You are here

Δεν είναι η ώρα χαλάρωσης των μέτρων, προειδοποιεί ο επικεφαλής του ΠΟΥ Ευρώπης

08/04/2020 18:02

Τώρα δεν είναι η ώρα για χαλάρωση των μέτρων, τόνισε ο επικεφαλής του Παγόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Ευρώπης Χανς Κλούγκε σημειώνοντας παράλληλα ότι είναι η ώρα για να εντείνουμε ολοένα και περισσότερο τη συλλογική μας προσπάθεια για καταστολή του κορωνοϊού με την υποστήριξη του συνόλου της κοινωνίας.

Ο κ. Κλούγκε, ο οποίος μιλούσε την Τετάρτη κατά τη διάρκεια διάσκεψης Τύπου, στο Facebook, από τα γραφεία του οργανισμού στην Κοπεγχάγη, κάλεσε τις Κυβερνήσεις σε όποιο στάδιο της εξάπλωσης του ιού και να βρίσκονται οι χώρες τους, να προστατέψουν τους επαγγελματίες υγείας που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά του COVID-19 παρέχοντας τους την σωστή εκπαίδευση, εξοπλισμό προστασίας αλλά και υποστήριξη, να συνεχίσουν τα μέτρα περιορισμού των ύποπτων και επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, της ιχνηλάτησης των επαφών τους και περιορισμό αυτών και τη διενέργεια ευρέως διαγνωστικών εξετάσεων. Σύμφωνα με τον ίδιο οι κυβερνήσεις και οι αρχές πρέπει να διατηρήσουν τον έλεγχο, να επικοινωνούν συνεχώς και να εμπλέκουν τις κοινότητές τους για να πετύχουν την συλλογική συμμόρφωση με τα υφιστάμενα και πιθανά μελλοντικά μέτρα.

Βρισκόμαστε την 15η εβδομάδα της παγκόσμιας μάχης με τον νέο κορωνοϊό, είπε, προσθέτοντας ότι τα πρώτα κρούσματα ανακοινώθηκαν στην Ευρωπαϊκή περιοχή στις 24 Ιανουαρίου.

Σήμερα, ανέφερε ο αξιωματούχος του ΠΟΥ, η Ευρώπη παραμένει στο επίκεντρο της πανδημίας, προσθέτοντας ότι από τη μια πλευρά έχουμε λόγο να είμαστε αισιόδοξη, αλλά και να νοιώθουμε ακόμα ανησυχία.
 
Τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα συνεχίζουν να αυξάνονται σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή περιφέρεια των 53 χωρών, είπε, ενημερώνοντας ότι ο συνολικός αριθμός τους σήμερα το πρωί ήταν 687.236, περιλαμβανομένων και 52.824 θανάτων.

Υπάρχει εξάπλωση εντός των κοινοτήτων σε πολλές χώρες, είπε, προσθέτοντας ότι τα κρούσματα στην Ευρώπη είναι τα μισά παγκοσμίως.

Αναφερόμενος στην απότομη παγκόσμια αύξηση των κρουσμάτων είπε ότι αυτό οφείλεται κυρίως στην εξάπλωση της ασθένειας στις ΗΠΑ, η οποία είναι τώρα στην πρώτη θέση όσον αφορά τον αριθμό κρουσμάτων.

Αλλά, η δραματική αύξηση των κρουσμάτων στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού διαστρεβλώνει την εικόνα στην Ευρώπη η οποία παραμένει πολύ ανησυχητική, συνέχισε, σημειώνοντας ότι επτά από τις δέκα χώρες που είναι περισσότερο επηρεασμένες από τον ιό βρίσκονται στην Ευρώπη.

Μετά τις ΗΠΑ έχουμε την Ισπανία, την Ιταλία, τη Γερμανία και τη Γαλλία. Και μετά την Κίνα και το Ιράν ακολουθούν το ΗΒ, η Τουρκία και η Ελβετία, ανέφερε.

Είπε ακόμα ότι βλέπουμε πολύ ψηλότερα επίπεδα θνησιμότητας απ’ ότι αναμενόταν σε ορισμένες χώρες. Αυτή η μη αναμενόμενη αύξηση παρατηρείται κυρίως σε άτομα πάνω των 65 χρονών και αποτελεί ένδειξη της δραστηριότητας του COVID-19 από τα μέσα Μαρτίου.

Οι κυβερνήσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη έχουν ανταποκριθεί με παρεμβάσεις και έχουν επιβάλλει περιοριστικά μέτρα σε διάφορους βαθμούς στο κοινό, στα σχολεία και στους χώρους εργασίας.
 
