You are here

Αύξηση-ρεκόρ για τους μισθούς στη Βρετανία

14/02/2023 11:53

Πιο πολύ από το αναμενόμενο αυξήθηκαν οι μισθοί στο Ηνωμένο Βασίλειο στα τέλη του 2022, ενισχύοντας την πίεση στην Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) για νέα αύξηση των επιτοκίων τον επόμενο μήνα.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, κατά μέσο όρο οι μισθοί, εξαιρουμένων των μπόνους, ήταν 6,7% υψηλότερα τους τρεις μήνες που ολοκληρώθηκαν τον Δεκέμβριο σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ανακοίνωσε την Τρίτη η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Είναι η μεγαλύτερη άνοδος από τότε που ξεκίνησαν να τηρούνται αρχεία το 2001, εξαιρουμένης της περιόδου πανδημίας.

Τα στοιχεία παρέχουν «πυρομαχικά» στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της BoE που λένε ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα για να επανέλθει ο διψήφιος πληθωρισμός στο στόχο του 2%, με τη σφιχτή αγορά εργασίας να είναι βασικό προειδοποιητικό σημάδι.

Υποστηρίζουν ότι ο αυξημένος πληθωρισμός κινδυνεύει να παγιωθεί, εάν οι εργαζόμενοι συνεχίσουν να παίρνουν αυξήσεις στους μισθούς τους, καθώς οι εταιρείες θα συνεχίσουν να ανεβάζουν τις τιμές για να καλύψουν το μισθολογικό τους κόστος.

Η βρετανική λίρα σημείωσε άνοδο έως και 0,3% στο υψηλό ημέρας του 1,2171 δολαρίου, μετά τα δεδομένα για τις θέσεις εργασίας.

Τα στοιχεία έδειξαν επίσης ότι η οικονομία συνέχιζε να προσθέτει περισσότερες θέσεις εργασίας με υγιή ρυθμό. Η απασχόληση το τελευταίο τρίμηνο του έτους αυξήθηκε κατά 74.000, καταγράφοντας τριπλάσια αύξηση σε σχέση με ένα τρίμηνο πριν.

Η αύξηση των μισθών ήταν ακόμη ταχύτερη από τον ρυθμό 6,5% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι ενώ η άνοδος του προηγούμενου τριμήνου αναθεωρήθηκε κατά 0,1% σε 6,5%.

Το κύμα πληθωρισμού έχει πυροδοτήσει απεργίες καθώς οι εργαζόμενοι, από μηχανοδηγούς και δημόσιους υπαλλήλους μέχρι τους νοσοκόμους, προσπαθούν να προστατεύσουν το βιοτικό τους επίπεδο. Τον Δεκέμβριο χάθηκαν 843.000 εργάσιμες ημέρες λόγω απεργιών, οι περισσότερες από το 2011.

Οι μισθοί του ιδιωτικού τομέα αυξήθηκαν κατά 7,3%, ποσοστό-ρεκόρ και περισσότερο από τις αυξήσεις 4,2% που χορηγούνται κατά μέσο όρο στον δημόσιο τομέα.

Η BοE αύξησε τα επιτόκια από 0,1% σε 4% στον ταχύτερο κύκλο αυστηροποίησης της πολιτικής από τα τέλη της δεκαετίας του 1980. Οι αγορές αναμένουν τα επιτόκια να κορυφωθούν στο 4,5% μέχρι τα μέσα της χρονιάς.

Πηγή: Euro2day