You are here

CDU: Ο Λάσετ πιθανότερος υποψήφιος για την Καγκελαρία

12/04/2021 17:58

Το προεδρείο των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) τάσσεται στο ζήτημα του υποψηφίου για την Καγκελαρία υπέρ του επικεφαλής του κόμματος, Άρμιν Λάσετ, αναφέρει το περιοδικό Σπίγκελ, ωστόσο λέει ότι δεν έχει ακόμη ληφθεί απόφαση για το ποιός θα είναι υποψήφιος για την Καγκελαρία.

Όπως αναφέρεται, το προεδρείο του CDU τάχθηκε με ευρεία πλειοψηφία υπέρ της υποψηφιότητας του επικεφαλής του κόμματος Άρμιν Λάσετ για την Καγκελαρία. Αυτό επιβεβαίωσε ο Πρωθυπουργός της Έσσης Φόλκερ Μπουφιέ την Δευτέρα μετά από συνάντηση του προεδρείου στο Βερολίνο. Ωστόσο ξεκαθάρισε πως δεν ελήφθη απόφαση, καθώς κάτι τέτοιο δεν είχε προγραμματιστεί.

Ο Μπουφιέ πρόσθεσε σε σχέση με τον Λάσετ πως το προεδρείο κατέστησε σαφές «ότι τον θεωρεί εξαιρετικά κατάλληλο και του ζήτησε να συζητήσει τώρα από κοινού την περαιτέρω πορεία με τον Mάρκους Σέντερ». Η πρόκληση είναι τόσο μεγάλη, «ώστε μπορούμε να αντεπεξέλθουμε σε αυτήν μόνο από κοινού», δήλωσε αναφερόμενος στην πανδημία και στην κατάσταση στην Ευρώπη.

«Πιστεύουμε ότι οι Χριστιανοδημοκράτες μπορούν να τα καταφέρουν καλύτερα. Αλλά αυτό θα καταστεί δυνατόν μόνο αν το CDU και το CSU (Χριστιανοκοινωνιστές)  σταθούν το ένα δίπλα στο άλλο και το φέρουν εις πέρας στο πλαίσιο μιας πραγματικά καλής διαδικασίας». Ο ίδιος είναι αισιόδοξος ότι κάτι τέτοιο θα επιτευχθεί.

Ο Πρωθυπουργός της Σαξονίας-Άνχαλτ Ράινερ Χάσελχοφ ζήτησε στο πλαίσιο της συνάντησης  να υπάρξει συζήτηση για ένα γρήγορο και συναινετικό αποτέλεσμα.

Ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Ράλφ Μπρινκχάους είχε προηγουμένως ζητήσει να ληφθεί αυτή την εβδομάδα απόφαση μεταξύ των δύο υποψηφίων.

Μετά τη συνεδρίαση του Προεδρείου, ο Λάσετ θέλει να ζητήσει και την υποστήριξη της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. Οι Λάσετ και Σέντερ ανακοίνωσαν την Κυριακή δημοσίως  την προθυμία τους να είναι υποψήφιοι. Ο Λάσετ προτίθεται να ενημερώσει νωρίς το απόγευμα το κοινό για το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων κορυφής στο CDU. 

Το Προεδρείο των Χριστιανοκοινωνιστών σχεδιάζει επίσης να διαβουλευθεί το απόγευμα σε σχέση με το ζήτημα της υποψηφιότητας για την Καγκελαρία. Ο Σέντερ δήλωσε πως εξαρτά την υποψηφιότητά του  από την ευρεία υποστήριξη των Χριστιανοδημοκρατών. Ο Πρωθυπουργός της Βαυαρίας υποσχέθηκε πως σε διαφορετική περίπτωση θα συμμορφωθεί και θα συνεργαστεί με τον Λάσετ χωρίς να εκφράζει δυσαρέσκεια.