You are here

Brexit: Απορρίπτει το Λονδίνο την ευθύνη για τη δυστοκία στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ

05/06/2020 18:01

Για περιορισμένη πρόοδο αλλά και θετικό τόνο στον τέταρτο γύρο διαπραγματεύσεων, που μόλις ολοκληρώθηκαν για τη μελλοντική σχέση με την ΕΕ μετά από τη λήξη της μεταβατικής περιόδου του Brexit, κάνει λόγο σε δήλωσή του ο επικεφαλής διαπραγματευτής του Ηνωμένου Βασιλείου Ντέιβιντ Φροστ.

«Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν και παραμένουμε δεσμευμένοι σε μία επιτυχή κατάληξη», προσθέτει ο Βρετανός διπλωμάτης.

Επισημαίνει, ωστόσο, ότι η όποια συμφωνία θα πρέπει να καλύπτει «την πραγματικότητα της καλά θεμελιωμένης θέσης του Ηνωμένου Βασιλείου επί του λεγόμενου ισότιμου πεδίου ανταγωνισμού, της αλιείας και των άλλων δύσκολων θεμάτων». 

Ο κ. Φροστ σημειώνει επίσης ότι οι συζητήσεις έχουν φτάσει σε μία σημαντική στιγμή και ότι πλησιάζουν στα όρια των όσων μπορούν να επιτευχθούν μέσω των τηλεδιασκέψεων.

Η βρετανική κυβέρνηση προετοιμάζεται πλέον για συνάντηση του Πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντε Λέιεν προς τα τέλη του μήνα.

Παράλληλα, πηγές της κυβέρνησης απέρριψαν την κατηγορία που διατύπωσε νωρίτερα ο διαπραγματευτής της Κομισιόν Μισέλ Μπαρνιέ ότι η βρετανική πλευρά συνεχώς αθετεί τις δεσμεύσεις της που περιέχονται στην λεγόμενη Πολιτική Διακήρυξη για τους όρους της μελλοντικής σχέσης των δύο πλευρών.

Παρά τη δυστοκία στην πρόοδο, το Λονδίνο επιμένει ότι δε θα ζητήσει παράταση της μεταβατικής περιόδου που λήγει στις 31 Δεκεμβρίου.