You are here

Αύξηση παραγωγικότητας σε 11 ευρωπαϊκές χώρες

04/03/2008 09:39
Ισχυρή αύξηση της παραγωγικότητάς τους παρουσιάζουν οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά οι μελλοντικές προοπτικές απειλούνται από το παγκόσμιο κλίμα αβεβαιότητας.

Αυτό επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, στην έκθεση «Τhe 2008 European Growth and Jobs Monitor: Indicators of Success in the Knowledge Εconomy», δεύτερη έκδοση της σχετικής κατάταξης ανταγωνιστικότητας, που δημοσίευσαν η Allianz SE και το Συμβούλιο της Λισσαβόνας.

Μελέτη

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης η αύξηση της παραγωγικότητας σε 11 ευρωπαϊκές χώρες είναι σήμερα μεγαλύτερη απ ό,τι στις ΗΠΑ, με τη Φιλανδία και την Ιρλανδία να βρίσκονται στη 1η και 2η θέση αντίστοιχα. Η Αυστρία, η Γαλλία και η Ιταλία καθυστερούν, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία βελτιώνονται σημαντικά, ενώ η Ολλανδία βρίσκεται σε σημαντική υποβάθμιση.

Τέλος η έρευνα συμπεραίνει ότι η βελτίωση της αποδοτικότητας στη χρήση ενεργειακών πόρων θα είναι ο μοχλός της μελλοντικής ανάπτυξης

Η μελέτη ερευνά την απόδοση των 14 μεγαλύτερων οικονομιών - Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Ισπανία, Ιταλία,, Ολλανδία, Πολωνία, Σουηδία, Φινλανδία - ως προς την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί, ή που απορρέουν από την επονομαζόμενη Ατζέντα της Λισσαβόνας.

Κριτήρια

Οι χώρες κατατάσσονται ανάλογα με τα βασικά κριτήρια που θεωρούνται πλέον αποφασιστικής σημασίας για την επιτυχία στον 21ο αιώνα: οικονομική ανάπτυξη, ανάπτυξη παραγωγικότητας, απασχόληση, ανθρώπινο δυναμικό, επένδυση με γνώμονα το μέλλον και οικονομική σταθερότητα. Σε ειδική ενότητα η οποία προετοιμάστηκε για τη φετινή έκδοση, η μελέτη εξετάζει τον οικονομικό αντίκτυπο του αυστηρού περιβαλλοντικού πλαισίου, και επισημαίνει ότι η βελτίωση της αποδοτικότητας στη χρήση ενεργειακών πόρων πρόκειται κάθε άλλο παρά να βλάψει την μακροπρόθεσμη ανταγωνιστικότητα στην Ευρώπη, αλλά θα αποτελέσει μάλιστα τον κινητήριο μοχλό της μελλοντικής ανάπτυξης.