You are here

Αρχίζει η τηλεδιάσκεψη των ΥΠΕΞ ΕΕ για τη Μέση Ανατολή

18/05/2021 15:25

Ξεκινάει αυτή την ώρα (14:00 Βρυξελλών), υπό την προεδρία του Υπάτου Εκπροσώπου Μπορέλ, η άτυπη τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, με μοναδικό θέμα της ημερήσιας διάταξης τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, και ιδίως τη συνεχιζόμενη βίαιη αντιπαράθεση στο Ισραήλ και στην Κατεχόμενη Παλαιστινιακή Επικράτεια.

Οι Υπουργοί Εξωτερικών θα ανταλλάξουν  και θα συζητήσουν πώς μπορεί η ΕΕ να συμβάλει καλύτερα στον τερματισμό της τρέχουσας βίας.

Τις τελευταίες ημέρες, ο Ύπατος Εκπρόσωπος για Εξωτερικές Υποθέσεις και Πολιτική Ασφάλειας συνεχίζει την προσέγγισή του για να υποστηρίξει τις προσπάθειες για την αποκλιμάκωση της ανησυχητικής κατάστασης στην περιοχή, ειδικά εντός και γύρω από τη Γάζα.

Σε όλες τις επαφές του, ο Ύπατος Εκπρόσωπος Μπόρελ καταδίκασε την αδιάκριτη εκτόξευση πυραύλων εναντίον πολιτικών στόχων στο Ισραήλ από τη Χαμάς και άλλες ομάδες.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος τόνισε επίσης ότι ενώ το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να προστατεύει τον πληθυσμό του από τέτοιου είδους επιθέσεις, πρέπει να ενεργήσει αναλογικά και να αποφύγει τους αμάχους.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος πραγματοποίησε συζητήσεις με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς και τον Ισραηλινό Υπουργό Εξωτερικών Γκάμπι Ασκενάζι. Αντάλλαξε επίσης απόψεις με βασικούς περιφερειακούς φορείς, όπως ο Υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Sameh Shoukry, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας Ayman Safadi και ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Mevlüt Çavuşoğlu.

Κατά την επικοινωνία με τους συνομιλητές του, ο Ύπατος Εκπρόσωπος υπογράμμισε με συνέπεια την ανάγκη να τερματιστεί αμέσως η σοβαρή κλιμάκωση της βίας, να αποφευχθεί η περαιτέρω διάχυσή της και να διασφαλιστεί ότι οι πολίτες από όλες τις πλευρές προστατεύονται. Ζήτησε επίσης τον πλήρη σεβασμό του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και την πλήρη ανθρωπιστική πρόσβαση σε όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη στη Γάζα.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν οι βασικές αιτίες που οδήγησαν σε αυτήν την κατάσταση και ότι πρέπει να γίνει σεβαστό το status quo των ιερών τόπων και να αποφευχθούν τυχόν υποκινήσεις γύρω τους.

Επανέλαβε επίσης τη μακροχρόνια θέση της ΕΕ σχετικά με την ανάγκη παύσης των δραστηριοτήτων εγκατάστασης, κατεδαφίσεων και εξώσεων, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ. Ανέθεσε δε στον Ειδικό Εκπρόσωπο της ΕΕ για την Ειρηνευτική Διαδικασία στη Μέση Ανατολή, Σβεν Κοόπμαν, να συνεργαστεί ενεργά με άλλους απεσταλμένους από το Κουαρτέτο της Μέσης Ανατολής, που περιλαμβάνουν τον ΟΗΕ, τις ΗΠΑ, την ΕΕ και τη Ρωσία, για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Επί τόπου, η αντιπροσωπεία της ΕΕ στο Τελ Αβίβ και η αντιπροσωπεία της ΕΕ στην Ιερουσαλήμ συνεργάζονται επίσης με τις ισραηλινές και παλαιστινιακές αρχές και με εκπροσώπους των κρατών μελών.

Η προτεραιότητα και το μήνυμα της ΕΕ σε αυτό το πλαίσιο παραμένουν σαφή: Η βία πρέπει να τελειώσει τώρα. Υπάρχει επείγουσα ανάγκη να αντιμετωπιστούν τα βασικά αίτια της σύγκρουσης και να βρεθεί μια πολιτική πορεία που επιτρέπει την επιστροφή σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις για μια λύση δύο κρατών που βασίζεται στις διεθνώς συμφωνημένες παραμέτρους. "Οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι έχουν εξίσου δικαίωμα να ζουν με ασφάλεια  ελευθερία και δημοκρατία. Αυτοί οι συνεχείς κύκλοι βίας πρέπει να τερματιστούν", ανέφερε ο Ύπατος Εκπρόσωπος.

ΚΥΠΕ