You are here

CPT: Συνιστά κατάργηση των μέτρων απομόνωσης κρατουμένων στην Ιταλία

21/01/2020 16:15

Με έκθεση της για την Ιταλία, που δημοσιεύεται σήμερα, η Επιτροπή κατά των Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης (CPT) συνιστά την κατάργηση των μέτρων απομόνωσης, που έχουν επιβληθεί από τα δικαστήρια, σε άτομα που έχουν καταδικασθεί σε ισόβια.

Με την έκθεση της η CPT αξιολογεί, τις διάφορες μορφές απομόνωσης και διαχωρισμού που επιβάλλονται στους κρατούμενους, λόγω τόσο της αόριστης διάρκειας τους όσο και της έλλειψης εγγυήσεων.

Επιπλέον, καλεί τις Ιταλικές αρχές να εξετάσουν σοβαρά το καθεστώς «41-bis», παρέχοντας στους κρατούμενους ένα ελάχιστο εύρος σκόπιμων δραστηριοτήτων καθώς και να αντιμετωπίσουν, τις σοβαρές υλικές ελλείψεις στα κελιά και στους κοινόχρηστους χώρους. Επιπλέον, η έκθεση περιγράφει ορισμένες περιπτώσεις κακομεταχείρισης των κρατουμένων από το προσωπικό και η CPT συνιστά η διοίκηση των σωφρονιστικών ιδρυμάτων να ασκεί καλύτερη εποπτεία στο προσωπικό και να διερευνά αποτελεσματικά όλες τις καταγγελίες για τέτοιου είδους κακομεταχείριση.

Επισημαίνοντας την σταθερή αύξηση του αριθμού των κρατουμένων στις Ιταλικές φυλακές, η CPΤ υπογραμμίζει ότι, οι ιταλικές αρχές θα πρέπει να εξασφαλίσουν ότι όλοι οι κρατούμενοι θα έχουν τουλάχιστον 4 τετραγωνικά μέτρα διαθέσιμου χώρου στα κελιά τους  καθώς και ότι θα πρέπει να εξετάσουν την επιβολή ποινών, μη στερητικών της ελευθερίας.

Όσον αφορά τη σωματική κακομεταχείριση των κρατουμένων από το προσωπικό, η έκθεση περιγράφει αρκετές περιπτώσεις σωματικής κακομεταχείρισης κρατουμένων από το προσωπικό κυρίως στη φυλακή του Viterbo.

Όσον αφορά τις συνθήκες κράτησης, η CPT διαπίστωσε σημαντικές ελλείψεις στις φυλακές που επισκέφθηκε, κυρίως όσον αφορά τις ερειπωμένες και ανθυγιεινές κοινές εγκαταστάσεις ντους, τον αυστηρό σχεδιασμό για τον προαυλισμό κρατουμένων και σε ορισμένες περιπτώσεις την κακή ποιότητα των τροφίμων.

Όσον αφορά τους κρατούμενους που υπόκεινται στο καθεστώς υψηλής ασφάλειας στις φυλακές Saluzzo και στο Milano Opera Prisons, η CPT διαπίστωσε ορισμένες σημαντικές ελλείψεις στα κελιά (π.χ. κακό φυσικό φως και αερισμό και απουσία ζεστού νερού) και ότι το καθεστώς προσφοράς ήταν ελαφρώς διαφορετικό από τον γενικό πληθυσμό όσον αφορά την πιο περιορισμένη προσφορά δραστηριοτήτων και ευκαιριών εργασίας, καθώς και τα πιο περιορισμένα δικαιώματα επίσκεψης και τηλεφωνικών κλήσεων.

Η επιτροπή επανεξέτασε επίσης διάφορα μέτρα απομόνωσης και διαχωρισμού των κρατουμένων για λόγους διατήρησης της  τάξης και επέκρινε την έλλειψη τακτικής επανεξέτασης αυτών των μέτρων και σε ορισμένες περιπτώσεις την αδυναμία προσφυγής κατά της εφαρμογής  τους.

Όσον αφορά την υγειονομική περίθαλψη των σωφρονιστικών ιδρυμάτων, η οποία αποτελεί αρμοδιότητα των περιφερειακών αρχών υγειονομικής περίθαλψης, οι περιφερειακές ανισότητες υπογραμμίστηκαν εκ νέου όσον αφορά τις συνθήκες των εγκαταστάσεων υγειονομικής περίθαλψης και του επιπέδου προσωπικού.

Η έκθεση συνιστά στις Ιταλικές αρχές να συμπληρώσουν κενές θέσεις στο υγειονομικό προσωπικό και να βελτιώσουν τις υλικές συνθήκες στις μονάδες υγειονομικής περίθαλψης.