You are here

Το ‘backstop’ στο επίκεντρο των συνομιλιών Τζόνσον-Μακρόν

22/08/2019 15:42

«Απαραίτητο» χαρακτήρισε το ‘backstop’ για την αποφυγή σκληρών συνόρων στην Ιρλανδία ο Εμανουέλ Μακρόν υποδεχόμενος στο Μέγαρο των Ηλυσίων τον Μπόρις Τζόνσον.

Ο κ. Τζόνσον απορρίπτει αυτή τη δικλείδα ασφαλείας για τα ιρλανδικά σύνορα, ζητώντας πλήρη αφαίρεσή της από τη Συμφωνία Αποχώρησης.

Σε δηλώσεις πριν από το γεύμα εργασίας με τον Βρετανό Πρωθυπουργό, ο Γάλλος Πρόεδρος εμφανίστηκε πάντως πιο συναινετικός από όσο ανέμεναν οι Βρετανοί σχολιαστές.

Ερωτηθείς για το χθεσινό σχόλιο της Γερμανίδας Καγκελαρίου Μέρκελ ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν προτάσεις για εναλλακτικές του backstop διευθετήσεις εντός των επόμενων 30 ημερών, ο Πρόεδρος Μακρόν είπε ότι δεν μπορεί μεν να υπάρξει νέα Συμφωνία Αποχώρησης σε αυτό το διάστημα, αλλά πρόσθεσε ότι αν όλοι σκεφτούν μαζί θα μπορούσε να βρεθεί κάποια λύση. «Πρέπει να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο αυτό το διάστημα», σχολίασε ο Γάλλος Πρόεδρος.

Η τοποθέτηση Μακρόν και Μέρκελ για μια προσπάθεια εύρεσης λύσης στις επόμενες 30 ημέρες εκτιμάται ότι θα μπορούσε να δώσει ώθηση στην προσπάθεια του Μπόρις Τζόνσον να πείσει το βρετανικό κοινοβούλιο να του επιτρέψει την αναζήτηση μίας νέας συμφωνίας με την ΕΕ.

Πάντως οι Βρετανοί σχολιαστές επισημαίνουν ότι ακόμα και στη δύσκολη περίπτωση που ο Μπόρις Τζόνσον παρουσίαζε εγκαίρως πειστικές εναλλακτικές λύσεις για τα ιρλανδικά σύνορα, θεωρείται απίθανο οι Ευρωπαίοι να αποδέχονταν την πλήρη  αφαίρεση του backstop ως όρο της Συμφωνίας Αποχώρησης.

Όπως σημειώνει το Sky News, ούτως ή άλλως από την πρώτη στιγμή η θέση των Ευρωπαίων είναι πως το backstop αποτελεί δικλείδα ασφαλείας που θα ενεργοποιηθεί αν δεν και μέχρις ότου συμφωνηθούν οι όποιες εναλλακτικές διευθετήσεις για τα ιρλανδικά σύνορα.

Πολλοί σχολιαστές στη Βρετανία προσθέτουν δε ότι η φαινομενικά συγκαταβατική στάση Μέρκελ και Μακρόν εντάσσεται σε ένα προληπτικό σχέδιο να επιρρίψουν εν τέλει την ευθύνη για ένα πιθανό ‘no deal’ στη βρετανική κυβέρνηση.

Από την πλευρά του ο Βρετανός Πρωθυπουργός επανέλαβε έχοντας δίπλα του τον Εμανουέλ Μακρόν ότι θέλει συμφωνία και ότι τη θεωρεί εφικτή «με ενέργεια και δημιουργικότητα».

Δήλωσε ενθαρρυμένος από τη συζήτηση με την καγκελάριο Μέρκελ, επισημαίνοντας ότι αυτό που είπε η Γερμανίδα ηγέτιδα ήταν πως αν εναλλακτικές λύσεις για τα ιρλανδικά σύνορα μπορούν να βρεθούν σε διάστημα δύο ετών, όπως πάνω-κάτω ορίζει η Συμφωνία Αποχώρησης, τότε θα μπορούσαν να βρεθούν και εντός 30 ημερών.

Ο κ. Τζόνσον, όπως άλλωστε και ο κ. Μακρόν, είπε ότι η ψήφος υπέρ του Brexit πρέπει να υλοποιηθεί ώστε να μη χαθεί η εμπιστοσύνη στην πολιτική. «Για το λόγο αυτό πρέπει να βγούμε από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου, με ή χωρίς συμφωνία», συμπλήρωσε ο Βρετανός Πρωθυπουργός.

Τόνισε δε δύο φορές ότι «σε καμία περίπτωση» το Ηνωμένο Βασίλειο δε θα επιβάλει ελέγχους και συνοριακές υποδομές μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Ιρλανδίας, προσθέτοντας ότι θεωρεί πως υπάρχουν τρόποι και η ΕΕ να μη χρειαστεί να κάνει κάτι τέτοιο, χωρίς να υπονομευθεί η ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς.

Ερωτηθείς ποιες είναι αυτές οι εναλλακτικές διευθετήσεις του backstop στις οποίες αναφέρεται, ο κ. Τζόνσον αναφέρθηκε σε προεγκεκριμένους εμπόρους που θα μπορούν να διακινούν απρόσκοπτα τα εμπορεύματά τους μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Δημοκρατίας της Ιρλανδίας και για ηλεκτρονικούς ελέγχους σε προϊόντα.