You are here

Δεν βλέπει περαιτέρω μείωση επιτοκίων ο Βέλτεκε

23/06/2003 11:20
Δεν θα πρέπει να περιμένουμε μία νέα μείωση των ευρωπαϊκών επιτοκίων σύντομα, σύμφωνα με δηλώσεις του μέλους του κεντρικού συμβουλίου της EKT, Ερνεστ Βέλτεκε, ότι τα επιτόκια του ευρώ διαμορφώνονται πλέον σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γαλλική εφημερίδα “La Tribune”, ο κ. Βέλτεκε, απέκλεισε επίσης το ενδεχόμενο παρέμβασης εκ μέρους της ΕΚΤ προκειμένου να ανακοπεί η ανοδική «ορμή» του ευρώ προς όφελος των εξαγωγικών εταιριών.

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε για τις αγορές, όσον αφορά στον κίνδυνο του αποπληθωρισμού, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις γενικευμένης υποχώρησης των τιμών παρά μόνο «φυσιολογική διόρθωση» στις τιμές των καυσίμων και των προϊόντων της νέας τεχνολογίας.

Ερωτηθείς, τέλος, για τις αναπτυξιακές προοπτικές της ευρωζώνης, ο κεντρικός τραπεζίτης τόνισε ότι η απουσία υψηλότερων ρυθμών ανάπτυξης δεν είναι αποτέλεσμα των νομισματικών επιλογών της ΕΚΤ ή του ύψους των επιτοκίων, αλλά οφείλεται στην έλλειψη εμπιστοσύνης και στην καθυστέρηση της προώθησης των διαρθρωτικών αλλαγών.