You are here

Το Coreper ενέκρινε τη συμφωνία για την προσχώρηση της ΕΕ στην Πράξη της Γενεύης για τις ονομασίες προέλευσης

21/03/2019 15:16

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προσχωρεί στην Πράξη της Γενεύης της Συμφωνίας της Λισαβόνας για την προστασία των ονομασιών προέλευσης και της διεθνούς καταχώρισης τους (γνωστή και ως "Πράξη της Γενεύης"), καθώς οι Μόνιμοι Αντιπρόσωποι  των  Κρατών Μελών που συνήλθαν στο Coreper ενέκριναν τη συμφωνία της ρουμανικής Προεδρίας του Συμβουλίου με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με σχέδιο κανονισμού που θα επιτρέπει στην ΕΕ να ασκεί τα δικαιώματά της και να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της ως συμβαλλόμενου μέρους μετά την προσχώρηση.

Η Πράξη της Γενεύης της Συμφωνίας της Λισαβόνας είναι μια συνθήκη που διαχειρίζεται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας (WIPO), η οποία διευρύνει το πεδίο εφαρμογής της Συμφωνίας της Λισαβόνας ώστε να καλύπτει όχι μόνο τις ονομασίες προέλευσης αλλά και τις γεωγραφικές ενδείξεις και επιτρέπει στους διεθνείς οργανισμούς (όπως η ΕΕ) να γίνουν συμβαλλόμενα μέρη.

Κάθε συμβαλλόμενο μέρος υποχρεούται να προστατεύει στο έδαφός του τις ονομασίες προέλευσης και τις γεωγραφικές ενδείξεις των προϊόντων που προέρχονται από άλλα συμβαλλόμενα μέρη.

Η ΕΕ έχει αποκλειστική αρμοδιότητα για τους τομείς που καλύπτονται από την Πράξη της Γενεύης. Ωστόσο, τα κράτη μέλη εξουσιοδοτούνται να προσχωρήσουν στην Πράξη της Γενεύης παράλληλα με την ΕΕ και προς το συμφέρον της ΕΕ, προκειμένου να διασφαλίσουν τα δικαιώματα ψήφου της ΕΕ.

Μετά την επικύρωσή της από την επιτροπή νομικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο κανονισμός θα εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο. Η υιοθέτηση από το Συμβούλιο θα λάβει χώρα ταυτόχρονα με την έγκριση της απόφασης του Συμβουλίου, μόλις το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δώσει τη συγκατάθεσή του.

Επτά κράτη μέλη της ΕΕ είναι ήδη συμβαλλόμενα μέρη της Συμφωνίας της Λισαβόνας: Βουλγαρία (από το 1975), Τσεχική Δημοκρατία (από το 1993), Σλοβακία (από το 1993), Γαλλία (από το 1966), Ουγγαρία (από το 1967) (από το 1966). Τρία κράτη μέλη της ΕΕ έχουν υπογράψει αλλά δεν έχουν επικυρώσει τη συμφωνία (Ελλάδα, Ρουμανία και Ισπανία). Η ίδια η ΕΕ δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος, δεδομένου ότι η Συμφωνία της Λισαβόνας προβλέπει μόνο την προσχώρηση κρατών, όχι διεθνών οργανισμών.

ΚΥΠΕ