You are here

Αύξηση στόχου ΑΠΕ συμφώνησαν Κοινοβούλιο, Συμβούλιο ΕΕ

30/03/2023 20:49

Σε πολιτική συμφωνία για την αύξηση των πανευρωπαϊκών στόχων για τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) μέχρι το 2030 από το 32% που ισχύει στο 42,5%, κατέληξαν οι διαπραγματευτές του Συμβουλίου της ΕΕ και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπως ανακοινώθηκε την Πέμπτη το πρωί.

Η συμφωνία περιλαμβάνει και μέτρα επίσπευσης των διαδικασιών για αδειοδότηση έργων ανανεώσιμης ενέργειας. Συγκεκριμένα, τα κράτη μέλη θα ορίσουν περιοχές για επίσπευση της ανάπτυξης των ανανεώσιμων όπου θα ισχύουν απλοποιημένες και γρηγορότερες διαδικασίες αδειοδότησης. Τέτοια έργα θα θεωρούνται πως γίνονται προς το υπέρτερο δημόσιο συμφέρον, περιορίζοντας έτσι τις δυνατότητες για ενστάσεις ενώπιον της δικαιοσύνης.

Η προκαταρκτική συμφωνία, η οποία θα πρέπει στη συνέχεια να εγκριθεί από τα κράτη μέλη στο Συμβούλιο της ΕΕ και από την Ολομέλεια του Κοινοβουλίου, δεσμεύει όλα τα κράτη μέλη στην υποχρέωση να συμβάλουν στον πανευρωπαϊκό στόχο ώστε μέχρι το 2030 το 42,5% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η συμφωνία προβλέπει επίσης τη δυνατότητα για αύξηση του στόχου ενδεικτικά κατά 2,5%, απόφαση που μπορεί να φέρει τον στόχο στο 45%.

Στη συμφωνία περιλαμβάνονται ακόμα πιο φιλόδοξοι στόχοι για τη χρήση ανανεώσιμων που αφορούν συγκεκριμένους τομείς όπως οι μεταφορές, η βιομηχανία, τα κτήρια και η τηλεθέρμανση και τηλεψύξη, με στόχο να επισπευσθεί η ένταξη των ανανεώσιμων σε τομείς όπου δεν έχει σημειωθεί αρκετή πρόοδος.

Ειδικότερα ανά τομέα, στις μεταφορές τα κράτη μέλη μπορούν να επιλέξουν μεταξύ είτε ενός δεσμευτικού στόχου για μείωση 14,5% της έντασης εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στις μεταφορές, είτε ενός δεσμευτικού στόχου για μερίδιο 29% για τις ανανεώσιμες στην τελική κατανάλωση ενέργειας στον τομέα των μεταφορών (μέχρι το 2030).

Στη συμφωνία περιλαμβάνεται επίσης δεσμευτικός στόχος ώστε τουλάχιστον 5,5% των ανανεώσιμων στις μεταφορές να αφορά προηγμένα βιοκαύσιμα και ανανεώσιμα καύσιμα χωρίς βιολογική προέλευση μέχρι το 2030.

Στον τομέα της βιομηχανίας προβλέπεται αύξηση της χρήσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κατά 1,6% κάθε χρόνο, καθώς και ότι 42% του υδρογόνου που θα χρησιμοποιείται στη βιομηχανία θα προέρχεται από ανανεώσιμα καύσιμα μη βιολογικής προέλευσης μέχρι το 2030, με στόχο περεταίρω αύξησης του μεριδίου στο 60% μέχρι το 2035.

Τα κράτη μέλη θα μπορούν να μειώσουν την υποχρεωτική συνεισφορά τους στους στόχους αυτούς υπό δύο συνθήκες: να ξεπεράσουν την αναμενόμενη εθνική συνεισφορά τους στους πανευρωπαϊκούς στόχους και το ποσοστό των ορυκτών καυσίμων που καταναλώνονται στη χώρα να μην ξεπερνά το 23% το 2030 και το 20% το 2035.

Η συμφωνία θέτει ακόμα ενδεικτικό στόχο χρήσης ανανεώσιμων στα κτήρια κατά ποσοστό τουλάχιστον 49% μέχρι το 2030, μέσω σταδιακής αύξησης των στόχων για τη χρήση ανανεώσιμων στην θέρμανση και στη ψύξη ανά 0,8% το χρόνο μέχρι το 2026 και ανά 1,1% τον χρόνο μεταξύ 2026 και 2030.

Η αναθεώρηση των στόχων για τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αποτελεί μέρος του πακέτου νομοθεσιών «Fit for 55» που κατατέθηκε από την Κομισιόν τον Ιούλιο του 2021 και το οποίο, έχει στόχο τη μείωση των εκπομπών τουλάχιστον κατά 55% σε σχέση με τα επίπεδα του 1990 μέχρι το 2030, στο πλαίσιο των προσπαθειών για επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας στην ΕΕ μέχρι το 2050.

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα αυτή την εβδομάδα το Συμβούλιο έδωσε την τελική έγκριση στις δύο πρώτες νομοθεσίες του πακέτου «Fit for 55», οι οποίες είχαν ήδη εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και μπορούν πλέον να εφαρμόζονται: πρόκειται για τους αναθεωρημένους κανονισμούς σχετικά με τα πρότυπα εκπομπών CO2 για τα καινούργια αυτοκίνητα και ημιφορτηγά και τον επιμερισμό των προσπαθειών και τη χρήση γης, την αλλαγή χρήσης γης και τη δασοκομία (LULUCF).