You are here

Brexit: Πιέσεις ΕΚΤ στις τράπεζες να μεταφέρουν κεφάλαια

21/10/2021 11:35

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πιέζει τις τράπεζες να αυξήσουν το προσωπικό τους κατά εκατοντάδες και τα κεφάλαιά τους κατά δισεκατομμύρια στις δραστηριότητές τους μετά το Brexit στην ηπειρωτική Ευρώπη.

Μία από τις μεγάλες εκπλήξεις του Brexit ήταν το πόσο λίγες θέσεις εργασίας μεταφέρθηκαν από το City στην ΕΕ, με την έρευνα των Financial Times να δείχνει ελάχιστη μόνο μείωση των θέσεων εργασίας στις τράπεζες του Λονδίνου τα τελευταία χρόνια έναντι των προβλέψεων ότι δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας θα έπρεπε να μετεγκατασταθούν.

Ωστόσο, τραπεζικά στελέχη, δικηγόροι και επόπτες είπαν στους FT ότι η ΕΚΤ γίνεται ολοένα και πιο ισχυρή στις απαιτήσεις της να μεταφέρουν περισσότερους πόρους οι τράπεζες στην ευρωπαϊκή ήπειρο για τις ευρωπαϊκές δραστηριότητες τους  μετά το Brexit.

Οι απαιτήσεις επηρεάζουν τράπεζες από όλο τον κόσμο που παραδοσιακά χρησιμοποιούσαν το Λονδίνο ως κόμβό τους για την παροχή βασικών υπηρεσιών σε πελάτες σε ολόκληρη την ΕΕ.

Η νέα πίεση συνδέεται εν μέρει με την πρόσφατη απόφαση της ΕΚΤ να τερματίσει την προσωρινή περίοδο χάριτος που είχε δώσει λόγω πανδημίας στις τράπεζες για το χρονοδιάγραμμά τους σχετικά με τη μεταφορά προσωπικού και κεφαλαίων στην ΕΕ. Ατομο που γνωρίζει την αλλαγή δήλωσε ότι η ΕΚΤ ήταν «ρεαλιστική υπό το πρίσμα των εμποδίων στις γεωγραφικές μετακινήσεις και έδωσε παρατάσεις, αλλά τώρα αυτό έχει τελειώσει».

Πηγή: Euro2day