You are here

Απετράπη ανταρσία των Τόρις για τις έκτακτες εξουσίες της βρετανικής Κυβέρνησης κατά κορωνοϊού

30/09/2020 14:43

Για «ασέβεια» και «περιφρόνηση» του κοινοβουλίου επέκρινε τη βρετανική Κυβέρνηση με δήλωσή του στην αρχή της σημερινής συνεδρίασης ο Πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων σερ Λίντσεϊ Χόιλ αναφερόμενος στον τρόπο με τον οποίο έχουν υιοθετηθεί έκτακτα νομοθετήματα κατά του κορωνοϊού.

Ο σερ Λίντσεϊ κάλεσε την Κυβέρνηση να ενημερώνει εγκαίρως τους βουλευτές και να μη καταχράται τους νομοθετικούς κανονισμούς ώστε να αποφεύγεται η συζήτηση επί νομοθετημάτων που αφορούν έκτακτα περιοριστικά μέτρα.

Παρόλα αυτά, ο Πρόεδρος του σώματος ανακοίνωσε ότι δε θα επιτρέψει τη συζήτηση και ψηφοφορία επί τροπολογίας «ανταρτών» Συντηρητικών βουλευτών η οποία επιδίωκε να διενεργείται κοινοβουλευτική ψηφοφορία επί των εκτάκτων νομοθετημάτων κατά της πανδημίας.

Ο σερ Λίντσεϊ είπε ότι η τροπολογία δε συνάδει με το χαρακτήρα της διαδικασίας ανανέωσης ή όχι των εκτάκτων εκτελεστικών εξουσιών εν μέσω πανδημίας. Η ανανέωση αυτή κρίνεται σε κοινοβουλευτική ψηφοφορία αργότερα την Τετάρτη.

Η Κυβέρνηση είχε βρεθεί σε δύσκολη θέση, καθώς πιστεύεται ότι η τροπολογία είχε τη στήριξη περίπου 80 Συντηρητικών βουλευτών, που αντιδρούν στον τρόπο λήψης και στην έκταση των περιοριστικών μέτρων που αποφασίζει η Κυβέρνηση Τζόνσον.

ΚΥΠΕ