You are here

Αντιπαράθεση για μετανάστες από την Καραϊβική επισκιάζει τη σύνοδο της Κοινοπολιτείας στο Λονδίνο

16/04/2018 20:26

Σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση που επισκιάζει την έναρξη της συνόδου της Κοινοπολιτείας έχει προκαλέσει στη Βρετανία η μεταχείριση από τις μεταναστευτικές υπηρεσίες της χώρας της λεγόμενης «γενιάς του Windrush».

Πρόκειται για μετανάστες από την Καραϊβική που είχαν εγκατασταθεί στη Βρετανία τη δεκαετία του 1950 και του 1960, μερικοί από τους οποίους απειλούνται σήμερα, μετά από τόσες δεκαετίες, με απέλαση. 

Ο συλλογικός χαρακτηρισμός τους ως «γενιά του Windrush» έχει προκύψει από το ομώνυμο πλοίο που μετέφερε το πρώτο κύμα μεταναστών.

Η απειλή απέλασης οφείλεται στους αυστηρότερους ελέγχους που έχουν υιοθετηθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών εφόσον κάποιος μη Βρετανός υπήκοος επιθυμεί να υποβάλει αίτηση για είσπραξη κοινωνικών επιδομάτων, για ενοικίαση σπιτιού ή για εύρεση εργασίας, μεταξύ άλλων.

Η Υπουργός Εσωτερικών Άμπερ Ραντ απολογήθηκε στη Βουλή των Κοινοτήτων για τις περιπτώσεις που παλαιοί μετανάστες από την Καραϊβική έχουν απειληθεί με απέλαση. Δέχθηκε δε έντονες επικρίσεις όταν παραδέχθηκε ότι δεν είναι σε θέση να βεβαιώσει ότι δεν έχουν γίνει ήδη απελάσεις.

Βουλευτές της αντιπολίτευσης έκαναν λόγο για «ημέρα εθνικής ντροπής» για τη Βρετανία, κατηγορώντας την κυβέρνηση για ακροδεξιά ρητορική και νοοτροπία στο μεταναστευτικό μετά από το Brexit.

Η υπόθεση ανακινήθηκε μετά από την υπαναχώρηση της Πρωθυπουργού Μέι που συμφώνησε τελικά να συναντηθεί με τους ηγέτες από τις χώρες της Καραϊβικής που θα συμμετάσχουν αυτήν την εβδομάδα στη Σύνοδο των Επικεφαλής Κυβερνήσεων της Κοινοπολιτείας.