You are here

Αυξάνονται κρούσματα και θάνατοι από COVID-19 στην Ευρώπη

24/09/2020 21:54

Αυξάνονται τα κρούσματα κορωνοϊού στην Ευρώπη αλλά και οι θάνατοι με τις Κυβερνήσεις να λαμβάνουν αυστηρότερα μέτρα ενόψει και χειμώνα.

Το αθροιστικό σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην Ισπανία αυξήθηκε κατά περισσότερα από 10.650 σήμερα σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα και ανέρχεται πλέον σε 704.209, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας της χώρας.

Σε αυτό συμπεριλαμβάνονται 3.471 κρούσματα που διαγνώστηκαν τις τελευταίες 24 ώρες, ωστόσο αυτοί οι ημερήσιοι απολογισμοί τείνουν να είναι πολύ μεγαλύτεροι μετά την αναδρομική επικαιροποίηση του αριθμού των μολύνσεων και υπερβαίνουν τα 10.000 κρούσματα την ημέρα κατά το μεγαλύτερο μέρος της περασμένης εβδομάδας.

Το σύνολο των νεκρών από επιπλοκές της νόσου Covid-19 έφθασε τους 31.118, από 31.034 χθες Τετάρτη. Οι ημερήσιοι θάνατοι ανέρχονται στα υψηλότερα επίπεδά τους από τις αρχές Μαΐου, ωστόσο είναι πολύ μικρότεροι από το ρεκόρ των σχεδόν 900 στα τέλη Μαρτίου.

Αυξητική τάση παρουσιάζουν τα κρούσματα στην Ιταλία: σήμερα είναι 1.786 και 23 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους. Μόνο στην περιφέρεια της Λομβαρδίας, ο σημερινός απολογισμός αγγίζει τους δέκα νεκρούς.

Χθες, σε όλη την χώρα διαγνώσθηκαν 1.640 κρούσματα και καταγράφηκαν 20 θάνατοι. Το τελευταίο εικοσιτετράωρο πραγματοποιήθηκαν 108.019 τεστ, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ από την αρχή της πανδημίας. Σε όλες τις περιφέρειες διαγνώσθηκαν σήμερα νέα κρούσματα. Από τον περασμένο Φεβρουάριο μέχρι σήμερα, στην Ιταλία έχασαν την ζωή τους, από κορωνοϊό, 35.781 άνθρωποι.

Θετικός στον κορωνοϊό βρέθηκε και ο επιθετικός της ποδοσφαιρικής ομάδας Μίλαν, ο Ζλάταν Ιμπραίμοβιτς. Ο Σουηδός παίκτης ετέθη αμέσως σε κατ`οίκον περιορισμό. Όπως έγραψε ο ίδιος στο διαδίκτυο, δεν παρουσιάζει συμπτώματα και "ο ιός μπορεί να είχε το θράσος να τον προκαλέσει, αλλά δεν θα του βγει σε καλό".

Στο μεταξύ, ο Ιταλός πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα αποφάσισε να απαντήσει έμμεσα στον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος είχε δηλώσει ότι στη χώρα του η επιδημία διαδίδεται περισσότερο απ` ότι σε ευρωπαϊκά κράτη όπως η Ιταλία και η Γερμανία, διότι οι συμπολίτες του αγαπούν εντονότερα την ελευθερία. "Εμείς οι Ιταλοί αγαπάμε την ελευθερία, αλλά και τη σοβαρότητα", απάντησε με νόημα ο Ματαρέλα. 

Υποχρεωτική γίνεται η χρήση της προστατευτικής μάσκας, και σε ανοικτούς χώρους, σε σειρά ιταλικών πόλεων. Στην ευρύτερη περιοχή της Νάπολης (στην περιφέρεια της Καμπανίας) από σήμερα και μέχρι τις 4 Οκτωβρίου, οι κάτοικοι είναι υποχρεωμένοι να φορούν μάσκα σε κλειστούς και ανοικτούς χώρους.

"Πρέπει να υιοθετήσουμε και πάλι υπεύθυνες συμπεριφορές, πολλώ δε μάλλον μετά το άνοιγμα των σχολείων μας. Αν θέλουμε να αποφύγουμε ένα νέο γενικευμένο lockdown, πρέπει δείξουμε και πάλι πνεύμα υπευθυνότητας", τόνισε ο περιφερειάρχης της Καμπανίας, Βιντσέντσο Ντε Λούκα.

