You are here

Αύξηση κρουσμάτων στην Ευρώπη, σε καραντίνα πρωτεύουσες

26/03/2020 08:10

Αυξάνονται τα κρούσματα αλλά και οι νεκροί από την πανδημία του κορωνοϊού στην Ευρώπη, ενώ σε καραντίνα τέθηκαν οι πλείστες πρωτέυουσες και οι πόλεις μοιάζουν έρημες. Η Ισπανία ξεπέρασε σε νεκρούς την Κίνα, ο Μακρόν κινητοποιεί τις ένοπλες δυνάμεις στη Γαλλία, όπου αυξήθηκαν οι νεκροί σε 231, ενώ η Γερμανία θρηνεί και 31 γιατρούς που έπεσαν στη μάχη ενάντια στον κορωνοϊό.

Δεν λείπουν όμως και τα επεισόδια. Μια ομάδα νέων, σε μια πόλη της νότιας Ισπανίας, επιτέθηκε σε ασθενοφόρα που μετέφεραν 28 ηλικιωμένους ασθενείς, οι οποίοι έχουν προσβληθεί από τον νέο κορωνοϊό και οδηγούνταν σε ένα ίδρυμα που θα τους αναλάμβανε, όπως έγινε γνωστό από τις αστυνομικές αρχές.

Το επεισόδιο αυτό σημειώθηκε την ημέρα που ο αριθμός των νεκρών στην Ισπανία από την πανδημία έφτασε τους 3.434, ξεπερνώντας εκείνον της Κίνας. Σύμφωνα με την αστυνομία, πολλοί νέοι είχαν συγκεντρωθεί στη πόλη Λα Λίνεα δε λα Κονθεπθιόν για να εμποδίσουν την άφιξη των ασθενοφόρων.

Εκτόξευαν πέτρες και εξύβριζαν τα πληρώματα καθώς περνούσαν ενώ τοποθέτησαν και ένα αυτοκίνητο στη μέση του δρόμου, για να μην μπορέσουν να συνεχίσουν την πορεία τους. Αστυνομικοί συνέλαβαν δύο άνδρες ηλικίας 32 και 25 ετών. Οι ηλικιωμένοι ασθενείς μεταφέρονταν σε ένα ίδρυμα της πόλης επειδή ο οίκος ευγηρίας στον οποίο διαμένουν, σε άλλη κοινότητα, επρόκειτο να απολυμανθεί.

Γαλλία: Ο Μακρόν κινητοποιεί τις ένοπλες δυνάμεις

Στους 1.331 ανέρχονται οι θάνατοι από τον νέο κορωνοϊό στη Γαλλία, αφού μέσα σε 24 ώρες άλλοι 231 άνθρωποι άφησαν την τελευταία τους πνοή, ανακοίνωσαν οι υγειονομικές αρχές. Η αύξηση αυτή, της τάξης του 21%, συνιστά πάντως μια ελαφριά κάμψη στον αριθμό των θανάτων σε σύγκριση με τις δύο προηγούμενες ημέρες.

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε απόψε την έναρξη μιας στρατιωτικής επιχείρησης: καθώς εκτιμάται ότι πλησιάζει η κορύφωση της επιδημίας του νέου κοωονοϊού στη χώρα, με την επιχείρηση Resilience θα κινητοποιηθούν οι ένοπλες δυνάμεις για να βοηθήσουν τον πληθυσμό να αντιμετωπίσει την κρίση. Η επιχείρηση "Ανθεκτικότητα" (δεν πρέπει να συγχέεται με την Sentinelle που έχει ως στόχο την καταπολέμηση της τρομοκρατίας) "θα είναι αποκλειστικά αφιερωμένη στην παροχή βοήθειας και υποστήριξης στον πληθυσμό και στις δημόσιες υπηρεσίες για να αντιμετωπίσουν την επιδημία", τόσο στη μητροπολιτική Γαλλία όσο και στα υπερπόντια εδάφη, είπε ο Μακρόν.

Στο πλαίσιο αυτής της επιχείρησης, το αμφίβιο ελικοπτεροφόρο Mistral θα αναπτυχθεί αμέσως στον νότιο Ινδικό Ωκεανό ενώ στις αρχές Απριλίου το ελικοπτεροφόρο Dixmude θα φτάσει στις Αντίλλες, στην περιοχή της Γουϊάνας, για να παράσχει στήριξη στα υπερπόντια εδάφη της Γαλλίας.

