συντηρητικού Κόμματος.

Η επιστολή από τους βουλευτές Άντριου Πέρσι και Σάιμον Χαρτ εστάλη στον υπεύθυνο για την τήρηση της κομματικής πειθαρχίας Τζούλιαν Σμιθ.

Οι δύο βουλευτές ηγούνται του λεγόμενου Brexit Delivery Group, που απαρτίζεται από περίπου 35 μετριοπαθείς Remainers και Leavers βουλευτές των Τόρις.

Στην επιστολή αναφέρεται ότι σε περίπτωση που διαφανεί ότι δεν καρποφορούν οι προσπάθειες της πρωθυπουργού Μέι να κερδίσει την έγκριση της Βουλής των Κοινοτήτων για μια τροποποιημένη συμφωνία του Brexit, τότε η συγκεκριμένη ομάδα βουλευτών θα υποστηρίξει τροπολογία που θα κατατεθεί την ερχόμενη εβδομάδα και θα δεσμεύει την κυβέρνηση να ζητήσει αναβολή του Brexit.

Στόχος της κίνησής τους θα είναι να αποτραπεί ένα ενδεχόμενο ‘no deal’ στο Brexit.

Η επιστολή αφήνει επίσης αιχμές για τη στάση των ακραιφνών ευρωσκεπτικιστών βουλευτών του Συντηρητικού Κόμματος της ομάδας European Research Group. «Είναι σαφές επίσης ότι μέλη της ομάδας μας είναι όλο και πιο εκνευρισμένα με την αδιαλλαξία - όπως το βλέπουν - ορισμένων συναδέλφων μας, πολλοί εκ των οποίων εκπροσωπούν πολύ ασφαλείς έδρες και είναι επομένως απίθανο να ανησυχήσουν από όλα αυτά. Η στάση τους όχι μόνο διακινδυνεύει να πλήξει το εθνικό συμφέρον, αλλά και μη αποδεχόμενοι τις πραγματικότητες της κοινοβουλευτικής αριθμητικής βάζουμε σε κίνδυνο ακριβώς το πράγμα το οποίο πολλοί συνάδελφοι έχουν ξοδέψει δεκαετίες να υποστηρίζουν, την έξοδό μας από την ΕΕ», σημειώνεται.

Την ίδια ώρα δημοσίευμα φέρει ακόμα και 25 μέλη της κυβέρνησης, μεταξύ των οποίων και τέσσερις κορυφαίοι υπουργοί, να έχουν προειδοποιήσει πως θα υπερψηφίσουν την τροπολογία για παράταση του Brexit εάν δεν αποκλειστεί το no deal. Σύμφωνα με τον Guardian, αυτά τα στελέχη δεν προτίθενται να παραιτηθούν, προκαλώντας την κα Μέι να τους αποπέμψει από την κυβέρνηση.

Εν τω μεταξύ, ο βουλευτής Ίαν Όστιν προστέθηκε το πρωί της Παρασκευής στον κατάλογο των παραιτηθέντων από το Εργατικό Κόμμα. Απέδωσε την ανεξαρτητοποίησή του στην ανεπαρκή αντιμετώπιση φαινομένων αντισημιτισμού στο κόμμα, τονίζοντας ότι «ντρέπεται» για τους Εργατικούς υπό τον Τζέρεμι Κόρμπιν.

Ο κ. Όστιν ξεκαθάρισε πάντως ότι δεν εντάσσεται στην Ομάδα Ανεξάρτητων βουλευτών που συγκροτήθηκε μέσα στην εβδομάδα από βουλευτές των Εργατικών με προσθήκη και συναδέλφων τους από τους Συντηρητικούς.