You are here

Από την ΕΤΑ στην αλ Κάιντα...

12/03/2004 10:39
Πέπλο μυστηρίου κάλυπτε έως χθες τον βράδυ τον πραγματικό ένοχο του μακελειού της Μαδρίτης, καθώς πολιτικοί και αναλυτές είχαν χωριστεί σε δύο στρατόπεδα, επιχειρώντας να γείρουν την πλάστιγγα είτε προς την ΕΤΑ είτε προς την αλ-Κάιντα.

Σύσσωμη η κυβέρνηση της Ισπανίας έσπευσε να επιρρίψει από την πρώτη στιγμή την ευθύνη στη βασκική αυτονομιστική οργάνωση -άποψη που ασπάστηκε αργότερα ομόφωνα και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο καταδίκασε την ΕΤΑ ως το δράστη των αιματηρών επιθέσεων.

Στην άλλη πλευρά, εμπειρογνώμονες από ολόκληρο τον κόσμο, η πολιτική πτέρυγα της ΕΤΑ Εουσκάλ Χεριταρόκ (πρώην Μπατασούνα), αλλά και ευρήματα από τον τόπο της τραγωδίας έδειχναν ότι είτε άμεσα είτε εμμέσως πίσω από τις βομβιστικές επιθέσεις κρύβεται ένα ισλαμικό τρομοκρατικό δίκτυο και πιθανότατα η αλ-Κάιντα.

Δηλώσεις Αθναρ «Οι εγκληματίες θα πληρώσουν... Θα εξουδετερώσουμε την τρομοκρατική συμμορία», τόνισε ο πρωθυπουργός Χοσέ Μαρία Αθνάρ -μία φράση που συνήθως χρησιμοποιεί αναφερόμενος στην ΕΤΑ. «Η ΕΤΑ αποσκοπεί να πλήξει τη δημοκρατία στην Ισπανία», υποστήριξε η Ισπανίδα υπουργός Εξωτερικών, Ανα Παλάθιο, η οποία παρενέβη, μάλιστα, στο ΒΒC, ζητώντας να αναφέρεται στην ΕΤΑ ως τρομοκρατική και όχι αυτονομιστική οργάνωση.

«Υπεύθυνη για τις επιθέσεις εξακολουθεί να θεωρείται η ΕΤΑ», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Ανχελ Αχέμπες, αν και επισήμανε αργότερα ότι «οι υπηρεσίες δεν αποκλείουν πλέον τίποτα», μετά τα ευρήματα κοντά στον τόπο της τραγωδίας, που υποδεικνύουν την αλ-Κάιντα.

Συγκεκριμένα, σε ένα κλεμμένο φορτηγό, κοντά στον τόπο της τραγωδίας, εντοπίστηκε μία κασέτα με στίχους από κοράνι στα αραβικά και επτά πυροκροτητές. Η αλ-Κάιντα με επιστολή της στην αραβική εφημερίδα al-Quds al-Αrabi ανέλαβε την ευθύνη, ενώ λίγη ώρα νωρίτερα την ευθύνη αναλάμβανε στην καναδική ιστοσελίδα Jihad Unspun μία οργάνωση που αποκαλείται «Τίγρεις του αλ-Μουφριντούν» και φέρεται συνδεδεμένη με την οργάνωση του Οσάμα μπιν Λάντεν.

ΕΤΑ Η πολιτική πτέρυγα της ΕΤΑ, πάντως, απέκλεισε από την πρώτη στιγμή την ανάμειξη της οργάνωσης, ενώ τόσο ο ιδρυτής της, Χουλιέν ντε Μανταριάγκα, όσο και ο επικεφαλής της Εuropol, Γιούργκεν Στόρμπεκ, τόνισαν ότι «οι επιθέσεις στη Μαδρίτη δεν φέρουν τη σφραγίδα της ΕΤΑ».

Αντιθέτως, η Ιnterpol άφησε να εννοηθεί ότι πιθανότατα πρόκειται για την ΕΤΑ, καθώς σημείωσε πως αποδείχθηκε ότι «η διεθνής μάχη κατά της τρομοκρατίας δεν συμπεριλαμβάνει μόνο την αλ Κάιντα».

Από την πλευρά του, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Στρατηγικής και Ασφάλειας προέβαλε επιχειρήματα γιατί το μαζικό χτύπημα στη Μαδρίτη δεν είναι έργο της ΕΤΑ:

Κατά κανόνα, λέει το Κέντρο, η ΕΤΑ προειδοποιεί τις Αρχές για τα τρομοκρατικά χτυπήματα, προκειμένου να αποφεύγονται οι θάνατοι αθώων πολιτών, εδώ και χρόνια στο στόχαστρο της οργάνωσης βρίσκονται συγκεκριμένοι πολιτικοί και στρατιωτικοί στόχοι, διεκδικεί όλες τις τρομοκρατικές ενέργειές της, ενώ ουδέποτε χτυπά ταυτόχρονα πολλαπλούς στόχους. Αντιθέτως, υποστηρίζει το Ευρωπαϊκό Κέντρο, οι πολλαπλοί στόχοι είναι δείγμα γραφής οργανώσεων της ισλαμικής τζιχάντ.

