You are here

Από Κύπρο και άλλες τρεις μεσογειακές χώρες οι 175 αιτητές ασύλου που θα δεχτεί η Φινλανδία

27/02/2020 16:39

Την απόφαση για μετεγκατάσταση έως και 175 αιτητών ασύλου από την Κύπρο, την Ελλάδα, τη Μάλτα και την Ιταλία, επιβεβαίωσε την Πέμπτη η Κυβέρνηση της Φινλανδίας, με στόχο την απάμβλυνση της δύσκολης ανθρωπιστικής κατάστασης που επικρατεί σε κράτη μέλη της Μεσογείου.

Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εσωτερικών της Φινλανδίας, το μέτρο αφορά κυρίως ασυνόδευτους ανήλικους, καθώς και μονογονεϊκές οικογένειες με προέλευση από χώρες όπου δεν υπάρχει ασφάλεια, όπως η Συρία και το Αφγανιστάν και οι οποίοι ενδέχεται να έχουν λόγους για να τύχουν διεθνούς προστασίας.
 
Ο αριθμός των μετεγκαταστάσεων θα αποφασιστεί αναλόγως της σοβαρότητας της κατάστασης, ενώ το Υπουργείο Εσωτερικών της Φινλανδίας, σε συνεργασία με την Υπηρεσία Μετανάστευσης της χώρας θα αποφασίσουν σε κατοπινό στάδιο για ένα πιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τις μετεγκαταστάσεις και για τις χώρες, από τις οποίες θα προέλθουν τα άτομα αυτά, προστίθεται.
 
Η διαδικασία θα πραγματοποιηθεί σε στάδια, εντός μιας αρκετά μεγάλης περιόδου, ώστε η Υπηρεσία Μετανάστευσης της χώρας να διασφαλίσει ότι οι αιτητές ασύλου θα τύχουν της δέουσας υποδοχής, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες ανάγκες τους. Η διαδικασία ασύλου των προσώπων αυτών θα ξεκινήσει με την άφιξή τους στη Φινλανδία, προστίθεται.
 
Το κόστος κατά τη φάση υποδοχής θα καλυφθεί με χρηματοδότηση της ΕΕ, από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης, ενώ η Φινλανδία μπορεί να αποταθεί και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για χρηματοδότηση, μέσω του μηχανισμού παροχής βοήθειας έκτακτης ανάγκης του ίδιου Ταμείου.
 
Αναφέρεται επίσης ότι ενδέχεται να προκύψουν και άλλα έξοδα, όπως για παράδειγμα κατά τη φάση ένταξης των αιτητών, με το Υπουργείο Εσωτερικών να λέει ότι έχουν ήδη προβλεφθεί κονδύλια στον προϋπολογισμό του 2020 για τις πρώτες 4.000 αιτήσεις ασύλου στη χώρα, εκ των οποίων οι 200 εκτιμάται ότι θα είναι ασυνόδευτοι ανήλικοι.
 
Το 2019 η Φινλανδία δέχτηκε 2.500 αιτητές ασύλου, ενώ πριν το 2015 ο αριθμός κυμαινόταν σε 3-4 χιλιάδες αιτήσεις κατ’ έτος και ανέρχονταν συνολικά σε 32.000 αιτητές.
 
«Οι χώρες της ΕΕ στην περιοχή της Μεσογείου παίζουν σημαντικό ρόλο στη διαχείριση της μετανάστευσης στην Ευρώπη. Καθώς αυξάνονται οι μεταναστευτικές πιέσεις, η ικανότητα υποδοχής τους μπορεί να ξεπεραστεί. Ως αποτέλεσμα, οι αιτητές ασύλου, ιδιαίτερα τα παιδιά, βιώνουν πρόσθετη αγωνία και ταλαιπωρία» αναφέρεται.
 
Το Υπουργείο Εσωτερικών της Φινλανδίας αναφέρει ακόμη ότι τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί ανταποκρίνονται στις αντίξοες συνθήκες που κυριαρχούν στην περιοχή της Μεσογείου. «Ως μέρος της ΕΕ, η Φινλανδία θέλει ακόμη να προωθήσει, κατά προτεραιότητα, μια βιώσιμη λύση που θα μεταρρυθμίσει το Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου και που θα διασφαλίζει ότι είναι λειτουργικό ακόμη και σε περιόδους κρίσης» καταλήγει η ανακοίνωση, παραπέμποντας και στην πρόθεση της Κομισιόν για κατάθεση μιας νέας πρότασης για τη μεταρρύθμιση της πολιτικής ασύλου την Άνοιξη.
 