Στην πόλη Φότζια, επίσης, της νότιας περιφέρειας της Απουλίας, ο δήμαρχος υπέγραψε απόφαση βάσει της οποίας από αύριο, όλοι πρέπει να φορούν μάσκα, και όταν βρίσκονται εκτός δημοσίων και επαγγελματικών χώρων. Εξαιρούνται μόνο τα παιδιά κάτω των έξι ετών και οι πολίτες με πιστοποιημένα προβλήματα υγείας.

Και στο ιστορικό κέντρο της Γένοβας, τέλος, όπου καταγράφηκε σημαντική αύξηση των κρουσμάτων, η μάσκα είναι πλέον υποχρεωτική παντού. Μέχρι σήμερα η δημοτική αστυνομία, σε εκατοντάδες ελέγχους που πραγματοποίησε, επέδειξε μια σχετική ελαστικότητα, αλλά από αύριο αναμένεται να επιβληθούν τσουχτερά πρόστιμα στους παραβάτες.

Δεκαεννέα άνθρωποι πέθαναν προσβεβλημένοι από τον νέο κορωνοϊό χθες, 23 Σεπτεμβρίου, στην Τσεχία, ο υψηλότερος ημερήσιος απολογισμός από τότε που η παγκόσμια πανδημία έφθασε στη χώρα τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας. Η χώρα, με πληθυσμό 10,7 εκατομμύρια κατοίκους, έχει αναφέρει μέχρι στιγμής 567 θανάτους που σχετίζονται με τη νόσο Covid-19.

Επιστολές με συστάσεις να εφαρμόσουν μερικώς την τηλεργασία στο προσωπικό τους απέστειλε ο δήμαρχος της Μόσχας Σεργκέι Σομπιάνιν στις μεγάλες επιχειρήσεις της ρωσικής πρωτεύουσας, με αφορμή την επικείμενη έλευση ιογενών αναπνευστικών νοσημάτων που παρατηρούνται την φθινοπωρινή και χειμερινή περίοδο και σε σχέση με την αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού που παρατηρείται τις τελευταίες μέρες. Παράλληλα συνίσταται στις επιχειρήσεις να εξακολουθούν να τηρούν τα μέτρα επιδημιολογικής προστασίας, να χρησιμοποιούνται μάσκες, απολυμαντικά μέσα καθώς και να τηρούνται οι αποστάσεις.

Εκτός των άλλων οι εργοδότες θα πρέπει να επιληφθούν ώστε να γίνεται θερμομέτρηση των υπάλληλων που προσέρχονται στην εργασία τους και να κάνουν τεστ .

 Η Πορτογαλία παρέτεινε σήμερα τουλάχιστον μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου τα μέτρα που έχουν ληφθεί για να αντιμετωπιστεί η πανδημία, καθώς συνεχίζεται η καθημερινή αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα. Όλη η χώρα θα παραμείνει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης -καθεστώς που επιβλήθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου- μέχρι τις 14 Οκτωβρίου. Αυτό σημαίνει ότι επιτρέπονται οι συναθροίσεις μέχρι 10 προσώπων και όλα τα εμπορικά καταστήματα πρέπει να κλείνουν από τις 8 μέχρι τις 11 το βράδυ.

Η Πορτογαλία, όπου έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής 71.156 κρούσματα, αρχικά επαινέθηκε για τον τρόπο που αντιμετώπισε την πανδημία. Τώρα, τα κρούσματα αυξάνονται αλματωδώς και μόνο χθες Τετάρτη ανακοινώθηκε ότι εντοπίστηκαν άλλες 802 μολύνσεις.

Η υπουργός Μαριάνα Βιεϊρά ντα Σίλβα είπε ότι η κυβέρνηση θα επανεξετάσει την κατάσταση σε δύο εβδομάδες. Η κυβέρνηση αποφάσισε επίσης σήμερα να παρατείνει την απαγόρευση φεστιβάλ και άλλων εκδηλώσεων μέχρι τα τέλη του έτους. Πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν επιβάλει ταξιδιωτικούς περιορισμούς για την Πορτογαλία, γεγονός που πλήττει την οικονομία της η οποία εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από τον τουρισμό.