You are here

Bloomberg: Η στήριξη της λίρας εξαντλεί τα συναλλαγματικά αποθέματά της ΚT της Τουρκίας

27/02/2020 06:58

Κατά περίπου 9 δισεκατομμύρια δολάρια, υποχώρησαν τα καθαρά αποθέματα της Τουρκίας, σε ξένο συνάλλαγμα, από την κορύφωση τους τον περασμένο Δεκέμβριο, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Bloomberg το οποίο χρησιμοποίησε επίσημα στοιχεία.

Όπως αναφέρει το αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, τα αποθέματα της Τουρκίας σε ξένο νόμισμα ανέρχονται σήμερα σε μόλις 35 δισεκατομμύρια δολάρια, στο χαμηλότερο τους επίπεδο κατά τους τελευταίους έξι μήνες, καλύπτοντας πλέον μόνο το ένα πέμπτο των υποχρεώσεων της Τουρκίας σε ξένο νόμισμα κατά τους επόμενους 12 μήνες.

Ωστόσο, το Bloomberg τονίζει πως εάν εξαιρεθούν οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις, εκτός ισολογισμού, της νομισματικής αρχής, τα συναλλαγματικά αποθέματα της Τουρκίας μπορεί να είναι κάτω από το συγκεκριμένο ποσό των 35 δισ. δολαρίων.

Αναφέρει ότι η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας φέρει το βάρος της προσπάθειας να ενισχύσει την τουρκική λίρα αλλά το κόστος που επωμίζεται άρχισε να αυξάνεται.

Σημειώνει πως από τον περασμένο Δεκέμβριο του 2019, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής είχαν εκκρεμείς συμβάσεις ανταλλαγής συναλλάγματος ύψους 18,2 δισ. δολαρίων οι οποίες θα πρέπει να πληρωθούν το επόμενο έτος.

Σε μια ένδειξη της αυξανόμενης ανησυχίας για την κατάσταση των αποθεματικών της, όπως αναφέρει το αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας αύξησε την Τρίτη το ποσό σε ξένο νόμισμα που θα μπορούσε να δανειστεί από τις εμπορικές τράπεζες.

Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019, η Κεντρική Τράπεζα ενέτεινε δραστικά τις ενέργειες αυτές για να αντισταθμίσει την απότομη μείωση των αποθεματικών της σε ξένο νόμισμα, σημειώνει.

Τέλος, το Bloomberg τονίζει πως παρουσιάζεται μείωση στα αποθεματικά της Τουρκίας σε ξένο νόμισμα, παρά την πώληση ευρωομολόγου, ύψους 4 δισ. δολαρίων τον Φεβρουάριο, εξέλιξη που περιόρισε τη μείωση στα αποθεματικά, η οποία είχε επιταχυνθεί τον προηγούμενο μήνα.

Σύμφωνα με την Deutsche Bank AG, εάν εξαιρεθούν οι δημόσιες καταθέσεις από τον υπολογισμό, και αν υποτεθεί ότι δεν υπάρχει καμία αλλαγή στις εκκρεμείς συμβάσεις ανταλλαγής της Κεντρικής Τράπεζας από τον περασμένο Δεκέμβριο, το οπλοστάσιο των χαρακτών πολιτικής βρισκόταν στα μόλις 8 δισ. δολάρια στο τέλος της περασμένης εβδομάδας.

«Βρισκόμαστε κοντά σε δυσάρεστα επίπεδα», δήλωσε ο Kaan Nazli, ανώτερος οικονομολόγος και διαχειριστής χαρτοφυλακίου, ο οποίος βοηθά στην επίβλεψη περιουσιακών στοιχείων αξίας 26 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Neuberger Berman στη Χάγη.

Ο ίδιος εκτιμά ότι η Τουρκία διαθέτει περίπου 6 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματοδοτικές ανάγκες τους επόμενους δύο μήνες.

Ωστόσο, η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας υποστηρίζει ότι είναι παραπλανητικό να επικεντρωθεί κάποιος στα καθαρά στοιχεία και παροτρύνει τους επενδυτές να εξετάσουν τα ακαθάριστα αποθεματικά της, τα οποία ανέρχονται ελαφρώς πάνω από τα 104 δισεκατομμύρια δολάρια, συμπεριλαμβανομένου του χρυσού.

ΚΥΠΕ