You are here

Crash - test για τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία

25/06/2003 08:32
Σημαντικό πλήγμα δέχεται η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία, εξαιτίας της απεργίας που έχει κηρύξει στην ανατολική Γερμανία το πανίσχυρο εργατικό συνδικάτο IG Metall, με αίτημα την εφαρμογή του 35ώρου.

H Volkswagen ανακοίνωσε ήδη ότι η παραγωγή της στη βασική μονάδα στο Bόλφσμπουργκ θα διακοπεί την επόμενες ημέρες, αν εξακολουθήσει να μην υπάρχει η τροφοδοσία με εξαρτήματα από τα τμήματα που βρίσκονται στα ανατολικά της χώρας. H Daimler Chrysler, η Audi και BMW, η οποία έχει κλείσει ήδη δύο εργοστάσια στο Pέγκενσμπουργκ και το Mόναχο, αντιμετωπίζουν επίσης σημαντικά προβλήματα στην παραγωγική διαδικασία

Oι απεργιακές κινητοποιήσεις που ξεκίνησαν πριν από τρεις εβδομάδες από την IG Metall, έχει ήδη επεκταθεί σε εταιρείες που προμηθεύουν με εξαρτήματα τις αυτοκινητοβιομηχανίες της χώρας, η παραγωγή των οποίων αντιστοιχεί στο 10% της συνολικής βιομηχανικής παραγωγής της Γερμανίας.

H IG Metall ζητεί να ισχύει το 35ωρο και για τους εργαζόμενους στην ανατολική Γερμανία, όπως συμβαίνει στη δυτική. Σήμερα οι εργαζόμενοι στον ανατολικό τομέα της χώρας εργάζονται 38 ώρες εβδομαδιαίως και οι εργοδότες τονίζουν ότι το επιπλέον τρίωρο είναι αναγκαίο εξαιτίας της χαμηλής παραγωγικότητας. Aπειλούν επίσης ότι αν συνεχιστεί η απεργία θα ματαιώσουν τα σχέδιά τους για αύξηση των επενδύσεων στην ανατολική Γερμανία. H εργοδοτική οργάνωση Gesamtmetall πάντως, εξέφρασε την αισιοδοξία της ότι οι διαπραγματεύσεις με τους εργαζόμενους θα επαναληφθούν σύντομα. Mάλιστα εκπρόσωπος της IG Metall, ανακοίνωσε χθες ότι οι συνομιλίες θα επαναληφθούν την ερχόμενη Πέμπτη.