You are here

Αποσπάσματα βιβλίου Κάμερον κατά Μπόρις και Γκόουβ

16/09/2019 10:30

Ο Μπόρις Τζόνσον «διακινδύνευσε ένα αποτέλεσμα στο οποίο δεν πίστευε, επειδή θα βοηθούσε την πολιτική του καριέρα», είναι το σχόλιο στο νέο βιβλίο του πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον για την απόφαση του νυν πρωθυπουργού να ηγηθεί της εκστρατείας υπέρ του Brexit στο δημοψήφισμα του 2016.

Στα αποσπάσματα των απομνημονευμάτων του με τίτλο ‘For The Record’, που δημοσιεύουν κατ’ αποκλειστικότητα οι Sunday Times τέσσερις ημέρες πριν από την κυκλοφορία του βιβλίου, ο κ. Κάμερον αποκαλύπτει λεπτομέρειες των συζητήσεών του με τον Μπόρις Τζόνσον πριν από το δημοψήφισμα, ενώ επικρίνει δριμύτερα τον μέχρι τότε στενό πολιτικό του σύμμαχο και φίλο Μάικλ Γκόουβ, τον έτερο εκ των επικεφαλής της εκστρατείας υπέρ του Brexit.

Για τον νυν πρωθυπουργό σημειώνει ότι θεωρούσε τη στήριξή του στο δημοψήφισμα σημαντική λόγω της υψηλής δημοτικότητάς του. Αποκαλύπτει ότι του υποσχέθηκε πως θα τον έκανε υπουργό Άμυνας μετά από το δημοψήφισμα εφόσον κέρδιζε η παραμονή στην ΕΕ.

«Γρήγορα έγινε σαφές ότι το ζήτημα ήταν δευτερεύον έναντι μίας άλλης έγνοιας για τον Μπόρις: ποιο ήταν το καλύτερο αποτέλεσμα για τον ίδιο; Όποιος κορυφαίος πολιτικός των Τόρις ηγείτο της πλευράς του Brexit, τόσο γεμάτης από εικόνες πατριωτισμού, ανεξαρτησίας και ρομάντζου, θα γινόταν ο αγαπημένος του κόμματος. Δεν ήθελε να ρισκάρει να αφήσει κάποιον άλλο με υψηλό προφίλ, τον Μάικλ Γκόουβ ειδικότερα, να κερδίσει αυτό το στέμμα».

Την ίδια στιγμή, προσθέτει, ήταν σίγουρος ότι η πλευρά του Brexit θα έχανε. Άρα η στήριξή της επέσυρε μικρό ρίσκο διάλυσης της κυβέρνησης της οποίας ήθελε να ηγηθεί μια μέρα. Θα ήταν ένα στοίχημα χωρίς ρίσκο εκ μέρους του, γράφει ο κ. Κάμερον.

Όσο για τον νυν υπεύθυνο για το συντονισμό της αντιμετώπισης του no deal, υπουργό παρά τω πρωθυπουργό Μάικλ Γκόουβ, ο Ντέιβιντ Κάμερον γράφει ότι τον είχε διαβεβαιώσει πως αν τελικά στήριζε την εκστρατεία υπέρ της παραμονής δεν θα έκανε παρά μόνο μία ομιλία και τίποτα παραπάνω. Εν τέλει τέθηκε συνεπικεφαλής της εκστρατείας Leave.

Κατηγορεί και τους δύο, όπως και τις υπουργούς του Πρίτι Πατέλ (νυν υπουργό Εσωτερικών) και Πένυ Μόρντοντ, ότι «άφησαν την αλήθεια στο σπίτι» υποστηρίζοντας ότι επίκειτο η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ και η έλευση χιλιάδων Τούρκων στο Ηνωμένο Βασίλειο ή ότι θα εξασφαλίζονταν 350 εκ. λίρες την εβδομάδα για το δημόσιο σύστημα υγείας NHS. Σχολιάζει ότι μετανιώνει που δεν είχε βγει να δηλώσει ξεκάθαρα ότι θα ασκούσε βέτο στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.

«Έως το τέλος, ο Μπόρις και ο Μάικλ μού έμοιαζαν διαφορετικοί άνθρωποι. (...) Αμφότεροι συμπεριφέρθηκαν αποκρουστικά, επιτιθέμενοι στην ίδια τους την κυβέρνηση, κλείνοντας τα μάτια στις δυσάρεστες πράξεις της πλευράς τους και μετατρεπόμενοι σε πρεσβευτές για την εποχή του λαϊκισμού με την απόρριψη των ειδικών και τη διαστρέβλωση της αλήθειας. Όσο για τον Μάικλ, μία ποιότητα του χαρακτήρα του έλαμψε: η απιστία. Απιστία προς εμένα και αργότερα απιστία προς τον Μπόρις», γράφει χαρακτηριστικά.

Ο κ. Κάμερον παραδέχεται ότι έκανε «μεγάλα λάθη» στην εκστρατεία υπέρ της παραμονής στην ΕΕ, όπως ότι δεν θέλησε να επιτεθεί σε συναδέλφους του Συντηρητικούς πολιτικούς, παρά την απρόβλεπτη «αγριότητα και ανειλικρίνεια» των επιχειρημάτων τους. Ομολογεί επίσης ότι «το λανθάνον γονίδιο υπέρ της εξόδου στο Συντηρητικό Κόμμα ήταν πιο κυρίαρχο από όσο είχα προβλέψει».

Σε άλλο απόσπασμα αναφέρεται στην αγωνία του το βράδυ των αποτελεσμάτων μετά από το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας το 2014. «Εάν ήμουν εκείνος που θα προκαλούσε το τέλος της ιστορίας του νησιού μας, θα πονούσε πέραν πάσης φαντασίας», σχολιάζει, χαρακτηρίζοντας ως «δύο από τις πιο ευτυχισμένες ώρες» της ζωής του την επιβεβαίωση αποτελεσμάτων κατά της ανεξαρτησίας τις πρώτες πρωινές ώρες της επομένης.

Ο πρώην πρωθυπουργός γράφει επίσης με συγκίνηση για την ασθένεια και τελικά το χαμό του πρωτότοκου γιου του Άιβαν το 2009 σε ηλικία σχεδόν επτά ετών.

Από βρέφος ο Άιβαν Κάμερον άρχισε να υφίσταται συχνές κρίσεις επιληψίας, με τους γιατρούς να διαγιγνώσκουν αργότερα ότι έπασχε από το σπάνιο σύνδρομο Οχταχάρα, με τις ακριβείς αιτίες της νόσου να είναι άγνωστες.

«Τίποτα, απολύτως τίποτα δεν μπορεί να σε προετοιμάσει για την πραγματικότητα της απώλειας του αγαπημένου σου αγοριού με αυτό τον τρόπο. Ήταν σαν να σταμάτησε να γυρίζει ο κόσμος», γράφει ο Ντέιβιντ Κάμερον.

Συμπληρώνει ότι τον αγαπούσε με όλη του καρδιά. «Αλλά ξέρω ότι δεν είχα την πραγματική υπομονή και ανιδιοτέλεια που απαιτούνται για να είσαι αληθινά καλός στο να φροντίζεις κάποιον». Προσθέτει ότι το μεγαλύτερο πράγμα που έμαθε από το θάνατο του γιου του ήταν η δύναμη και η ανθεκτικότητα της συζύγου του Σαμάνθα.

ΚΥΠΕ