You are here

Δαπάνες €292 δισεκ. για προστασία του περιβάλλοντος

10/06/2022 17:18

Συνολικά 292 δισεκατομμύρια ευρώ δαπανήθηκαν το 2021 στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προστασία του περιβάλλοντος, έχοντας αυξηθεί κατά 54% από το 2006 (ή κατά 3% κατά μέσο όρο κάθε χρόνο) σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ.

Ωστόσο οι δαπάνες αυτές, που περιλαμβάνουν επενδύσεις και κατανάλωση, παρέμειναν σταθερές στο 2,0% περίπου του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος τα τελευταία 15 χρόνια.

Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, το μεγαλύτερο ποσοστό των δαπανών για την προστασία του περιβάλλοντος το 2021 προήλθε από τις επιχειρήσεις (55% του συνόλου).

Οι δημόσιες δαπάνες και οι δαπάνες από τον μη κερδοσκοπικό τομέα αποτελούσαν το 24% των δαπανών, ενώ τα νοικοκυριά αποτελούσαν το 21% των δαπανών για το 2021.

Οι δαπάνες αυξήθηκαν και στους τρεις τομείς σε σχέση με το 2006, κατά 62% για τις εταιρείες, κατά 41% για τη γενική κυβέρνηση και τον μη κερδοσκοπικό τομέα και κατά 52% για τα νοικοκυριά.

Εκτιμήσεις της Eurostat φέρουν τη διαχείριση αποβλήτων και την επεξεργασία λυμάτων να αποτελούν το 28% και το 23% αντίστοιχα των δαπανών στον τομέα της γενικής κυβέρνησης και των μη κυβερνητικών οργανώσεων το 2021.

Σύμφωνα με τα δεδομένα, το 24% των συνολικών δαπανών κατευθύνθηκαν προς την έρευνα και την ανάπτυξη και άλλες δραστηριότητες για προστασία του περιβάλλοντος (περιλαμβανομένης της διαχείρισης του περιβάλλοντος και της εκπαίδευσης), το 13% στην προστασία της βιοποικιλότητας και του τοπίου και το υπόλοιπο 11% στην προστασία του αέρα, του εδάφους και των υπόγειων υδάτων, τη μείωση του θορύβου και την προστασία από την ακτινοβολία.

Όσον αφορά τις δαπάνες των εταιριών το 2021, η διαχείριση αποβλήτων και η επεξεργασία λυμάτων αποτελούσαν το 56% και το 27% αντίστοιχα. Ένα 7% δαπανήθηκε για την προστασία της ατμόσφαιρας και του κλίματος και 10% δαπανήθηκε για την προστασία του εδάφους και των υπόγειων υδάτων, τη βιοποικιλότητα, τη μείωση του θορύβου, την προστασία από την ακτινοβολία και έρευνα και ανάπτυξη στον τομέα του περιβάλλοντος.

Το 2021 οι επενδύσεις για την παροχή υπηρεσιών περιβαλλοντικής προστασίας ανήλθαν στα 59 δισ. ευρώ, 5 δισ. περισσότερα από το 2020. Οι επενδύσεις αυτές αφορούσαν εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων, οχήματα για τη μεταφορά αποβλήτων και αγορές γης για τη δημιουργία περιοχών περιβαλλοντικής προστασίας φυσικού αποθέματος ή δημιουργία καθαρότερου εξοπλισμού παραγωγής με λιγότερες ρυπογόνες εκπομπές.