You are here

Αποφάσεις σε σχέση με το ΦΠΑ και τις διαδικασίες περί υπερβολικού ελλείμματος έλαβε το ECOFIN

22/06/2018 17:31

Με αποφάσεις για την μείωση της απάτης στον τομέα του ΦΠΑ, τον καθορισμό νέου κατώτερου συντελεστή ΦΠΑ στο 15% και κλείσιμο διαδικασιών υπερβολικού ελλείμματος συγκεκριμένων χωρών, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Συμβουλίου των 28 Υπουργών Οικονομικών της ΕΕ, που συνεδρίαζαν σήμερα στο Λουξεμβούργο.

Στο απόηχο των χθεσινοβραδινών αποφάσεων για την έξοδο της Ελλάδας από το 3ο της πρόγραμμα διάσωσης, κάτι το οποίο χαιρέτισαν οι περισσότεροι Υπουργοί και ο παριστάμενος Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, το Συμβούλιο ECOFIN, έκλεισε τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος για τη Γαλλία, επιβεβαιώνοντας ότι το έλλειμμα της μειώθηκε κάτω από την τιμή αναφοράς του 3% του ΑΕΠ της ΕΕ. Κατά συνέπεια, 23 από τις 24 διαδικασίες που ήταν ανοικτές κατά την κορύφωση της κρίσης της ζώνης του ευρώ έχουν πλέον κλείσει. Η Γαλλία θα αποτελεί πλέον αντικείμενο του προληπτικού σκέλους του δημοσιονομικού κανονισμού της ΕΕ.

Παρομοίως το Συμβούλιο ECOFIN εξέδωσε συστάσεις προς την Ουγγαρία και τη Ρουμανία, καλώντας τις να διορθώσουν σημαντικές αποκλίσεις από τους μεσοπρόθεσμους δημοσιονομικούς τους στόχους και διαπίστωσε ότι μέχρι στιγμής η Ρουμανία απέτυχε να αναλάβει αποτελεσματική δράση.

Επιπλέον οι 28 Υπουργοί συμφώνησαν σε μέτρα για την ενίσχυση της διοικητικής συνεργασίας προκειμένου να βελτιωθεί η πρόληψη της απάτης στον τομέα του ΦΠΑ. "Η βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ των φορολογικών μας υπηρεσιών είναι απαραίτητη για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής", δήλωσε ο Vladislav Goranov, Υπουργός Οικονομικών της Βουλγαρίας, ο οποίος σήμερα ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου. "Χάνονται απαράδεκτα υψηλά έσοδα από τον ΦΠΑ και αυτή η οδηγία θα βοηθήσει στην επίλυση του προβλήματος", είπε.

Ο προτεινόμενος κανονισμός αφορά τις πιο διαδεδομένες μορφές διασυνοριακής απάτης. Ενισχύει την ανταλλαγή πληροφοριών, ενισχύει το φορολογικό δίκτυο Eurofisc και εισάγει νέα μέσα συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών.

Η Κομισιόν μάλιστα εξέφρασε την ικανοποίησή της για την πολιτική συμφωνία που επετεύχθη, κάνοντας λόγο για απάτη ΦΠΑ μεγάλης κλίμακας που προκαλεί απώλειες ύψους 50 δισ. Ευρώ για τους εθνικούς προϋπολογισμούς των κρατών μελών της ΕΕ κάθε χρόνο.

Οι νέες δράσεις που πρότεινε η Κομισιόν τον Νοέμβριο του 2017 αποσκοπούν στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ των κρατών μελών ώστε να μπορούν να ανταλλάσσουν περισσότερες πληροφορίες και να ενισχύουν τη συνεργασία μεταξύ των εθνικών φορολογικών αρχών και των αρχών επιβολής του νόμου. Μόλις τεθούν σε ισχύ, τα κράτη μέλη θα μπορούν να ανταλλάσσουν περισσότερες σχετικές πληροφορίες και να συνεργάζονται στενότερα για την καταπολέμηση εγκληματικών οργανώσεων, περιλαμβανομένης της τρομοκρατίας.

Μετά τη συμφωνία, ο Πιέρ Μοσκοβισι δήλωσε σχετικά ότι "οι νέοι κανόνες που συμφωνήθηκαν σήμερα επιβεβαιώνουν τη βούληση των κρατών μελών να αντιμετωπίσουν μαζί το πρόβλημα της απάτης στον τομέα του ΦΠΑ. Η ΕΕ σημειώνει πραγματική πρόοδο όσον αφορά τη μεταρρύθμιση του ΦΠΑ, προς ένα σύστημα που είναι κατάλληλο για το σκοπό και που σταματά τους εγκληματίες στην πορεία τους. Συνολικά, η δέσμη προτάσεων ΦΠΑ της Κομισιόν, στην οποία περιλαμβάνονται αυτοί οι κανόνες, θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην απάτη στον τομέα του ΦΠΑ και θα έχει θετικό αντίκτυπο στα δημόσια οικονομικά και τους προϋπολογισμούς των χωρών της ΕΕ. "

Το Συμβούλιο ενέκρινε επίσης μια οδηγία που καθιστά τον ελάχιστο συντελεστή ΦΠΑ 15% μόνιμο χαρακτηριστικό του συστήματος ΦΠΑ και ενέκρινε συμφωνία που αποσκοπεί στην ενίσχυση της συνεργασίας ΦΠΑ με τη Νορβηγία. Ο ελάχιστος κανονικός συντελεστής αποτρέπει την υπερβολική απόκλιση των συντελεστών ΦΠΑ στα κράτη μέλη. Αυτό εξαλείφει τον κίνδυνο στρεβλώσεων του ανταγωνισμού μέσω χαμηλότερων συντελεστών ΦΠΑ που θα έχουν αντίκτυπο στις διασυνοριακές αγορές και εμπόριο, αναφέρει το Συμβούλιο. Η οδηγία εγκρίθηκε, χωρίς συζήτηση.

Επιπλέον το Συμβούλιο των 28 ΥΠΟΙΚ ενέκρινε σχέδια συστάσεων και γνωμοδοτήσεων σχετικά με την οικονομική και δημοσιονομική πολιτική των κρατών μελών για το 2018. Η έγκριση των κειμένων αποτελεί βασικό στάδιο του «Ευρωπαϊκού Εξαμήνου», μιας ετήσιας διαδικασίας παρακολούθησης  με συστάσεις που καλύπτουν τις οικονομικές και δημοσιονομικές πολιτικές καθώς και τις πολιτικές απασχόλησης και οι οποίες θα παραπεμφθούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για έγκριση στη συνεδρίασή του στις 28 και 29 Ιουνίου. Το Συμβούλιο έχει προγραμματιστεί να τις εγκρίνει στις 13 Ιουλίου 2018.

Τον Μάρτιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενέκρινε τις προτεραιότητες πολιτικής για το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο του 2018, όπως πρότεινε η Κομισιόν στην ετήσια επισκόπηση της ανάπτυξης με έμφαση στην ενίσχυση των επενδύσεων, τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τις υπεύθυνες δημοσιονομικές πολιτικές.