You are here

Αύξηση της συμμετοχής Κερκοριάν στη Ford

11/06/2008 09:38
Επιπλέον 20 εκατ. μετοχές απέκτησε ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Κιρκ Κερκοριάν στη Ford Motor, οι οποίες προστίθενται στο 4,7% ή στις 100 εκατ. μετοχές που ήδη κατέχει στην αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία.

Ο κ. Κερκόριαν, μέσω της εταιρείας του Tracinda, προσέφερε το ποσό των 8,50 δολ. για κάθε μία μετοχή της Ford, που αντιστοιχεί σε premium 34% σε σχέση με την τιμή κλεισίματος της μετοχής της Δευτέρας.

Οι μέτοχοι της Ford αντέδρασαν ιδιαίτερα θετικά στην εν λόγω προσφορά προσφέροντας προς πώληση 1,02 δισεκατομμύρια μετοχές στο δισεκατομμυριούχο.

Η είσοδος της Tracinda στη Ford, σηματοδοτεί την τρίτη μεγάλη επένδυση που πραγματοποιεί ο κ. Κερκόριαν σε αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία, μετά την ανεπιτυχή προσπάθεια του δισεκατομμυριούχου να εξαγοράσει την Chrysler το 1995.

Το Μάιο του 2005 είχε ανακοινώσει την απόκτηση του αρχικού του μεριδίου στην GM, που στη συνέχεια τον μετέτρεψε στο μεγαλύτερο μέτοχο στη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία του κόσμου.

Η Ford, αν και κατά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους εμφάνισε κέρδη 100 εκατ. δολ. τον Μάιο προειδοποίησε ότι δεν θα μπορέσει τελικά να πετύχει τον στόχο της να επιστρέψει στην κερδοφορία μέσα στο 2009.

Σημειώνεται ότι κατά την οικονομική χρήση του 2006, η αυτοκινητοβιομηχανία εμφάνισε ζημιές - ρεκόρ ύψους 12,7 δισ. δολ.

Παράλληλα, η Ford είχε ανακοινώσει ότι πρέπει να προχωρήσει σε ένα πρόγραμμα αναδιάρθρωσης, ώστε να μπορέσει να εναρμονιστεί με την αλλαγή των προτιμήσεων των καταναλωτών που έχουν πλέον στραφεί σε μικρότερα αυτοκίνητα.

Οι πωλήσεις αυτοκινήτων στις ΗΠΑ συνεχίζουν να υποχωρούν σε μία περίοδο που η αμερικανική οικονομία βρίσκεται σε ύφεση και οι καταναλωτές εγκαταλείπουν τα μεγάλα οχήματα λόγω της μεγάλης ανόδου που σημειώνουν οι τιμές του πετρελαίου.