You are here

Covid-19: Στο μισό οι πιθανότητες προσβολής παιδιών σε σύγκριση με ενήλικες

22/05/2020 17:45

Οι ανήλικοι έχουν κατά 56% λιγότερες πιθανότητες να προσβληθούν από κορωνοϊό σε σχέση με τους ενήλικες, σύμφωνα με τον συγκερασμό και την ανάλυση συμπερασμάτων διεθνών μελετών που έκανε το λονδρέζικο πανεπιστήμιο UCL και η Σχολή Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου.

Η ερευνητική ομάδα αποφάνθηκε, εξάλλου, ότι παραμένουν «αδύναμες» οι αποδείξεις αναφορικά με το πόσο εύκολα ή δύσκολα μεταδίδουν τα παιδιά τον ιό. Οι υπάρχουσες ενδείξεις υποδεικνύουν, πάντως, πως τα παιδιά είναι λιγότερο πιθανοί μεταδότες, σχολίασαν οι ερευνητές.

Επίσης κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για να πει κανείς με βεβαιότητα αν τα παιδιά κάτω των 12 ετών είναι λιγότερο ή περισσότερο ευάλωτα στον ιό από τους εφήβους.

Η έρευνα εντόπισε 6.332 σχετικές μελέτες ανά τον κόσμο και επικεντρώθηκε στις 18 που κρίθηκαν χρήσιμες.

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα τις συστάσεις των επιστημονικών της συμβούλων που οδήγησαν στην απόφαση να γίνει προσπάθεια να ανοίξουν τα νηπιαγωγεία και η 1η και 6η δημοτικού στην Αγγλία από την 1η Ιουνίου.

Οι επιστήμονες σημείωσαν ότι θα πρέπει να υπάρχει σε ισχύ μία αποτελεσματική στρατηγική ιχνηλάτησης επαφών φορέων του ιού και απομόνωσής τους. Ο Πρωθυπουργός Τζόνσον έχει δηλώσει βέβαιος πως ένα τέτοιο σύστημα θα είναι σε ισχύ μέχρι το τέλος του μήνα.

Οι επιστημονικοί σύμβουλοι έκριναν επίσης ότι οι δάσκαλοι δε διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο προσβολής από τον κορωνοϊό σε σχέση με άλλα επαγγέλματα, αν και τίθενται σε έναν αυξημένο κίνδυνο με την επιστροφή τους στα σχολεία.

Έχουν επίσης συστήσει να δοθεί προτεραιότητα στην επιστροφή στις τάξεις νεαρότερων δασκάλων έναντι πιο ηλικιωμένων συναδέλφων τους.

Η οριστική απόφαση για το άνοιγμα των σχολείων θα ληφθεί την ερχόμενη Πέμπτη. Η κυβέρνηση τελεί υπό πίεση από συνδικάτα εκπαιδευτικών να αναβάλει το άνοιγμα των σχολείων μέχρι να έχει εξασφαλιστεί η λήψη προστατευτικών μέτρων για δασκάλους και μαθητές.

Δημοσκόπηση για το ITV, εξάλλου, δείχνει πως το 60% των γονέων πιστεύουν πως δεν είναι ασφαλές να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο αυτήν τη στιγμή.

Επίσης, μία εναλλακτική συμβουλευτική επιστημονική επιτροπή που έχει συστήσει ο πρώην επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος της κυβέρνησης σερ Ντέιβιντ Κινγκ, κάλεσε τον κ. Τζόνσον να αναβάλει το άνοιγμα των σχολείων μέχρι να υπάρχει η δυνατότητα χαρτογράφησης της διασποράς του ιού και η δυνατότητα διαγνωστικού ελέγχου κάθε επαφής ενός επιβεβαιωμένου φορέα.

Σύμφωνα με το πόρισμα της επιτροπής αυτής, ο κίνδυνος για τους μαθητές θα έχει  μειωθεί στο μισό αν η επιστροφή στα θρανία καθυστερήσει κατά δύο εβδομάδες.

Σε άλλη έρευνα του UCL προκύπτει, εν τω μεταξύ, το συμπέρασμα ότι οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού που έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής δεν καθιστούν πιο εύκολη τη διασπορά του.