You are here

Αβέβαιο το μέλλον του κόμματος τoυ Orban

14/09/2018 13:10

Αβέβαιο είναι το μέλλον του κόμματος του Βίκτορ Ορμπάν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, σύμφωνα με το σημερινό Euractive, ο οποίος αναφέρει ότι ο επικεφαλής της κοινοβουλευτική ομάδας του ΕΛΚ Μ. Βέρμπερ δεν θεωρεί βέβαιη την παραμονή του Fidesz μετά την έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να επιβάλει κυρώσεις στη χώρα για παραβίαση του κράτους δικαίου.

Ορισμένοι Ευρωβουλευτές προβλέπουν ότι η ψηφοφορία για αυτή την απόφαση θα είναι αναπόφευκτη για το ΕΛΚ, το οποίο συγκεντρώνει στους κόλπους του πολιτικά κινήματα από αρκετές χώρες. Ωστόσο, εκφράζουν τις ανησυχίες τους για το γεγονός ότι η αποχώρηση του Fidesz από το ΕΛΚ θα πυροδοτήσει τη στήριξη των λαϊκιστών στις εκλογές του Μαΐου, αναφέρει ο Euractiv.

Ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου και επικεφαλής του ALDE, Γκυ Βέρχοφσταντ, απηύθυνε έκκληση στο ΕΛΚ να μην συμβιβαστεί πλέον με τον Ορμπάν. "Σας παρακαλώ να σταματήσετε αυτόν τον εφιάλτη", δήλωσε χαρακτηριστικά. Ο Ευρωβουλευτής των Πρασίνων, Φιλίπ Λαμπέρτς και προειδοποίησε το ΕΛΚ ότι "θα πρέπει να συνειδητοποιήσει τι διακυβεύεται, ακόμη και την ταυτότητά του".

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνεκρ, ο οποίος μετά από μια Σύνοδο κορυφής της ΕΕ χαιρέτισε τον Ορπάν, λέγοντας: "Γεια σου δικτάτορα", πρότεινε την ύπαρξη σκληρότερης δράσης εναντίον της Ουγγαρίας. "Εδώ και πολύ καιρό προβληματίζομαι με την ιδιότητα μέλους του Βίκτορ Ορμπαν στο ΕΛΚ", δήλωσε πρόσφατα στους δημοσιογράφους.

"Ο Βέμπερ δεν ανησυχεί μήπως χάσει θέσεις στο κοινοβούλιο. Αντίθετα, ο μεγάλος φόβος του είναι να δούμε τους βουλευτές του Fidesz να εντάσσονται σε μια ομάδα ευρωσκεπτικιστών βουλευτών από την Ανατολική Ευρώπη", ανέφερε πηγή του ΕΚ στον Εuractiv.

"Το ζήτημα της Ουγγαρίας ενδέχεται να συζητηθεί στη συνεδρίαση του ΕΛΚ που θα διεξαχθεί στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας την ερχόμενη Τετάρτη και στη συνέχεια στη συνδιάσκεψη κόμματος στο Ελσίνκι τον Νοέμβριο, στη διάρκεια της οποίας θα αναδειχθεί ο υποψήφιος για την προεδρία της Επιτροπής", αναφέρει.