You are here

Απόφαση ΔΕΕ τη Δευτέρα για ρήτρα περί μονομερούς απόσυρσης της γνωστοποίησης του άρθρου 50

07/12/2018 18:58

Τη Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου θα εκδοθεί η απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το αν και κατά πόσο το άρθρο 50 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης εμπεριέχει δυνατότητα μονομερούς απόσυρσης της γνωστοποίησης πρόθεσης εξόδου από την ΕΕ, ανακοίνωσε το ΔΕΕ.

Την ίδια ώρα, τις δασμολογικές ποσοστώσεις που θα εφαρμόσει μετά το Brexit για σειρά γεωργικών, αλιευτικών, βιομηχανικών και μεταποιημένων γεωργικών προϊόντων, ενέκρινε σήμερα το Συμβούλιο των Μονίμων Αντιπροσώπων των κρατών μελών της ΕΕ,  έπειτα από συμφωνία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επί του σχεδίου κανονισμού.

Οι δασμολογικές ποσοστώσεις δείχνουν τη μέγιστη ποσότητα εισαγωγών μιας συγκεκριμένης κατηγορίας αγαθών για τα οποία μια χώρα μέλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) έχει δεσμευθεί να χρεώνει χαμηλούς συντελεστές εισαγωγικών δασμών.

Σύμφωνα με τη διαδικασία, μετά την επίσημη έγκρισή του από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, ο κανονισμός θα τεθεί σε ισχύ την ημέρα της δημοσίευσής του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι νέες δασμολογικές ποσοστώσεις θα ισχύσουν από την επόμενη ημέρα της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

ΚΥΠΕ