You are here

Αυστηρά μέτρα βιοασφάλειας σε όλη τη Βρετανία

04/11/2021 06:24

Ζώνη αποτροπής μετάδοσης της γρίπης των πτηνών κηρύχθηκε αργά το απόγευμα της Τετάρτης ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς έχουν πυκνώσει οι αναφορές για εμφάνιση της νόσου από εκτροφείς πουλερικών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση των αρχικτηνιάτρων Αγγλίας, Σκωτίας και Ουαλίας, από τις 5 το απόγευμα όλοι οι πτηνοτρόφοι έχουν νομική υποχρέωση να ακολουθούν αυστηρά μέτρα βιοασφάλειας για να προστατεύσουν τα ζώα τους.

Όσοι διατηρούν πάνω από 500 πτηνά πρέπει να περιορίσουν την πρόσβαση σε αυτά μη αναγκαίων εργατών, όσοι θα έχουν πρόσβαση θα πρέπει να αλλάζουν ρούχα και παπούτσια πριν εισέλθουν στις εγκαταστάσεις εκτροφής και τα οχήματα στις φάρμες θα πρέπει να καθαρίζονται και να απολυμαίνονται τακτικά.

Ακόμα και ιδιώτες που διατηρούν μικρό αριθμό πουλερικών στις αυλές τους καλούνται να λάβουν μέτρα για τον περιορισμό του κινδύνου μετάδοσης της νόσου, όπως τόνισε το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων.

Η γρίπη των πτηνών έχει εντοπιστεί τόσο σε φάρμες όσο και σε πολλά ελεύθερα πτηνά σε διάφορες περιοχές της Βρετανίας.

Οι υγειονομικές υπηρεσίες της χώρας, ωστόσο, τονίζουν ότι ο κίνδυνος για η δημόσια υγεία από τη γρίπη των πτηνών είναι «πολύ χαμηλός».

ΚΥΠΕ