You are here

Απόφαση ECOFIN για το πανευρωπαϊκό συνταξιοδοτικό προϊόν και την αγορά ατομικών συντάξεων

14/06/2019 14:23

Το Συμβούλιο ECOFIN, που ολοκλήρωσε τη συνεδρίασή του στο Λουξεμβούργο ενέκρινε σήμερα δύο σημαντικές μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο της ένωσης κεφαλαιαγορών: Τον κανονισμό που προσφέρει περισσότερες επιλογές σε όσους επιθυμούν να αποταμιεύσουν ενόψει της συνταξιοδότησής τους και διευρύνει την αγορά ατομικών συντάξεων, δημιουργώντας ένα «πανευρωπαϊκό συνταξιοδοτικό προϊόν» (ΠΕΣΠ) και τη δέσμη μέτρων με στόχο την άρση των υφιστάμενων εμποδίων στη διασυνοριακή διανομή επενδυτικών κεφαλαίων.

Ο κανονισμός ΠΕΣΠ δημιουργεί ένα νέο είδος εθελοντικού ατομικού συνταξιοδοτικού προϊόντος. Θα έχει τα ίδια χαρακτηριστικά σε ολόκληρη την ΕΕ και θα μπορεί να προσφέρεται από ευρύ φάσμα παρόχων, όπως ασφαλιστικές εταιρείες, τράπεζες, ιδρύματα επαγγελματικών συνταξιοδοτικών παροχών, επενδυτικές εταιρείες και διαχειριστές στοιχείων ενεργητικού. Οι πάροχοι θα επωφελούνται από ένα είδος διαβατηρίου της ΕΕ που θα τους επιτρέπει να πωλούν ΠΕΣΠ σε διαφορετικά κράτη μέλη.

Το ΠΕΣΠ θα δώσει στους πολίτες μια νέα δυνατότητα εξοικονόμησης σε επίπεδο ΕΕ που θα συμπληρώνει τα κρατικά, επαγγελματικά και εθνικά ατομικά συνταξιοδοτικά καθεστώτα. Θα επιτρέπει στους αγοραστές να συμπληρώνουν οικειοθελώς τις αποταμιεύσεις τους για τη συνταξιοδότηση, ενώ θα επωφελούνται από ισχυρή προστασία καταναλωτή. Το ΠΕΣΠ θα μπορεί να μεταφερθεί μεταξύ κρατών μελών: οι αποταμιευτές θα μπορούν να συνεχίσουν να συνεισφέρουν στο ΠΕΣΠ τους όταν μετακομίζουν σε άλλο κράτος μέλος.

Η συμφωνία ενισχύει το ρυθμιστικό πλαίσιο που ισχύει σήμερα για τα επενδυτικά κεφάλαια. Θα διευκολύνει τη διασυνοριακή διανομή επενδυτικών κεφαλαίων εξαλείφοντας τα ισχύοντα ρυθμιστικά εμπόδια και μειώνοντας το κόστος διανομής.

Ειδικότερα, τα μέτρα, θα διευκολύνουν τους διαχειριστές οργανισμών εναλλακτικών επενδύσεων της ΕΕ όταν εξετάζουν τις διαθέσεις δυνητικών επαγγελματιών επενδυτών έναντι νέων αγορών, θα αποσαφηνίσουν τις υποχρεώσεις εξυπηρέτησης πελατών που έχουν οι διαχειριστές στοιχείων ενεργητικού στο κράτος μέλος υποδοχής τους και θα ευθυγραμμίσουν διαδικασίες και προϋποθέσεις ώστε οι διαχειριστές συλλογικών επενδυτικών κεφαλαίων να εξέρχονται από τις εθνικές αγορές όταν αποφασίζουν να τερματίσουν τη διάθεση ή τοποθέτηση των κεφαλαίων τους. Ακόμη θα εισαγάγουν αυξημένη διαφάνεια και θα δημιουργήσουν ένα μοναδικό διαδικτυακό σημείο πρόσβασης για πληροφόρηση όσον αφορά τους εθνικούς κανόνες που σχετίζονται με τις απαιτήσεις εμπορικής προώθησης και τα ισχύοντα τέλη.

Αφού υπογραφεί η εγκριθείσα νομοθεσία στις 20 Ιουνίου, τα νέα μέτρα για το ΠΕΣΠ και τη διασυνοριακή διανομή κεφαλαίων θα δημοσιευθούν σύντομα στην Επίσημη Εφημερίδα και θα τεθούν σε ισχύ είκοσι ημέρες αργότερα.

Επιπλέον το ECOFIN αποφάσισε σήμερα να αφαιρέσει τη Ντομίνικα από τον ενωσιακό κατάλογο μη συνεργάσιμων περιοχών φορολογικής δικαιοδοσίας.

Η Ντομίνικα έχει εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της και έχει ανταποκριθεί στις ανησυχίες της ΕΕ όσον αφορά την αυτόματη ανταλλαγή χρηματοοικονομικών πληροφοριών. Ειδικότερα, η Ντομίνικα έχει ολοκληρώσει τα αναγκαία βήματα για την υπογραφή και κύρωση της πολυμερούς σύμβασης του ΟΟΣΑ σχετικά με την αμοιβαία διοικητική συνδρομή. Χάρη στο βήμα αυτό, η Ντομίνικα μπορεί να αφαιρεθεί από τον ενωσιακό κατάλογο μη συνεργάσιμων περιοχών δικαιοδοσίας.
Κατά συνέπεια, ο κατάλογος μη συνεργάσιμων περιοχών φορολογικής δικαιοδοσίας περιέχει πλέον 11 καταχωρίσεις: Αμερικανική Σαμόα, Μπελίζε, Φίτζι, Γκουάμ, Νήσοι Μάρσαλ, Ομάν, Σαμόα, Τρινιδάδ και Τομπάγκο, Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα, Αμερικανικές Παρθένοι Νήσοι και Βανουάτου.

Ο ενωσιακός κατάλογος συμβάλλει στις προσπάθειες που καταβάλλονται για να ενισχυθεί η πρόληψη της φοροαποφυγής και να προωθηθούν αρχές της χρηστής διακυβέρνησης όπως η φορολογική διαφάνεια, η δίκαιη φορολόγηση και τα διεθνή πρότυπα κατά της διάβρωσης της φορολογικής βάσης και της μετατόπισης των κερδών.

Ο κατάλογος καταρτίστηκε τον Δεκέμβριο του 2017 και περιέχεται στο παράρτημα I των συμπερασμάτων του Συμβουλίου. Αναθεωρήθηκε τον Μάρτιο του 2019, αφού πρώτα εξετάστηκε προσεκτικά αν είχαν εκπληρώσει τις δεσμεύσεις τους οι τρίτες χώρες που συμμετέχουν στη διαδικασία.

Η επεξεργασία του ενωσιακού καταλόγου μη συνεργάσιμων περιοχών δικαιοδοσίας είναι μια δυναμική διαδικασία. Το Συμβούλιο θα συνεχίσει να επανεξετάζει και να επικαιροποιεί τακτικά τον κατάλογο κατά τη διάρκεια του 2019, ενώ σχεδιάζει να καταστήσει εξαμηνιαία την επανεξέταση από το 2020.

ΚΥΠΕ