You are here

Αυξήθηκε το ποσοστό αποταμίευσης νοικοκυριών στην ΕΕ

10/05/2021 13:34

Το ποσοστό αποταμίευσης των νοικοκυριών στην ΕΕ κατέγραψε μεγάλη αύξηση από έτος σε έτος το τέταρτο τρίμηνο του 2020, σκαρφαλώνοντας +6,6 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα από ό, τι πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της η ΕΕ.

Σύμφωνα με την Eurostat, ο κύριος λόγος για την ετήσια αύξηση είναι ότι η τελική καταναλωτική δαπάνη των νοικοκυριών ήταν 7,0% χαμηλότερη στην ΕΕ από ό, τι πριν από ένα χρόνο. Το ακαθάριστο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών ήταν 0,6% υψηλότερο το τέταρτο τρίμηνο του 2020 σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2019.

Σε όλα εκτός από ένα από τα κράτη μέλη για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για το τέταρτο τρίμηνο του 2020, το ποσοστό αποταμίευσης των νοικοκυριών ήταν υψηλότερο από ό, τι πριν από ένα χρόνο. Η υψηλότερη αύξηση από έτος σε έτος παρατηρήθηκε για τη Σλοβενία ​​(+20,8 μονάδες) ακολουθούμενη από την Ιρλανδία (+12,8 ), το Βέλγιο (+11,3 ), την Αυστρία (+10,9) και την Ελλάδα (+10,4). Ωστόσο, το ποσοστό αποταμίευσης των νοικοκυριών μειώθηκε στη Δανία κατά -2,7% σε ετήσια βάση.

Η αύξηση του ποσοστού αποταμίευσης νοικοκυριών για την πλειονότητα των χωρών εξηγείται κυρίως από τη μεγάλη μείωση των ατομικών καταναλωτικών δαπανών από έτος σε έτος. Οι μεγαλύτερες μειώσεις παρατηρήθηκαν στη Σλοβενία ​​και την Ισπανία (-15,4% και -11,2%). Η Δανία ήταν η μόνη χώρα όπου η κατανάλωση των νοικοκυριών αυξήθηκε (κατά + 0,2%).