Χαιρετίζει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ

Την απόφαση της Φινλανδίας χαιρέτισε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, με τον Εκπρόσωπο για τη Βόρεια Ευρώπη, Henrik Nordentoft, να κάνει λόγο για γενναιόδωρη απόφαση, η οποία θα προσφέρει βοήθεια σε ευάλωτα παιδιά, γυναίκες και άντρες που διαβιούν σε απελπιστικές συνθήκες. Η απόφαση αυτή «θα στείλει ισχυρό μήνυμα αλληλεγγύης στα κράτη μέλη σε σχέση με τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ» πρόσθεσε.
 
Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία, προτεραιότητα θα δοθεί στη μετεγκατάσταση ασυνόδευτων παιδιών και όσων έχουν χωριστεί από τους γονείς τους και διαμένουν στα ελληνικά νησιά. Σχετική ανακοίνωση αναφέρει ότι οι αφίξεις στην Ελλάδα το περασμένο έτος είχαν αυξηθεί, δυσχεραίνοντας τις συνθήκες στα ήδη υπερπλήρη κέντρα μεταναστών και προσφύγων.
 
Περισσότεροι από 36.000 αιτητές ασύλου διαβιούν σε κέντρα υποδοχής στην Ελλάδα, τα οποία σχεδιάστηκαν αρχικά για 5.400 άτομα. Το ένα τρίτο αυτών είναι παιδιά, τα περισσότερα κάτω των 12 ετών ενώ σχεδόν 2.000 παιδιά, τα οποία ζουν χωρίς τους γονείς τους ή συγγενείς στην Ελλάδα, βρίσκονται σε κίνδυνο, καταλήγει η ανακοίνωση.
 
Σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ, η Λειτουργός Ενημέρωσης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Κύπρο, Αιμιλία Στροβολίδου, ανέφερε ότι αυτό που έχει σημασία, είναι να υπάρξει αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών.
 
Είπε ακόμη ότι θέση της Ύπατης Αρμοστείας είναι ότι θα πρέπει να υπάρχει συνεργασία στο θέματα των προσφύγων μεταξύ των κρατών, αλληλεγγύη και καταμερισμός της ευθύνης. «Πρέπει να υπάρχει στήριξη από πλευράς ΕΕ», είπε και σημείωσε τη στήριξη που έχει λάβει η Κυπριακή Δημοκρατία μέσω κοινοτικών κονδυλίων.
 
Σχολιάζοντας την απόφαση της Φινλανδίας, η κ. Στροβολίδου είπε ότι αποτελεί μια έμπρακτη ένδειξη αλληλεγγύης προς άλλα κράτη που είναι αντιμέτωπα με τη διαχείριση μεγάλου αριθμού προσφύγων.
 
Ερωτηθείσα για τις ανάγκες που υπάρχουν στην Κύπρο, ανέφερε ότι αυτό που έχει σημασία είναι να δημιουργηθεί ένα συνεκτικό πρόγραμμα για την υποδοχή και ένταξη των αιτητών ασύλων και προσφύγων. Μεταξύ άλλων, αυτό σημαίνει γρήγορες και δίκαιες διαδικασίες όσον αφορά την εξέταση των αιτήσεων ασύλου, ώστε να λαμβάνεται σύντομα απόφαση για όσους χρήζουν διεθνούς προστασίας, ενώ όσοι δεν έχουν βάσιμο φόβο δίωξης στη χώρα τους να επιστρέφονται με ανθρωπιστικό τρόπο, πρόσθεσε.
 
Αυτό, συνέχισε η κ. Στροβολίδου, θα οδηγήσει στην αποσυμφόρηση του συστήματος ασύλου, όπου αυτή τη στιγμή εκκρεμούν περίπου 18 χιλιάδες αιτήσεις ασύλου. Η Λειτουργός Ενημέρωσης της Ύπατης Αρμοστείας είπε τέλος ότι είναι σημαντικό όλες οι χώρες της ΕΕ να επενδύσουν περισσότερο στον τομέα ένταξης των ανθρώπων αυτών στις επικράτειές τους, μέσω στοχευμένων προγραμμάτων.