You are here

Brexit: Εμμένει στη θέση του το Λονδίνο μετά από την προειδοποίηση της ΕΕ

01/10/2020 15:47

Η βρετανική Κυβέρνηση θα απαντήσει εν ευθέτω χρόνω στην προειδοποιητική επιστολή από την ΕΕ για παράβαση των υποχρεώσεων του Λονδίνου όπως προκύπτουν από τη Συμφωνία Αποχώρησης, δήλωσε εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ.

Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση για την επίσημη προειδοποίηση από την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν που σηματοδοτεί την έναρξη μιας επίσημης διαδικασίας παράβασης κατά του Ηνωμένου Βασιλείου, το οποίο έχει τώρα ένα μήνα περιθώριο για να απαντήσει στην επιστολή.

Η προειδοποίηση αφορά νομοσχέδιο της Κυβέρνησης Τζόνσον περί Εσωτερικής Αγοράς που δίνει την εξουσία στους αρμόδιους Υπουργούς να αναιρέσουν μονομερώς διατάξεις της Συμφωνίας Αποχώρησης από την ΕΕ, οι οποίες άπτονται της Βόρειας Ιρλανδίας. Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε προ ημερών από τη Βουλή των Κοινοτήτων.

«Έχουμε εκθέσει ξεκάθαρα τους λόγους για την εισαγωγή των μέτρων που σχετίζονται με το πρωτόκολλο περί Βόρειας Ιρλανδίας. Χρειάζεται να δημιουργήσουμε ένα νομικό δίχτυ ασφαλείας για να προστατεύσουμε την ακεραιότητα της εσωτερικής αγοράς του Ηνωμένου Βασιλείου, να διασφαλίσουμε ότι οι Υπουργοί θα μπορούν πάντα να πληρούν τις υποχρεώσεις τους έναντι της Βόρειας Ιρλανδίας και να προστατεύουν τα κέρδη από την ειρηνευτική διαδικασία», συμπλήρωσε ο Βρετανός εκπρόσωπος.