You are here

Αύξηση κρουσμάτων σε Ιταλία, Γαλλία, διαμαρτυρία στο Λονδίνο από καλλιτέχνες

01/10/2020 09:38

Αύξηση των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού σημειώθηκε σήμερα στην Ιταλία και την Γαλλία, ενώ στο Λονδίνο οι καλλιτέχνες προέβησαν σε διαμαρτυρία.

Σήμερα στην Ιταλία καταγράφηκαν 1.851 νέα κρούσματα κορονοϊού, με 19 νεκρούς. Χθες, τα περιστατικά ήταν 1.648, με 24 θανάτους. Κατά την σημερινή ημέρα πραγματοποιήθηκαν πάνω από 105.000 διαγνωστικά τεστ. Τα περισσότερα κρούσματα καταγράφηκαν στην ευρύτερη περιοχή της Νάπολης (287), στο Λάτιο με πρωτεύουσα την Ρώμη (210) και στην Λομβαρδία (201).

Ο περιφερειάρχης της Καμπανίας, Βιντσέντσο Ντε Λούκα, τόνισε ότι αν μέσα στις αμέσως επόμενες ημέρες δεν μειωθεί ο αριθμός των περιστατικών, η περιοχή του θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε νέο lockdown και κάλεσε τους πολίτες να δείξουν το μεγαλύτερο δυνατό αίσθημα ευθύνης.

Στο μεταξύ, δυο γερουσιαστές των Πέντε Αστέρων προέκυψαν θετικοί στον ιό. Αποφασίσθηκε η διακοπή των εργασιών όλων των επιτροπών του σώματος, και την ώρα αυτή τα μέλη των "πεντάστερων", στην γερουσία, υποβάλλονται σε τεστ για την ανίχνευση του κορονοϊού. Αυτή την εβδομάδα, πάντως, δεν προβλέπονταν ψηφοφορίες από την ολομέλεια της ιταλικής γερουσίας.

Γαλλία-κορονοϊός: Πάνω από το όριο των 10.000 ξανά τα νέα κρούσματα Covid-19

Οι υγειονομικές αρχές της Γαλλίας ανακοίνωσαν σήμερα 12.845 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 μέσα σε ένα 24ωρο, με τον ημερήσιο απολογισμό να ξεπερνάει το όριο των 10.000 μολύνσεων εκ νέου, αφού είχε κινηθεί σε χαμηλότερα επίπεδα τις δύο προηγούμενες ημέρες.

Ο αριθμός των ανθρώπων που πέθαναν στη Γαλλία από επιπλοκές της νόσου αυξήθηκε κατά 63, στους 31.956, ενώ το σύνολο των κρουσμάτων νέου κορονοϊού ανέρχεται πλέον σε 563.535.

O κόσμος του θεάματος διαδήλωσε στο Λονδίνο

Φορώντας πράσινες περούκες, κοστούμια με παγιέτες ή εντυπωσιακά καπέλα, δεκάδες κλόουν, καλλιτέχνες παντομίμας και ηθοποιοί διαδήλωσαν σήμερα στο κέντρο του Λονδίνου για να προειδοποιήσουν για την κατάσταση του κλάδου του πολιτισμού, που έχει πληγεί από την πανδημία.

"Βρίσκομαι εδώ σήμερα για να δείξω την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο τομέας μας. χει γονατίσει", εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μάθιου Μπόλντουιν. "Χιλιάδες" άνθρωποι "σε ολόκληρη τη χώρα έχουν ανάγκη να εργαστούν κι όχι μονάχα όσοι βρίσκονται στη σκηνή αλλά και στα παρασκήνια", επισήμανε αυτός ο καλλιτέχνης παντομίμας, αναφερόμενος στο θέαμα αυτό που έχει τις ρίζες του στην Αγγλία και είναι πολύ δημοφιλές τα Χριστούγεννα.

Καθώς υποχρεώθηκαν να κλείσουν κατά τη διάρκεια της καραντίνας, τα θέατρα και τα πολιτιστικά ιδρύματα γενικά επλήγησαν οικονομικά σφόδρα από την πανδημία της Covid-19, που έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 42.000 ανθρώπους στη Βρετανία.

Ορισμένοι χώροι κατάφεραν να ξανανοίξουν έκτοτε, όμως πολλοί δεν τα κατάφεραν λόγω των υγειονομικών μέτρων που παραμένουν σε ισχύ κι είχαν ως αποτέλεσμα τον περιορισμό της παρουσίας θεατών.

Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης, οι διαδηλωτές ζήτησαν μεταξύ άλλων ένα χρονοδιάγραμμα για την πλήρη επιστροφή των θεατών. Χωρίς τη σεζόν των διάσημων παντομιμών των Χριστουγέννων, τα θέατρα θα χάσουν έως το 40% των ετήσιων εισοδημάτων τους, προειδοποίησε ο Πολ Φλέμινγκ, γενικός γραμματέας της συνδικαλιστικής ένωσης Equity, επισημαίνοντας τον κίνδυνο "κατάρρευσης ενός τομέα που παράγει δισεκατομμύρια λίρες για την οικονομία". Στις αρχές Ιουλίου, η κυβέρνηση υποσχέθηκε στον κλάδο μια βοήθεια ύψους 1,57 δισεκατομμυρίων λιρών, την οποία χαιρέτισε ως ζωτικής σημασίας, όμως όχι επαρκή. Eκτοτε, προκύπτουν ιδιωτικές πρωτοβουλίες. Η φιλάνθρωπος Βίβιαν Ντάφιλντ ανακοίνωσε σήμερα ότι αποδεσμεύει χρήματα για να "σταθούν εκ νέου όρθια" μουσεία, θέατρα και άλλοι χώροι πολιτισμού. Μέσω του ιδρύματός της, θα προσφέρει 2,5 εκατομμύρια λίρες σε σημαντικούς χώρους όπως η Πινακοθήκη Tate, το Βρετανικό Μουσείο και το μουσείο V&A.