Ισλαμιστές Αναλυτές θεωρούν όλες τις χώρες που διατηρούν στρατεύματα στο Ιράκ «στόχους ύψιστης προτεραιότητας» για τους ισλαμιστές εξτρεμιστές και η Ισπανία είναι μία εξ αυτών.

«Το είδος των επιθέσεων αντανακλά το στιλ της τρομοκρατίας στον αιώνα μας... Είναι το νέο modus operandi των ισλαμιστών παραστρατιωτικών», υποστηρίζει ο Γερμανός στρατηγικός αναλυτής Ρολφ Τοφόβεν.

«Θα ήταν πρόωρο να αποκλείσουμε την πιθανή ανάμειξη ισλαμιστών παραστρατιωτικών», δηλώνει ο Ρίτσαρντ Εβανς, του ινστιτούτου στρατηγικών μελετών Jane’s, δίχως παράλληλα να αποκλείσει και την ενοχή της ΕΤΑ. Βρετανοί εμπειρογνώμονες εκτιμούν ότι παρά την αποδυνάμωση της ΕΤΑ -ο πυρήνας της έχει περιοριστεί σε 250 μέλη μετά τις συντονισμένες ισπανικές και γαλλικές επιχειρήσεις-, και παρά τη σιγή της το 2003 -μόλις τρεις νεκροί- η οργάνωση όχι μόνο παραμένει ενεργή, αλλά η φύση της είναι τέτοια που δεν θα μπορέσει να αποκεφαλιστεί.

Τέλος, αρκετοί αναλυτές δηλώνουν ότι εάν η ΕΤΑ αναλάβει τελικά την ευθύνη, αυτό θα υποδεικνύει ρήγμα στους κόλπους της και την ανάδυση μιας νέα γενιάς ηγετών, νεότερων, λιγότερο έμπειρων, αλλά περισσότερο ακραίων.

Προειδοποίηση για νέο χτύπημα στις ΗΠΑ

>> Στο τελικό στάδιο προετοιμασίας της βρίσκεται η μεγάλη επίθεση κατά των ΗΠΑ, προειδοποιούν στο μήνυμά τους οι Ταξιαρχίες Αμπού Χαφς αλ-Μάσρι και βεβαιώνουν ότι το αναμενόμενο πλήγμα με κωδική ονομασία «Τα Φτερά του Μαύρου Θανάτου» είναι κατά 90% έτοιμο και «Θεού θέλοντος, είναι πολύ κοντά».

Μπους και Ισπανοί πολιτικοί

Τζορτζ Μπους


>> Πρόεδρος ΗΠΑ: «Οι βομβιστικές επιθέσεις ήταν μία άγρια πράξη τρομοκρατίας. Θαυμάζω τη μάχη της ισπανικής κυβέρνησης κατά των τρομοκρατών. Οι ΗΠΑ στέκονται στο πλευρό της»

Χοσέ Λουίς Ρ. Θαπατέρο:

>> Ηγέτης των Σοσιαλιστών: Η ΕΤΑ προσπάθησε να παρέμβει στις εκλογές. Εγώ θα ζητούσα από τους πολίτες, ως αντίδραση στην ΕΤΑ, να έχουν μαζική προσέλευση στις κάλπες την Κυριακή.

Χουάν Χοσέ Ιμπαρέτσε

>> Ηγέτης της κυβέρνησης στη χώρα των Βάσκων: Η ΕΤΑ προσπάθησε να δυναμιτίσει τη δημοκρατία, αλλά οι τρομοκράτες γράφουν το τέλος τους και τις τελευταίες τρομακτικές τους σελίδες.

Γκασπάρ Γιαμαθάρες

>> Ηγέτης της Ενωμένης Αριστεράς: Καταδικάζω τη βάρβαρη ναζιστική πράξη που διέπραξε η ΕΤΑ και ζητώ τη συνένωση των δημοκρατικών δυνάμεων, ώστε να ανταποκριθούμε σε αυτή τη βαρβαρότητα.

Μαριάνο Ραχόι

>> Ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος: Η ΕΤΑ βύθισε τη δημοκρατία σε πένθος. Ήρθε η ώρα να αφήσουμε στην άκρη όλες τις διαφορές μας και να ενώσουμε τη θέληση όλων των Ισπανών.