You are here

Απορρίπτονται προσφυγές Ryanair κατά ενισχύσεων σε SAS, Finair

14/04/2021 13:22

To Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ (ΓΔΕΕ) απέρριψε με δύο σημερινές του αποφάσεις της προσφυγές της  Ryanair κατά των δύο αποφάσεων Κομισιόν περί συμβατότητας με το δίκαιο της Ένωσης της κρατικής ενίσχυσης της Φινλανδίας στην Finnair για και των μέτρων ενίσχυσης της Σουηδίας και της Δανίας υπέρ της SAS για ζημίες που προκλήθηκαν από τον περιορισμό μετακινήσεων λόγω της πανδημίας Covid-19.

Συγκεκριμένα το ΓΔΕΕ έκρινε ότι η εγγύηση που παρέσχε η Φινλανδία υπέρ της αεροπορικής εταιρίας Finnair με σκοπό να τη βοηθήσει να λάβει από συνταξιοδοτικό ταμείο δάνειο ύψους 600 εκατομμυρίων ευρώ για την κάλυψη των αναγκών της σε κεφάλαιο κίνησης, συνεπεία της πανδημίας της Covid-19, είναι συμβατή με το δίκαιο της Ένωσης. Η εγγύηση ήταν αναγκαία για την άρση της σοβαρής διαταραχής της φινλανδικής οικονομίας, λαμβανομένης υπόψη της σημασίας της Finnair για την εν λόγω οικονομία.

Παρομοίως κατά το ΓΔΕΕ, έκρινε σύμφωνα με το δίκαιο της Ένωσης τα μέτρα ενίσχυσης που έθεσαν σε εφαρμογή η Σουηδία και η Δανία υπέρ της SAS για τις ζημίες που προκλήθηκαν από την ακύρωση ή τον εκ νέου προγραμματισμό των πτήσεών της κατόπιν της επιβολής περιορισμών στις μετακινήσεις λόγω της πανδημίας Covid-19. Λαμβανομένου υπόψη ότι η SAS κατέχει μερίδιο αγοράς σημαντικά υψηλότερο από εκείνο του πλησιέστερου ανταγωνιστή της στα δύο αυτά κράτη μέλη, οι ενισχύσεις δεν συνιστούν παράνομη δυσμενή διάκριση, αναφέρει το ΓΔΕΕ στην απόφασή του.