You are here

DBRS: Χωρίς επίπτωση στην αξιολόγηση της HSBC η εξαγορά SVB UK

13/03/2023 20:34

Η εξαγορά της Silicon Valley Bank UK, θυγατρικής της αμερικανικής SVB που έκλεισε την Παρασκευή, δεν θα έχει επίπτωση στη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της βρετανικής τράπεζας HSBC, εκτιμά ο οίκος αξιολόγησης DBRS Morningstar.

Η HSBC, που αξιολογείται από τον DBRS με ΑΑ χαμηλό και σταθερή προοπτική, ανακοίνωσε την εξαγορά της SVB UK για 1 στερλίνα. 

"Θεωρούμε ότι η εξαγορά δεν θα έχει καμία επίδραση στη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της HSBC Holdings, δεδομένου του πολύ μικρού μεγέθους της (SVB) σε σύγκριση με το μέγεθος της HSBC UK και την κλίμακα του Ομίλου. Η SVB είχε συνολικά δάνεια 5,5 δισ. στερλίνες και καταθέσεις 6,7 δισ. σερλίνες στις 10 Μαρτίου 2023. Τα δάνεια και οι καταθέσεις της SVB αντιπροσωπεύουν το 2,7% και 2,4% αντίστοιχα της HSBC UK, και ακόμη χαμηλότερο ποσοστό των συνολικών δανείων και καταθέσεων του Ομίλου, περίπου στο 0,7% και 0,5% αντίστοιχα. Η SVB ανέφερε κέρδη προ φόρων 88 εκατ. στερλίνες το 2022 σε σύγκριση με 3,6 δισ. η HSBC UK και 19,9 δισ. ο Όμιλος", αναφέρει στην αξιολόγησή του ο οίκος.

Η ανακοίνωση εξαγοράς ακολουθεί την απόφαση που έλαβε η Τράπεζα της Αγγλίας για εξυγίανση της SVB. Ο DBRS αναφέρει ότι αυτή ήταν μια γρήγορη ενέργεια για τη διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, χωρίς τη χρήση των χρημάτων των φορολογουμένων και για την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων της μετάδοσης στον τεχνολογικό τομέα του Ηνωμένου Βασιλείου. Η SVB UK είναι η πρώτη εξυγίανση τράπεζας που έλαβε χώρα στο Ηνωμένο Βασίλειο από το 2011. Η εξυγίανση της SVB πραγματοποιήθηκε για τη διασφάλιση των καταθετών, συμπεριλαμβανομένων των ανασφάλιστων καταθέσεων και τη διασφάλιση ότι οι πελάτες της SVB θα συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση στις τραπεζικές υπηρεσίες, η οποία έχει επιτευχθεί μέσω της πώλησης της στην HSBC. Οι πελάτες της SVB αποτελούν από σήμερα μέρος της HSBC και μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά χωρίς διακοπή, διευκρινίζει ο οίκος.

"Θεωρούμε ότι η εξαγορά της SVB UK από την HSBC, αν και πολύ μικρή, θα ενισχύσει τον Όμιλο στο Ηνωμένο Βασίλειο σε εξειδικευμένους τομείς, όπως οι νεοφυείς τεχνολογικές εταιρείες στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου βλέπουμε ότι υπάρχει σημαντική δυνατότητα ανάπτυξης. Δεδομένου του μικρού μεγέθους της SVB και του επιχειρηματικού της μοντέλου, δεν αναμένουμε προκλήσεις στην ενσωμάτωση, δεδομένου του μακροχρόνιου ιστορικού εξαγορών του Ομίλου", αναφέρει ο DBRS.