You are here

Αύξηση λοιμώξεων COVID-19 στα παιδιά στην Αγγλία

14/10/2021 16:12

Στην αύξηση των λοιμώξεων από τον κορωνοϊό μεταξύ των ανηλίκων αποδίδεται η διατήρηση σε υψηλά επίπεδα των κρουσμάτων COVID-19 στην Αγγλία τον προηγούμενο μήνα, καθώς αντιθέτως καταγράφηκε μείωση της διασποράς μεταξύ του ενήλικου πληθυσμού.

Σύμφωνα με την τακτική έρευνα REACT του Imperial College του Λονδίνου, η τιμή R του ρυθμού αναπαραγωγής του ιού στις ηλικίες από 17 και κάτω ήταν το Σεπτέμβριο (9-23 του μήνα) 1,18 - υπήρχε δηλαδή εκθετική αύξηση των κρουσμάτων σε αυτές τις ηλικίες.

Στις ηλικιακές κατηγορίες από 18 έως 54 ετών, αντιστοίχως, η τιμή R υπολογίζεται σε 0,81, υποδεικνύοντας δηλαδή συρρίκνωση του εύρους διασποράς του κορωνοϊού.

Στους κατοίκους της Αγγλίας άνω των 55 δεν καταγράφηκε κάποια σημαντική αυξομείωση στα υπολογιζόμενα κρούσματα.

Πιο συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά τις εκτιμήσεις της έρευνας για τους ανήλικους, το ποσοστό των φορέων του ιού στην ηλικιακή ομάδα 13-17 ετών ήταν 2,55%. Το 2,32% των παιδιών από πέντε έως 12 ετών ήταν επίσης φορείς. 

Για κάθε άλλη ηλικιακή ομάδα το αντίστοιχο ποσοστό ήταν κάτω του 1%.

Οι επικεφαλής της έρευνας αποδίδουν αυτή τη σημαντική διαφορά στα ποσοστά λοιμώξεων μεταξύ ανηλίκων και ενηλίκων στα υψηλά ποσοστά εμβολιασθέντων άνω των 18 ετών. Συνολικά πάνω από το 90% των ενηλίκων είναι πλήρως εμβολιασμένοι, ενώ η πρώτη δόση του εμβολίου κατά Covid άρχισε να χορηγείται στις ηλικίες 16-17 μέσα στον Αύγουστο και στις ηλικίες 12-15 μέσα στο Σεπτέμβριο.

Επί του συνόλου της έρευνας, προκύπτει πως το 0,87% των κατοίκων της Αγγλίας ήταν φορείς του κορωνοϊού το Σεπτέμβριο, έναντι ποσοστού 0,63% τον Ιούλιο, που αφορούσε η προηγούμενη αντίστοιχη έρευνα.

Σύμφωνα με τις επίσημες εκτιμήσεις, την εβδομάδα έως τις 2 Οκτωβρίου 270.000 μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης είχαν Covid, κάτι που έχει προκαλέσει αίτημα συντεχνιών εκπαιδευτικών για επαναφορά πρόσθετων μέτρων ασφαλείας στα σχολεία.