You are here

CESR: Υπέβαλε στην Κομισιόν την εισήγηση για κοινό ενημερωτικό δελτίο

06/10/2003 14:49
Την τελική της εισήγηση για το περιεχόμενο και τη μορφή των ενημερωτικών δελτίων υπέβαλε η CESR στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η τελική εισήγηση της CESR προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή περιγράφει τα ακόλουθα συμφωνημένα:

· Την ελάχιστη πληροφόρηση που θα πρέπει να συμπεριλαμβάνεται σε κάθε Ενημερωτικό Δελτίο στην Ε.Ε.: Η CESR εισηγείται υποχρεώσεις διαφάνειας σχετικά με πρότυπα για παράγωγα προϊόντα, προγράμματα προσφορών, εκδιδόμενους τίτλους για ομόλογα από θεσμικούς επενδυτές καθώς και μία πρόταση για τις ελάχιστες υποχρεώσεις διαφάνειας για μετοχές που στηρίζονται σε κάποιο άλλο προϊόν, όπως για παράδειγμα, έναν υποκείμενο τίτλο.

· Την μορφή του Ενημερωτικού Δελτίου: Η Οδηγία επιτρέπει το Ενημερωτικό Δελτίο να συντίθεται είτε από τρία ξεχωριστά κείμενα (κείμενο εγγραφής, σημείωμα κινητών αξιών και περίληψη) είτε από ένα μοναδικό ενιαίο κείμενο.

Προσφέρει επίσης τη δυνατότητα χρήσης ενός Ενημερωτικού Δελτίου βάσης (base prospectus)

. Η CESR περιγράφει εκτενώς τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να είναι σχεδιασμένο το Ενημερωτικό Δελτίο, τόσο στην περίπτωση που είναι ένα ενιαίο κείμενο όσο και στην περίπτωση που υιοθετείται η μορφή του δελτίου βάσης και των παραρτημάτων του.

Για παράδειγμα, ένα ενιαίο Ενημερωτικό Δελτίο θα πρέπει να αρχίζει με μία περίληψη ακολουθούμενη από τους παράγοντες κινδύνου, καθώς και έναν σαφή και λεπτομερή πίνακα περιεχομένων, πέραν αυτών υπάρχει ελευθερία στον τρόπο παρουσίασης των πληροφοριών με οποιαδήποτε σειρά.

Επιπλέον, η CESR, προκειμένου να εξασφαλίσει ότι είναι πρακτικό και εύκολο για τις εταιρίες που επιθυμούν να κάνουν δημόσια εγγραφή ή να διαθέσουν τις αξίες τους προς διαπραγμάτευση, παρέχει ένα πρακτικό εγχειρίδιο με την μορφή προβλεπόμενου σχεδίου οδηγίας για να βοηθήσει τις εκδότριες εταιρίες να προσδιορίσουν το είδος της πληροφορίας που χρειάζεται για κάθε τύπο κινητής αξίας και για κάθε μορφή Ενημερωτικού Δελτίου.

· Την ετήσια πληροφόρηση: Η εισήγηση της CESR προτείνει ότι η ετήσια πληροφόρηση μπορεί να δημοσιεύεται ή να εμφανίζεται σε ηλεκτρονική μορφή και να δημοσιοποιείται είτε στην ιστοσελίδα της εκδότριας εταιρίας είτε στην ιστοσελίδα της αρμόδιας εποπτικής αρχής. Υπό τις κατάλληλες προϋποθέσεις, η δημοσίευση αυτού του κειμένου μπορεί να ανατεθεί στην ίδια την οργανωμένη αγορά. Θα υπάρχει μία καταληκτική ημερομηνία δεκαπέντε εργάσιμων ημερών προκειμένου να σταλεί αντίγραφο του κειμένου προς την αρμόδια εποπτική αρχή.

Η διαβούλευση της CESR με την αγορά είχε ως αποτέλεσμα μια σειρά αλλαγών στην τελικά υποβληθείσα εισήγηση της CESR προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμπεριλαμβανομένης, για παράδειγμα, της απόφασης:

· να επιτραπεί στις περισσότερες μη μετοχικές κινητές αξίες συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων επιλογής (warrants) σε οποιαδήποτε μορφή (με κάποιες εξαιρέσεις), να συμπεριληφθούν στο ίδιο δελτίο βάσης. Αυτό το δελτίο βάσης καλύπτει τα περισσότερα από τα προϊόντα που εκδίδονται σε ένα πρόγραμμα προσφορών και κάνει δυνατή την χρήση ενός και μόνο δελτίου βάσης από την πλειοψηφία των εκδότριων εταιριών.

· οι εκδότριες εταιρίες θα πρέπει να δηλώνουν στο Ενημερωτικό Δελτίο από πού μπορεί να αντληθεί πληροφόρηση που αφορά στην παρελθούσα και στην δυνητική συμπεριφορά του υποκείμενου προϊόντος και στην διακύμανσή του.

· να επεκτείνουν το καθεστώς που αφορά θεσμικούς επενδυτές στα παράγωγα προϊόντα που δεν έχουν ονομαστική αξία.