You are here

Αντιπαράθεση στη Βρετανία για την προοπτική παράτασης της διαδικασίας του Brexit

23/01/2019 13:36

Στην προοπτική αναβολής του Brexit πέρα από την 29η Μαρτίου επικεντρώνονται οι αναλύσεις και οι δηλώσεις πολιτικών στη Βρετανία.

Αφορμή είναι τροπολογίες που έχουν υποβάλει ομάδες βουλευτών για τα επόμενα βήματα στο δρόμο προς το Brexit, με κάποιες εξ αυτών να αποσκοπούν στην κατάληψη του ελέγχου της διαδικασίας από την κυβέρνηση ώστε να αποτραπεί η έξοδος από την ΕΕ χωρίς συμφωνία.

Την ερχόμενη Τρίτη ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων θα επιλέξει έως έξι τροπολογίες προς ψήφιση. Αυτή που φαίνεται να κερδίζει τις περισσότερες πιθανότητες υπερψήφισης έχει υποβληθεί από τη βουλευτή των Εργατικών Υβέτ Κούπερ, με τη στήριξη βουλευτών και από το Συντηρητικό Κόμμα.

Προβλέπει την έκτακτη συζήτηση επί πρότασης νόμου που έχουν υποβάλει οι ίδιοι βουλευτές, σύμφωνα με την οποία αν δεν έχει προκύψει συμφωνία για το Brexit έως τις 26 Φεβρουαρίου, τότε η κυβέρνηση θα πρέπει να ζητήσει παράταση του Άρθρου 50 από την ΕΕ έως τα τέλη Δεκεμβρίου.

Ο σκιώδης υπουργός Οικονομικών του Εργατικού Κόμματος Τζον ΜακΝτόνελ δήλωσε το βράδυ της Τρίτης στο BBC ότι πρόκειται για «λογική πρόταση» και πρόσθεσε ότι «είναι όλο και πιο πιθανό ότι θα χρειαστεί να κάνουμε αυτή την επιλογή».

Από το Νταβός όπου βρίσκεται για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν συμφώνησε ότι η αναβολή του Brexit είναι «η πιο πιθανή» επιλογή.

Παράλληλα, στο κύριο άρθρο τους οι Financial Times υποστηρίζουν ότι «οι βουλευτές θα πρέπει να νομοθετήσουν εναντίον μίας κατάληξης χωρίς συμφωνία και να επιδιώξουν την επέκταση της διαδικασίας αποχώρησης του Άρθρου 50». Η εφημερίδα μάλιστα πηγαίνει ακόμα πιο πέρα, προσθέτοντας ότι αν δεν προκύψει πλειοψηφία υπέρ μίας λύσης στο Brexit, τότε θα πρέπει να διενεργηθεί δεύτερο δημοψήφισμα.

Αντιθέτως, ο Brexiteer υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης Λίαμ Φοξ δήλωσε το πρωί στο ραδιόφωνο του BBC ότι η καθυστέρηση ή ακύρωση του Brexit θα ήταν μία «καταστροφική παραβίαση της εμπιστοσύνης» του εκλογικού σώματος. «Θα ήταν χειρότερο από το να φύγουμε από την ΕΕ χωρίς συμφωνία», συμπλήρωσε ο κ. Φοξ.

Εκτίμησε επίσης ότι είναι «συνταγματικά ανορθόδοξη» η προσπάθεια για αναβολή του Brexit.

Εν τω μεταξύ, σε συνέντευξή του στο Λουξεμβούργο ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Κομισιόν Μισέλ Μπαρνιέ σημείωσε ότι η ΕΕ θα παραχωρούσε παράταση της διαδικασίας του Brexit, εφόσον υπήρχε «σταθερή πλειοψηφία» στο Ηνωμένο Βασίλειο επί μίας συγκεκριμένης κατάληξης.

Με ενδιαφέρον αναμένεται το απόγευμα ομιλία του βουλευτή Τζέικομπ Ρις-Μογκ, επικεφαλής της άκρως ευρωσκεπτικιστικής ομάδας Συντηρητικών βουλευτών ERG. Ο κ. Ρις-Μογκ, όπως και άλλοι Brexiteers βουλευτές, εμφανίζονται τις τελευταίες ημέρες πιο διαλλακτικοί έναντι της συμφωνίας του Brexit που έχει κλείσει η πρωθυπουργός Μέι με την ΕΕ, η οποία απορρίφθηκε με συντριπτική πλειοψηφία 230 βουλευτών.

Ο κ. Ρις-Μογκ αναμένεται να πει ότι αν βρεθεί μια λύση για το αμφιλεγόμενο ‘backstop’, τότε πολλοί βουλευτές θα μπορούσαν να αλλάξουν γνώμη και να στηρίξουν μία συμφωνία για τους όρους του Brexit προκειμένου να μην απειληθεί η υλοποίηση αυτού.

Συνολικά για την ώρα έχουν υποβληθεί τουλάχιστον εννέα τροπολογίες από βουλευτές, με την ελπίδα ότι θα επιλεγούν από τον πρόεδρο της Βουλής των Κοινοτήτων προς ψήφιση την ερχόμενη Τρίτη. Περιλαμβάνουν από πρόταση για δεύτερο δημοψήφισμα έως πρόταση για ρητή ημερομηνία λήξης του backstop.

ΚΥΠΕ