You are here

Δεν αποκλείει νέο lockdown η νέα ΥΠΕΞ Γερμανίας

26/11/2021 19:19

Σε συνέντευξη που παραχώρησε η συμπρόεδρος των Πρασίνων και νέα Υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Aναλένα Μπέρμποκ, στο περιοδικό Spiegel που κυκλοφορεί αύριο, αναφέρεται στις δύσκολες διαπραγματεύσεις των τριών κυβερνητικών εταίρων, Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Κόμματος των Πρασίνων και των Φιλελευθέρων, στη συμφωνία του κυβερνητικού συνασπισμού και στα νέα της καθήκοντα. Μεταξύ άλλων, σε ερώτηση εάν ενόψει της δραματικής κατάστασης με την πανδημία αποκλείεται νέο lockdown, επισημαίνει ότι δεν μπορούν να αποκλειστούν περαιτέρω βήματα, ενώ ούτε και την υποχρεωτική εφαρμογή των εμβολιασμών αποκλείει, αν και παραδέχεται ότι δεν βοηθά σημαντικά στην ανάσχεση του τέταρτου κύματος της πανδημίας.

Σε ό,τι αφορά στην εξωτερική πολιτική της Γερμανίας, υπογραμμίζει ότι μια ισχυρή γερμανική εξωτερική πολιτική μπορεί να είναι μόνο ευρωπαϊκή. Η κ. Μπέρμποκ δίνει έμφαση στην ανάγκη αναβίωσης του Τριγώνου της Βαϊμάρης, καθώς, όπως λέει, η Βαρσοβία, το Βερολίνο και το Παρίσι είναι αποφασιστικής σημασίας για την Ευρώπη. Ακόμα και αν με την πολωνική κυβέρνηση διαφωνούμε σε πολλά θέματα, είναι σαφές ότι χρειαζόμαστε τη στενή συνεργασία με τους εταίρους μας στην Ανατολική Ευρώπη, λέει χαρακτηριστικά η συμπρόεδρος των Πρασίνων.

Αναφερόμενη στην κρίση με τη Λευκορωσία, τονίζει ότι η Ε.Ε. δεν πρέπει να εκβιάζεται από δικτάτορες και θα πρέπει να είναι ενωμένη ως κοινότητα αξιών. Για αυτό κατά την άποψή της είναι σωστή η αυστηροποίηση των κυρώσεων και η άσκηση πίεσης στον Πρόεδρο Λουκασένκο, αν και προσθέτει ότι διπλωματία σημαίνει να αναζητάς πάντα τον διάλογο. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η Άγκελα Μέρκελ ήταν αυτή που έπρεπε να τηλεφωνήσει στον Λευκορώσο Πρόεδρο, παρατηρεί η κα Μπέρμποκ. Συμπληρώνει, δε, ότι η Πολωνία έχει ανάγκη την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, αλλά και ότι πρέπει στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. να τηρείται το διεθνές δίκαιο.

Τέλος, ερωτηθείσα για το αν υπάρχει ψυχρός πόλεμος με τη Ρωσία και την Κίνα, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «πρόκειται για αυταρχικά καθεστώτα που αποτελούν αντίπαλα συστήματα, για αυτό και θα πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια, ώστε να υπερασπιστούμε τη διεθνή τάξη, που βασίζεται σε κανόνες, στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου, στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της διεθνούς ειρήνης. Δεν πρόκειται πια μόνο για στρατιωτικές απειλές, αλλά και για υβριδικές επιθέσεις».