You are here

Το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών στη Γερμανία ενδέχεται να θέσει υπό αμφισβήτηση τον κυβερνητικό συνασπισμό

21/05/2019 21:26

Για πιθανότητα να τεθεί υπό αμφισβήτηση ο κυβερνητικός συνασπισμός στις επικείμενες Ευρωεκλογές, κάνουν λόγο τα γερμανικά ΜΜΕ.

Ειδικότερα, η γερμανική Ραδιοφωνία σημειώνει την πίεση υπό την οποία βρίσκεται η επικεφαλής του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, Αντρέα Νάλες και υπογραμμίζει πως «εάν το κόμμα της φέρει άσχημα αποτελέσματα στην Ευρωεκλογές, θα μπορούσε να βρεθεί σε δύσκολη θέση όχι μόνον η ίδια, αλλά και ο μεγάλος συνασπισμός».

Σύμφωνα με όσα επισημαίνονται,το ενδεχόμενο κακών αποτελεσμάτων για τους Γερμανούς Σοσιαλδημοκράτες (SPD) την Κυριακή πιθανόν να πυροδοτήσει συζητήσεις για το μέλλον και την ηγεσία του κόμματος. Το 20% θεωρείται ποσοστό-όριο, αλλά αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον και το εκλογικό αποτέλεσμα στη Βρέμη, ένα μικρό κρατίδιο, που τα τελευταία 70 χρόνια κυβερνούν οι Σοσιαλδημοκράτες. Εάν πέσει κι αυτό το προπύργιο, το μήνυμα θα είναι ξεκάθαρο για την ηγεσία του SPD.

Ωστόσο, έστω και εάν δεν σημειώσει επιτυχία το SPD στις Eυρωεκλογές, θεωρείται απίθανο η Νάλες να αποσυρθεί εθελοντικά από την ηγεσία, ούτε να υπάρξει αμφισβήτηση της από πιθανό υποψήφιο.

Παρόλα αυτά στο τέλος του καλοκαιριού και το φθινόπωρο, ακολουθούν εκλογές σε άλλα κρατίδια: στη Θουριγγία, την Σαξονία και το Βρανδεμβούργο και εάν συνεχιστεί η καθοδική πορεία του SPD -σε συνδυασμό με τη συνέχιση των απωλειών για την Ένωση Χριστιανοδημοκρατών-Σοσιαλδημοκρατών- θα μπορούσε να σημάνει το τέλος για τον κυβερνητικό  συνασπισμό.

 Άλλωστε, και η επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), Άνεγκρετ Κράμπ-Καρενμπάουερ βρίσκεται αντιμέτωπη με σοβαρή δοκιμασία.
 Όπως σημειώνεται, το γεγονός ότι το CDU έχει άσχημα δημοσκοπικά αποτελέσματα μπορεί να οφείλεται στο διαχωρισμό αρμοδιοτήτων μεταξύ της Καγκελαρίου Μέρκελ και της επικεφαλής του κόμματος, Κραμπ-Κάρενμπάουερ.

Αν και η τελευταία έχει δηλώσει ότι δεν θέλει να διαδεχθεί την Μέρκελ στην Καγκελαρία πριν το 2020, η κατάρρευση των Χριστιανοδημοκρατών μπορεί να αναζωπυρώσει τη συζήτηση στο συντηρητικό στρατόπεδο.