You are here

Αρχίζουν στις Βρυξέλλες οι εργασίες του Eurogroup

21/01/2019 16:07

Ξεκινούν στις Βρυξέλλες, οι εργασίες του σημερινού Eurogroup, το οποίο θα συνέλθει πρώτα σε τακτική μορφή στις 15:00 και στη συνέχεια σε περιεκτική σύνθεση (27 Κράτη) στις 16.30, τοπική ώρα.

Αρχικά, η Ευρωομάδα θα συζητήσει το σχέδιο συστάσεων του Συμβουλίου σχετικά με την οικονομική πολιτική της ζώνης του ευρώ για το 2019, που εκδόθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου, του μηχανισμού συντονισμού της πολιτικής της ΕΕ. Το σχέδιο συστάσεων θα εγκριθεί από το Συμβούλιο Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων στις 22 Ιανουαρίου. Οι συστάσεις θα εγκριθούν τυπικά από το Συμβούλιο μετά την επικύρωση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου.

Ακολούθως η Ευρωομάδα θα συζητήσει τον διεθνή ρόλο του ευρώ με βάση την ανακοίνωση της Κομισιόν "Προς έναν ισχυρότερο διεθνή ρόλο του ευρώ" από τον Δεκέμβριο του 2018. Στην ανακοίνωσή της, η Κομισιόν περιγράφει τη δυνατότητα του ευρώ να αναπτύξει περαιτέρω τον παγκόσμιο ρόλο του και να αξιοποιήσει πλήρως το δυναμικό του, αντικατοπτρίζοντας το πολιτικό, οικονομικό και οικονομικό βάρος της ζώνης του ευρώ.

Ο Πρόεδρος του Eurogroup θα ξεκινήσει τη διαδικασία διορισμού νέου μέλους του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθώς η θητεία του κύριου οικονομολόγου και μέλους του εκτελεστικού συμβουλίου Peter Praet, λήγει στις 31 Μαΐου 2019.

Επιπλέον, ο Υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου Pierre Gramegna θα παρουσιάσει τις πολιτικές προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης του Λουξεμβούργου.

Στη συνέχεια, οι Υπουργοί θα ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με τη συνέχεια που θα δοθεί στη διάσκεψη κορυφής του ευρώ το Δεκέμβριο, όπου συμφωνήθηκε ότι οι Υπουργοί Οικονομικών θα πρέπει να συνεχίσουν τις εργασίες για σημαντική ενίσχυση της ΟΝΕ βάσει της συνολικής δέσμης που εγκρίθηκαν από τους ηγέτες της ΕΕ.

Οι Υπουργοί θα συζητήσουν επίσης για τον τρόπο με τον οποίο θα οργανωθεί το έργο που θα ακολουθήσει. Συγκεκριμένα, θα ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με τα επόμενα βήματα στον χάρτη πορείας για την έναρξη των πολιτικών διαπραγματεύσεων για το ευρωπαϊκό σύστημα ασφάλισης καταθέσεων (EDIS) και το δημοσιονομικό μέσο σύγκλισης και ανταγωνιστικότητας για τη ζώνη του ευρώ και τα κράτη μέλη του ΕRM ΙΙ σε εθελοντική βάση.

Προσερχόμενος στις εργασίες του Συμβουλίου, ο Πρόεδρος του σώματος Μάριο Σεντένο, επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι είναι καθοριστικής σημασίας όπως τα Κράτη Μέλη και η ΕΕ ως σύνολο είναι προετοιμασμένα για κάθε σενάριο ενόψει Brexit και ταυτόχρονα να έχουν συναίσθηση για τις συνέπειες κάθε τέτοιου συναρίου.

Τέλος, αναφερόμενος στην ατζέντα της συνάντησης, ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις ξεκαθάρισε ότι δεν θα γίνει συζήτηση για τον Ιταλικό Προϋπολογισμό, αλλά ο ίδιος είναι έτοιμος να ενημερώσει τα Κ-Μ αν του ζητηθεί.

ΚΥΠΕ