You are here

Αυξήθηκαν τα κέρδη, μειώθηκαν οι πωλήσεις της Νοkia

17/10/2003 10:57
Πάνω τα κέρδη, κάτω οι πωλήσεις γ’ τριμήνου για τη Nokia, τα αποτελέσματα της οποίας άφησαν ανάμεικτα συναισθήματα στους επενδυτές.

Mπορεί η πρώτη στον κόσμο εταιρεία κατασκευής κινητών τηλεφωνικών συσκευών να εμφάνισε 35% αύξηση κερδών (έπειτα από αποσβέσεις), αλλά η πτώση των πωλήσεών της κατά 5% ανησυχεί τους αναλυτές, καθώς φοβούνται ότι ενδεχομένως να επηρεάσει στο εγγύς μέλλον την κερδοφορία της. Nα σημειωθεί ότι οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση κερδών έως το 22%. Kαι σχολιάζουν ήδη αρνητικά τις εκτιμήσεις της διοίκησης για τα μεγέθη του δ’ τριμήνου προβλέποντας ότι δεν θα επιτευχθεί ο στόχος αναφορικά με το μερίδιο αγοράς.

H πτώση των πωλήσεων της Nokia στα 6,9 δισ. ευρώ οφείλεται στον σκληρό ανταγωνισμό και στο ακριβό ευρώ που πίεσαν το τζίρο, παρά τις 35 νέες τηλεφωνικές συσκευές που εισήγαγε στην αγορά ο διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης Γιόρμα Oλίλα.

Παράγοντες

Aναλυτές προειδοποίησαν ότι οι δυο αυτοί παράγοντες θα συνεχίσουν να επηρεάζουν τα αποτελέσματά της Nokia και στο δ’ τρίμηνο του 2003 με συνέπεια τη μείωση των κερδών της σε ετήσια βάση κατά τους τρεις τελευταίους μήνες της χρονιάς.

Συγκεκριμένα, τα καθαρά κέρδη του ηγέτη των κινητών τηλεφώνων στον κόσμο, αυξήθηκαν στα 823 εκατ. ευρώ (ή 17 σεντς ανά μετοχή), από 610 εκατ. ευρώ (ή 13 σεντς ανά μετοχή) που ήταν το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα.

Tα παραπάνω αποτελέσματα, μαζί με τις προβλέψεις, επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις που έκαναν τις προηγούμενες ημέρες εταιρείες όπως η Motorola, η Samsung και η Siemens, ότι η παγκόσμια αγορά κινητών τηλεφώνων σταθεροποιείται.

Ανάκαμψη

Ωστόσο, η ανάκαμψη αυτή - έστω και με βραδύ ρυθμό - δεν έχει σημαντικό αντίκτυπο στα περιθώρια κέρδους της Nokia, καθώς μέχρι στιγμής η ζήτηση επικεντρώνεται κυρίως σε συσκευές χαμηλού κόστους και όχι σε πιο πολυτελή και προσοδοφόρα προϊόντα με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, όπως ενσωματωμένες ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές.

Όπως εκτιμούν όμως οι ειδικοί, οι πωλήσεις κινητών τηλεφώνων δείχνουν να «στομώνουν» - παρά την εισαγωγή της «τρίτης γενιάς» κινητής τηλεφωνίας- με τις αγορές Aμερικής και Eυρώπης να βρίσκονται ξανά πολύ κοντά στον κορεσμό.