Ο κ. Κλούγκε συνέχισε λέγοντας ότι επί του εδάφους παρατηρούνται δύο κύριες τάσεις.

Ορισμένες από τις χώρες όπου υπάρχει εξάπλωση εντός της κοινότητας έχουν αρχίσει να δείχνουν σημάδια πτώσης του ρυθμού αύξησης των νέων κρουσμάτων, μετά από συνδυασμό μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας και κλινικών παρεμβάσεων που τέθηκαν σε εφαρμογή, ενώ άλλες χώρες βιώνουν μια γρήγορη αύξηση των κρουσμάτων ή νέο κύμα κρουσμάτων.

Η Ισπανία, είπε, έχει τώρα περισσότερα κρούσματα από την Ιταλία, αλλά μετά από 15 – 20 μέρες από την εφαρμογή περιοριστικών μέτρων η αύξηση των κρουσμάτων έχει επιβραδυνθεί και ο ρυθμός των θανάτων δείχνει επίσης σημάδια μείωσης.

Μετά από εβδομάδες υπό απαγόρευση κυκλοφορίας φαίνεται ότι στην Ιταλία, αν και ο αριθμός των κρουσμάτων συνεχίζει να αυξάνεται, ο ρυθμός της αύξησης επιβραδύνεται σημαντικά. Ωστόσο, πρόσθεσε, υπάρχει ανισότητα σε διαφορετικές περιοχές εντός των χωρών, δίνοντας το παράδειγμα της Λομβαρδίας στην Ιταλία και της Μαδρίτης στην Ισπανία οι οποίες αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο βάρος της πανδημίας στις χώρες τους.

Δέκα μέρες μετά την εφαρμογή ευρέων μέτρων για την δημόσια υγεία και την κοινωνία στη Γερμανία τα κρούσματα έχουν αρχίσει να σημειώνουν πτώση, πρόσθεσε.

Πρόοδος έχει σημειωθεί στην Αυστρία, την Ολλανδία και την Ελβετία, ανέφερε, εκφράζοντας ωστόσο ανησυχία για μια δραματική, όπως είπε αύξηση, στην εξάπλωση του ιού στην Τουρκία, λέγοντας ότι το 60% αφορά κρούσματα που ανακοινώνονται στην Κωνσταντινούπολη.

Αυξάνονται τα κρούσματα σε Ισραήλ, Ουκρανία, Βέγλιο και Νορβηγία ενώ υπάρχει νέο κύμα κρουσμάτων στη Σουηδία.

Αναφερόμενος στο τι γνωρίζουμε για τον ιό είπε ότι προσβάλλει όλες τις ηλικίες αν και σε αναλογία όχι τόσο τα παιδιά κάτω των 15 ετών. Αλλά τα βαριά συμπτώματα επηρεάζουν περισσότερο τους πιο μεγάλους σε ηλικία ιδιαίτερα τους άνδρες και όσους υποφέρουν από χρόνιες ασθένειες.

Αν και οι ενήλικες άνω των 60 έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για επιπλοκές, ο πρόσφατος θάνατος πεντάχρονου παιδιού στο ΗΒ και δωδεκάχρονου στο Βέλγιο μας δείχνει ότι σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να είναι θανατηφόρος και σε παιδιά και νεαρούς ενήλικες, ανέφερε.

Ο αξιωματούχος του ΠΟΥ συνέχισε λέγοντας ότι αν και η πλειοψηφία των περιστατικών έχουν ήπια συμπτώματα, σχεδόν 40% χρειάζεται νοσηλεία και 5% εντατική θεραπεία.

Από αυτούς που έχασαν τη ζωή τους τα δύο τρίτα αφορούν άνδρες και το 95% ήταν άνω των 60, είπε, προσθέτοντας ότι η πλειοψηφία αυτών των ατόμων υπέφεραν από μια ή συνδυασμό χρόνιων ασθενειών, κατά 66% καρδιαγγειακές παθήσεις, 29% διαβήτη και 21% νεφροπάθειες.

Η γνώση γύρω από τον COVID-19 και ορισμένες θετικές ενδείξεις δεν αντιπροσωπεύουν μια νίκη έναντι του, προειδοποίησε, προσθέτοντας ότι μας παρέχει μια σπάνια ευκαιρία να εντείνουμε τον κλοιό γύρω από τον ιό.

«Τώρα δεν είναι η ώρα για χαλάρωση των μέτρων. Είναι η ώρα να διπλασιάσουμε και να τριπλασιάσουμε τις συλλογικές μας προσπάθειες για καταστολή του με την συνολική υποστήριξη της κοινωνίας», τόνισε.