You are here

Ασάφεια για το αν ο Τζόνσον θα επανασυγκαλέσει τη Βουλή αν η αναστολή κριθεί παράνομη

18/09/2019 06:58

Ασάφεια επικράτησε την Τρίτη στη Βρετανία ως προς το κατά πόσο το κοινοβούλιο θα επανασυγκληθεί εφόσον το Ανώτατο Δικαστήριο κρίνει παράνομη την αναστολή των εργασιών του νομοθετικού σώματος για πέντε εβδομάδες.

Κατά την πρώτη από τις τρεις ημέρες της ακροαματικής διαδικασίας ενώπιον των 11 δικαστών του Ανωτάτου στο Λονδίνο, ο νομικός εκπρόσωπος της κυβέρνησης κλήθηκε να απαντήσει στο ερώτημα πώς ο πρωθυπουργός Τζόνσον θα συμμορφωθεί με την ετυμηγορία σε περίπτωση που είναι αρνητική για τον ίδιο.

Ο κυβερνητικός Γενικός Συνήγορος της Σκωτίας λόρδος Κιν απάντησε ότι υπάρχει «καθαρή δέσμευση ότι ο πρωθυπουργός θα ανταποκριθεί με όλα τα αναγκαία μέσα» σε ενδεχόμενη απόφαση των δικαστών ότι η αναστολή ήταν παράνομη.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, μιλώντας στο BBC και ερωτηθείς δύο φορές σχετικά ο ίδιος ο Μπόρις Τζόνσον είπε: «Νομίζω ότι το καλύτερο που θα μπορούσα να κάνω είναι να περιμένω να δω τι θα πουν οι δικαστές».

Νωρίτερα είχε δηλώσει πως έχει τον «μεγαλύτερο σεβασμό» για το δικαστικό σώμα.

Ο λόρδος Κιν απέφυγε πάντως να πει κατά πόσο η κυβέρνηση θα αποφάσιζε νέα αναστολή των κοινοβουλευτικών εργασιών ακόμα και αν το κοινοβούλιο επανασυγκαλείτο. «Δε θα μπορούσα να σχολιάσω επ’ αυτού», ήταν η απάντησή του σε ερώτημα από την έδρα.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας αναστολής σε περίπτωση δικαστικής ήττας άφησε και ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ρόμπερτ Μπάκλαντ. «Θα ήταν λάθος να προβώ σε υποθέσεις για το το θα γινόταν μετά από τη δικαστική απόφαση», είπε στο ραδιόφωνο του BBC.

Αντιδρώντας, ο πρώην Γενικός Εισαγγελέας και πρόσφατα διεγραμμένος από την κοινοβουλευτική ομάδα των Συντηρητικών βουλευτής, Ντόμινικ Γκριβ, κάλεσε τον Πρωθυπουργό « να σταματήσει να προσπαθεί να ξεγλιστρήσει από το νόμο και απλά να τον υπακούσει».

ΚΥΠΕ