You are here

Αύξηση 47% παράνομων διελεύσεων στα εξωτερικά σύνορα Ευρώπης

22/06/2021 16:07

Ο αριθμός των παράνομων διαβάσεων στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης κατά τους πρώτους πέντε μήνες του 2021 έφτασε τις 47.100, ποσοστό 47% περισσότερο από το σύνολο πριν από ένα χρόνο, όταν η παράνομη μετανάστευση μειώθηκε λόγω των ταξιδιωτικών περιορισμών που συνδέονται με την εμφάνιση του COVID, σύμφωνα με προκαταρκτικό υπολογισμό που δημοσίευσε σήμερα η Frontex.

Τον Μάιο, ο αριθμός των παράνομων συνοριακών διαβάσεων έφτασε τις 10.500, δύο φορές πάνω από τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους.

Ο αριθμός των μεταναστών που διέσχισαν την Κεντρική Μεσόγειο τον Μάιο αυξήθηκε σε σχεδόν 4.200, υπερδιπλάσιος από τον προηγούμενο χρόνο.

Μεταξύ Ιανουαρίου και Μαΐου του τρέχοντος έτους, ο συνολικός αριθμός παράνομων διαβάσεων σε αυτήν τη διαδρομή υπερδιπλασιάστηκε σε πάνω από 15.700.

Οι υπήκοοι της Τυνησίας και του Μπαγκλαντές αντιπροσώπευαν τις δύο κύριες εθνικότητες σε αυτήν τη μεταναστευτική διαδρομή.

Υπήρξαν περισσότερες από 1.350 ανιχνεύσεις παράνομων διαβάσεων συνόρων στη Δυτική Μεσόγειο τον Μάιο, σχεδόν διπλάσιες από τον ίδιο μήνα του 2020.

Το σύνολο για τους πρώτους πέντε μήνες του 2021 ήταν πάνω από 4.550, ή 21% υψηλότερο από ό, τι την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.

Οι Αλγερινοί αντιπροσώπευαν τρεις από τις τέσσερις ανιχνεύσεις σε αυτή τη διαδρομή φέτος, ενώ οι Μαροκινοί αποτελούσαν τις περισσότερες από τις υπόλοιπες αφίξεις.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, υπήρξαν λιγότερες από 1.400 ανιχνεύσεις παράνομων διαβάσεων που αναφέρθηκαν τον Μάιο στη διαδρομή της Ανατολικής Μεσογείου, τρεις φορές πάνω από τον ίδιο μήνα πέρυσι.

Κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου, ο συνολικός αριθμός των ανιχνεύσεων σχεδόν μειώθηκε κατά το ήμισυ σε 6.200.

Οι υπήκοοι της Συρίας και της Τουρκίας αντιπροσώπευαν τον μεγαλύτερο αριθμό μεταναστών που εντοπίστηκαν.

Περισσότεροι από 550 παράτυποι μετανάστες έφτασαν στις Καναρίους Νήσους τον Μάιο, κοντά στον αριθμό από τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους.

Κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου, περίπου 5.250 παράτυποι μετανάστες έφτασαν στις Καναρίους Νήσους, δύο φορές πάνω από την ίδια περίοδο του 2020.

Οι υπήκοοι από τις υποσαχάριες χώρες, οι περισσότεροι ισχυρίζονται ότι προέρχονται από το Μάλι και την Ακτή του Ελεφαντοστού, καθώς και από το Μαρόκο, αντιπροσώπευαν τον μεγαλύτερο αριθμό αφίξεων.

Υπήρξαν περίπου 2.900 ανιχνεύσεις παράνομων διαβάσεων συνόρων στη διαδρομή των Δυτικών Βαλκανίων τον Μάιο, περισσότερο από το διπλάσιο του αριθμού από ένα χρόνο πριν.

Κατά τους πρώτους πέντε μήνες του τρέχοντος έτους, περισσότεροι από 14.700 μετανάστες εντοπίστηκαν στα σύνορα της ΕΕ με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, διπλασιάζοντας το σύνολο από την ίδια περίοδο του 2020.