Ιταλία: 31 γιατροί έχασαν την ζωή τους

Τριάντα ένας γιατροί έχασαν, έως τώρα, την ζωή τους στην Ιταλία από τον κορωνοϊό. Δεκαεπτά ήταν οικογενειακοί γιατροί, όπως έκαναν γνωστό οι αρχές. Στο μεταξύ, στο νοσοκομείο Σαν Καμίλο της Ρώμης, έξι γιατροί έχουν διαγνωσθεί θετικοί στον ιό, ενώ στην καθολική πολυκλινική Τζεμέλι της ιταλικής πρωτεύουσας, ολοκληρώνεται η πειραματική φάση ενός τεστ που θα προσφέρει ταχεία απάντηση.

Γερμανία: "Διαλογή" ασθενών στις ΜΕΘ

Οδηγίες "διαλογής" ασθενών ("Triage") δίνουν στους νοσοκομειακούς γιατρούς της Γερμανίας οι επιστημονικοί σύλλογοι του κλάδου, για την περίπτωση κατά την οποία οι κλίνες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας δεν επαρκούν προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες στην μάχη κατά του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με αποκάλυψη της Frankfurter Allgemeine Zeitung, επτά Ιατρικές Εταιρίες, μεταξύ των οποίων αυτές των Αναισθησιολόγων και των Εντατικολόγων, έχουν συντάξει έγγραφο με οδηγίες σχετικά με την σειρά υποδοχής των ασθενών στα νοσοκομεία, σε περίπτωση υπερφόρτωσής τους.

"Εάν δεν είναι πλέον εφικτό να εισαχθούν στις ΜΕΘ όλοι οι ασθενείς που βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, η κατανομή των περιορισμένων διαθέσιμων μέσων θα πρέπει να αποφασιστεί με βάση την διαλογή της ιατρικής καταστροφών", αναφέρεται στο έγγραφο και τονίζεται ότι είναι "αναπόφευκτο" να γίνει επιλογή σχετικά με το ποια άτομα θα γίνουν δεκτά στις ΜΕΘ και ποια όχι.

Όπως επισημαίνει η FAZ, οι ειδικοί εισηγούνται ότι η Εντατική Θεραπεία δεν συνιστάται εφόσον ο ασθενής βρίσκεται σε μη αναστρέψιμη κατάσταση ή η θεραπεία είναι μάταιη, επειδή δεν αναμένεται ανάρρωση ή σταθεροποίηση του ασθενούς. Η απόφαση, τονίζεται, θα πρέπει, εάν είναι δυνατόν, να λαμβάνεται από δύο εντατικολόγους, έναν νοσηλευτή καθώς και άλλους γιατρούς. Η ιεράρχηση θα πρέπει να γίνεται πάντα μεταξύ όλων των ασθενών, ανεξαρτήτως του πού βρίσκονται, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι ακόμη και κάποιος που βρίσκεται ήδη σε ΜΕΘ, είναι πιθανό να χάσει την θέση του. Οι Ιατρικές Εταιρίες τονίζουν πάντως εμφατικά ότι δεν επιτρέπεται να γίνεται καμία ιεράρχηση με βάση την ηλικία ή "κοινωνικά κριτήρια".

Φινλανδία: Σε καραντίνα το Ελσίνκι

Η Πρωθυπουργός της Φινλανδίας ανακοίνωσε απόψε ότι θέτει σε καραντίνα το Ελσίνκι και τα περίχωρά του, τη μεγαλύτερη εστία του νέου κορωνοϊού στη χώρα.

Από την Παρασκευή και μέχρι τις 19 Απριλίου θα απαγορευτεί σε όλους η είσοδος και η έξοδος από τη πρωτεύουσα, ανέφερε η Σάνα Μάριν, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. "Όλοι όμως έχουν το δικαίωμα να επιστρέψουν στα σπίτια τους", διευκρίνισε.

Στη ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας, την επαρχία Ουουσίμαα, κατοικούν 1,7 εκατ. άνθρωποι, δηλαδή το ένα τρίτο του πληθυσμού της χώρας. Στην επαρχία αυτή έχουν καταγραφεί περισσότερα από 500 κρούσματα της επιδημίας Covid-19. Συνολικά στη Φινλανδία υπάρχουν 880 επιβεβαιωμένα κρούσματα, όμως εξετάζονται μόνο οι ομάδες υψηλού κινδύνου. Τρεις άνθρωποι έχουν πεθάνει. Σύμφωνα με τις αρχές, ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων ενδέχεται να είναι έως και 30 φορές μεγαλύτερος.

