You are here

Απέρριψε έκθεση περί «μπούλινγκ» αξιωματούχων από Υπουργό του ο Τζόνσον

21/11/2020 07:19

Ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον απέρριψε το πόρισμα έρευνας που έκρινε ότι η Υπουργός Εσωτερικών και στενή πολιτική σύμμαχός του Πρίτι Πατέλ παρενέβη σε ορισμένες περιπτώσεις τον υπουργικό κώδικα διαγωγής με τη συμπεριφορά της έναντι αξιωματούχων υπουργείων.

Σύμφωνα με την έκθεση του μέχρι σήμερα ανεξάρτητου συμβούλου της βρετανικής κυβέρνησης σε θέματα διαγωγής σερ Άλεξ Άλαν, η κα Πατέλ «δεν τήρησε με συνέπεια τα υψηλά κριτήρια που απαιτούνται από τον υπουργικό κώδικα στη μεταχείριση των στελεχών δημόσιας διοίκησης με εκτίμηση και σεβασμό».

Ο σερ Άλεξ διαπίστωσε αποδείξεις για «φωνές και ύβρεις» της υπουργού κατά στελεχών στα υπουργεία στα οποία έχει υπηρετήσει, το Εσωτερικών και το Διεθνούς Ανάπτυξης.

Το πόρισμα της έρευνας αναφέρεται σε συμπεριφορά «που μπορεί να περιγραφεί ως μπούλινγκ ως προς τον αντίκτυπο που ένιωσαν κάποια άτομα».

Παρόλα αυτά, ο Μπόρις Τζόνσον αποφάσισε ότι η Πρίτι Πατέλ δεν παρενέβη τον υπουργικό κώδικα, με αποτέλεσμα ο σερ Άλεξ Άλαν να υποβάλει την παραίτησή του.

Ο Βρετανός ηγέτης είπε ότι έχει πλήρη εμπιστοσύνη στην υπουργό του και ότι θεωρεί το θέμα λήξαν.

Κάλεσε επίσης μέσω WhatsApp τους Συντηρητικούς βουλευτές να σχηματίσουν μια περίμετρο άμυνας γύρω από την κα Πατέλ.

Η ίδια η Υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι απολογείται αν η συμπεριφορά της στο παρελθόν αναστάτωσε κάποιους, παραδεχόμενη ότι σε ορισμένες περιπτώσεις ήταν «ευθεία» και «εκνευρισμένη» με αξιωματούχους.

Η έκθεση του σερ Άλεξ σημειώνει ότι η κα Πατέλ δεν είχε άμεση γνώση για την αναστάτωση που προκαλούσε η συμπεριφορά της και ότι είχε «πιο θετική συμπεριφορά» όταν της επισημάνθηκε το θέμα.

Σημειώνεται ότι η έκθεση είχε παραδοθεί στον κ. Τζόνσον εδώ και μήνες, με τους Εργατικούς της αντιπολίτευσης να κατηγορούν τον πρωθυπουργό για συγκάλυψη.

Η Ντάουνινγκ Στριτ διεμήνυσε ότι δεν θα δοθεί στη δημοσιότητα η πλήρης έκθεση για λόγους εμπιστευτικότητας.

Η έρευνα για τη διαγωγή της κ. Πατέλ ακολούθησε την παραίτηση τον Φεβρουάριο του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών σερ Φίλιπ Ράτναμ, ο οποίος σε μία πρωτοφανή για τα βρετανικά δεδομένα εξέλιξη είχε κατηγορήσει την υπουργό για δημιουργία κλίματος «φόβου» στο υπουργείο.