You are here

Δεν αφήνω να με εκβιάζουν, δήλωσε ο Γερμανός ΥΠΕΣ αναφερόμενος στο προσφυγικό

17/09/2020 06:39

Ο Ομοσπονδιακός Υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ τόνισε κατά στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο ότι στηρίζει τη συμφωνία του κυβερνητικού συνασπισμού να υποδεχτεί η Γερμανία 1.533 πρόσφυγες από τα ελληνικά νησιά.

«Δεν επιτρέπω σε κανένα να με εκβιάζει», απάντησε σε ερώτηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ακροδεξιού κόμματος "Εναλλακτική για τη Γερμανία" (AfD), η οποία τον κατηγόρησε ότι επέτρεψε να του ασκηθεί πίεση από οργανώσεις βοήθειας προσφύγων και από «εμπρηστές» που βρίσκονται μεταξύ των προσφύγων.

«Η όλη υπόθεση θα εξελιχθεί καλά», δήλωσε ο Ζεεχόφερ.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ευχαρίστησε ρητά τη γερμανική κυβέρνηση για τη φύση της πρότασης, είπε σε σχέση με τον ισχυρισμό του AfD ότι η Ελλάδα δεν είχε ζητήσει καθόλου βοήθεια.

«Μπροστά σας βρίσκεται ένας Ομοσπονδιακός Υπουργός Εσωτερικών, ο οποίος έχει κάνει περισσότερα από οποιονδήποτε άλλο για τον έλεγχο και τον περιορισμό της μετανάστευσης», είπε απευθυνόμενος προς το AfD. Αυτή τη στιγμή είναι ο μόνος Υπουργός Εσωτερικών στην Ευρώπη που δίνει απαντήσεις στην ανθρωπιστική κατάσταση ανάγκης. «Η Γερμανία θα πρέπει να είναι περήφανη γι’ αυτό», δήλωσε ο Γερμανός ΥΠΕΣ.

«Αυτή η λύση δεν μας φέρνει στα όριά μας». Φέτος θα υπάρχουν λιγότεροι από 100.000 αιτούντες άσυλο. Οι ήδη αναγνωρισμένοι πρόσφυγες που έρχονται τώρα από την Ελλάδα θα πρέπει να ενσωματωθούν γρήγορα.

Ο Ζεεχόφερ απέρριψε επίσης την κριτική των Πρασίνων και του κόμματος της γερμανικής Αριστεράς, που υποστήριξαν πως η ρύθμιση δεν πηγαίνει αρκετά μακριά.

«Έχω μηδενική υποστήριξη από κυβερνήσεις με συμμετοχή των Πρασίνων», δήλωσε ο Ζεεχόφερ, αναφερόμενος στην Αυστρία, η οποία αρνείται να δεχτεί πρόσφυγες από τα νησιά. Απέκρουσε επίσης την άποψη ότι μέχρι τώρα απέρριπτε προσφορές υποδοχής από μεμονωμένα κρατίδια και Δήμους και επέμενε σε ευρωπαϊκή λύση.

«Πιστεύει κανείς στα σοβαρά ότι το παγκόσμιο πρόβλημα της μετανάστευσης μπορεί να λυθεί τοπικά;» ρώτησε μετά τις σχετικές παρατηρήσεις του κόμματος της Αριστεράς. Αυτό δεν γίνεται. «Είναι ευθύνη της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης».

Συμπλήρωσε δε πως είναι περίεργος για το ποιά ευρωπαϊκή Πολιτική Ασύλου θα υποβάλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τις επόμενες ημέρες. Όταν ρωτήθηκε σχετικά από τους Πρασίνους, ο Χορστ Ζεεχόφερ κατέστησε επίσης σαφές ότι αναμένει πως στο μέλλον θα διεξάγονται όλες οι διαδικασίες ασύλου στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Μόνον οι αναγνωρισμένοι αιτούντες άσυλο θα κατανέμονται εν συνεχεία σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Ο ίδιος θα αγωνιστεί για να συμβεί αυτό, δήλωσε, όμως η συζήτηση των περασμένων ημερών δεν έκανε τα πράγματα πιο εύκολα. Δεν είναι βοηθητικό να τονίζει συνεχώς η Γερμανία την «ηθική της ανωτερότητα» έναντι άλλων χωρών της ΕΕ, επισήμανε.

Ο Ομοσπονδιακός Υπουργός Εσωτερικών υπερασπίστηκε επίσης την ελληνική κυβέρνηση, στην οποία ασκείται κριτική. Δεν θα πρέπει να λησμονείται ότι η Αθήνα προστάτευσε τα ευρωπαϊκά εξωτερικά σύνορα, όταν η Τουρκία θέλησε πριν από μερικούς μήνες να έρθουν στην ΕΕ πολλοί πρόσφυγες. «Εάν οι Έλληνες δεν το είχαν αποτρέψει, θα είχαμε εντελώς διαφορετικές ροές προσφύγων προς την Ευρώπη», τόνισε χαρακτηριστικά.

ΚΥΠΕ