Κόσοβο: Έπεσε η κυβέρνηση λόγω κορωνοϊού

Μετά από 51 ημέρες στην εξουσία, ο Όλμπιν Κούρτι αναγκάζεται να εγκαταλείψει τον πρωθυπουργικό θώκο. Η Βουλή του Κοσόβου, με 82 ψήφους, υπερψήφισε την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που κατέθεσαν βουλευτές από το συγκυβερνών κόμμα της Δημοκρατικής Ένωσης Κοσόβου (DSK).

Κατά της πρότασης δυσπιστίας ψήφισαν 32 βουλευτές. Η Βουλή του Κοσόβου απαρτίζεται από 120 βουλευτές. Η πρόταση δυσπιστίας κατατέθηκε εξαιτίας της απόφασης του κ. Κούρτι να καθαιρέσει τον Υπουργό Εσωτερικών κγκιμ Βελίου, της Δημοκρατικής λνωσης Κοσόβου. Ο Βελίου είχε υποστηρίξει την άποψη του προέδρου της Δημοκρατίας Χάσιμ Θάτσι, που ζητούσε να κηρυχτεί στο Κόσοβο κατάσταση έκτακτης ανάγκης εξαιτίας του κορωνοϊού.

Ο Κούρτι διαφωνούσε με αυτήν την άποψη και προχώρησε στην καθαίρεση του υπουργού εσωτερικών. Στην συζήτηση χθες στη βουλή για την πρόταση δυσπιστίας ο Κούρτι υποστήριξε ότι η ανατροπή της κυβέρνησης σχεδιάστηκε από τον ειδικό απεσταλμένο του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στο διάλογο Βελιγραδίου - Πρίστινας, του Ρίτσαρντ Γκρενέλ. Ο Κούρτι κατήγγειλε ότι οι ΗΠΑ και ο πρόεδρος του Κοσόβου Χάσιμ Θάτσι προωθούν λύση για ανταλλαγή εδαφών με την Σερβία και ο ίδιος ήταν εμπόδιο σε αυτό το σχέδιο.

Βατικανό: Χωρίς πιστούς οι λειτουργίες του Πάπα

Οι λειτουργίες του Πάσχα θα γίνουν χωρίς την παρουσία πιστών, χωρίς λιτανείες και χωρίς την τελετή του Νιπτήρος φέτος, σύμφωνα με ένα διάταγμα που εξέδωσε σήμερα η Αγία Έδρα. Οι πιστοί θα ενημερωθούν για τις ακριβείς ώρες των λειτουργιών, ώστε να προσεύχονται αν θέλουν από το σπίτι τους και να τις παρακολουθούν σε απευθείας μετάδοση. Την Μεγάλη Πέμπτη θα παραλειφθεί η τελετή του Νιπτήρος και δεν θα γίνει λιτανεία μετά το τέλος της λειτουργίας. Την Μεγάλη Παρασκευή, οι ιερείς θα προσευχηθούν για τους ασθενείς και τους νεκρούς. Μόνο εκείνος που ιερουργεί θα φιλήσει τον Εσταυρωμένο και κανείς άλλος. Κάποιες από τις τελετές, όπως ο Δρόμος του Σταυρού που παραδοσιακά γίνεται στο Κολοσσαίο παρουσία του Πάπα, ενδέχεται να μεταφερθούν σε άλλες ημερομηνίες, όπως για παράδειγμα στις 14 και 15 Σεπτεμβρίου.

Πιθανόν να αναβληθεί και η τελετή του αγιασμού του ελαίου που χρησιμοποιείται στις βαπτίσεις. Από την έναρξη της επιδημίας στην Ιταλία έχουν χάσει τη ζωή τους 67 ιερείς, σύμφωνα με τον απολογισμό που δημοσιεύει σήμερα η καθολική εφημερίδα Avvenire. Οι περισσότεροι από αυτούς ήταν μεγάλης ηλικίας.

Λιθουανία: 20 στρατιώτες του ΝΑΤΟ θετικοί

Είκοσι στρατιώτες του ΝΑΤΟ που υπηρετούν στη Λιθουανία βρέθηκαν θετικοί στον νέο κορωνοϊό, ανακοίνωσε σήμερα ένας εκπρόσωπος του πολυεθνικού τάγματος στο οποίο ανήκουν.

Ο Ολλανδός λοχαγός λβερτ-Γιαν Ντάνιελς επιβεβαίωσε ότι δύο Ολλανδοί στρατιώτες προσβλήθηκαν από τον ιό SARS-CoV-2 και μεταφέρθηκαν αεροπορικώς για νοσηλεία στην Ολλανδία. Αρνήθηκε όμως να αποκαλύψει τις εθνικότητες των υπολοίπων κρουσμάτων. "

ΚΥΠΕ