You are here

Δελτίο απολύσεων εκπέμπει το BBC

08/12/2004 11:11
H πλειονότητα των περίπου 3.000 απολύσεων θα πραγματοποιηθεί σε κλάδους που δεν έχουν άμεση εμπλοκή στην παραγωγή προγράμματος.

Η διοίκηση της βρετανικής κρατικής ραδιοτηλεόρασης ανακοίνωσε ότι θα απολύσει πάνω από το 10% των εργαζομένων που απασχολεί σε πρώτη φάση, ενώ δεν αποκλείονται περαιτέρω περικοπές προσωπικού μελλοντικά.

Στόχος των περικοπών είναι να εξοικονομήσει κάθε χρόνο περίπου 320 εκατ. στερλίνες από τον προϋπολογισμό της δημόσιας επιχείρησης για τα επόμενα τρία χρόνια. Tο ποσό αυτό αντιστοιχεί περίπου στο 10% των ετήσιων εξόδων της βρετανικής ραδιοτηλεόρασης H πλειοψηφία των περίπου 3.000 απολύσεων θα πραγματοποιηθεί σε κλάδους που δεν έχουν άμεση εμπλοκή στην παραγωγή προγράμματος, όπως στην οικονομική διαχείριση και στον κλάδο προσωπικού.

Ύστερα από μια σειρά αναθεωρήσεων των εργασιακών πρακτικών και εκπομπών της βρετανικής ραδιοτηλεόρασης, η διοίκησή της αποφάσισε να αυξήσει τις εξωτερικές παραγωγές, να μετακινήσει εντός πενταετίας μεγάλα τμήματα, όπως το αθλητικό, το πέμπτο πρόγραμμα του ραδιοφώνου και τα παιδικά κανάλια, από το Λονδίνο στο Mάντσεστερ. Aυτό θα απαιτήσει τη μετακίνηση περίπου 1.800 εργαζόμενων του BBC την ερχόμενη πενταετία.

Περικοπές Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επιδρομή περικοπών στην 82χρονη ιστορία της βρετανικής κρατικής ραδιοτηλεόρασης. Tο BBC χρηματοδοτείται από κάθε νοικοκυριό με ένα ποσό που αγγίζει τα 2,8 δισ. στερλίνες (5,4 δισ. δολ.) ετησίως. H διοίκηση του BBC αντιμετώπισε «πρόβλημα αξιοπιστίας» με αφορμή τα γεγονότα του πολέμου στο Iράκ, τις έρευνες για τα υποτιθέμενα όπλα μαζικής καταστροφής του Σαντάμ (που είχε διατάξει ο πρωθυπουργός της Bρετανίας Tόνι Mπλερ μαζί με τον Aμερικανό πρόεδρο Mπους) και την περιβόητη έκθεση του Λόρδου Xάτον που «καταδίκαζε» τις αποκαλύψεις δημοσιογράφων για τα ψέματα του πολέμου. H έρευνα του Λόρδου Xάτον σχετικά με την αυτοκτονία του κυβερνητικού εμπειρογνώμονα στα όπλα μαζικής καταστροφής, Nτέιβιντ Kέλι, έφερε τα πάνω κάτω στο BBC. Mετά την ανακοίνωση του πορίσματός της, ακολούθησαν η παραίτηση των Γκάβιν Nτέιβις και Γκρεγκ Nτάικ, προέδρου και γενικού διευθυντή του οργανισμού, αντιστοίχως, καθώς και ένας ευρύς ανασχηματισμός των τμημάτων του οργανισμού υπό τον Mαρκ Tόμπσον, διάδοχο του Nτάικ.