You are here

Αύριο η κηδεία του ο Αρμένιου φωτογράφου Αρά Γκιουλέρ στην Κωνσταντινούπολη

18/10/2018 17:07

Στην αρμένικη εκκλησία Χορόν της Κωνσταντινούπολης πραγματοποιείται αύριο η κηδεία του διεθνούς φήμης Αρμένιου φωτορεπόρτερ ο οποίος άφησε σε ηλικία 90 ετών την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο χθες το βράδυ. 

Ο Αρά Γκιουλέρ που είχε γεννηθεί στις 16 Αυγούστου του 1928 στην Κωνσταντινούπολη είχε ξεκινήσει δημοσιογραφία στην εφημερίδα Γενί Ιστάνμπουλ το 1950 και δούλεψε ως φωτορεπόρτερ για τα περιοδικά Time Life, Paris Match και Der Stern το 1958. Η φήμη του έφτασε σε όλο τον κόσμο, στο Λονδίνο αναγνωρίστηκε ως ένας από τους εφτά καλύτερους φωτογράφους του κόσμου. Το 1962 στη Γερμανία πήρε τον τίτλο “Master o Leica” και του έκαναν ειδικά αφιερώματα στις ΗΠΑ, στην Ελβετία, στην Ιαπωνία, στον Καναδά. Έκανε ρεπορτάζ με τον Πικασό, τον Ουίνστον Τσόρτσιλ, την Ιντίρα Γκάντι, τον Άλφρεντ Χίτσκοκ, τον Σαλβατόρ Νταλί  και πολλές άλλες διασημότητες ενώ σε πολλές χώρες του κόσμου, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, φιλοξένησαν εκθέσεις του με τις φωτογραφίες του. 

Στο αρχείο του υπάρχουν πάνω από 2 εκατομμύρια φωτογραφίες. Ξεχωρίζουν ιδιαίτερα οι φωτογραφίες του για την παλιά Κωνσταντινούπολη της δεκαετίας του 60. 

Συλλυπητήρια απέστειλε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέροντας ότι ο Γκιουλέρ, ο οποίος είχε φωτογραφήσει και τον ίδιο, θα μνημονεύεται για πάντα με τα έργα του που άφησε ως ένας μάστορας της τέχνης.  Ο αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι, σε μήνυμά του εξέφρασε θλίψη για το χαμό “του μάστορα της τέχνης της φωτογραφίας που κατέγραψε με τις φωτογραφίες του την ιστορία”.